Salade van
groene asperges met spekjes
Ingrediënten
10 dunne groene asperges - 1 kleine ui – zout -
witte peper - 50 gram ontbijtspekblokjes - 4 eetlepels olie - 2 eetlepels azijn
- 1 theelepel mosterd - ½ theelepel suiker - 4-seizoenenpeper uit de molen.
Bereidingswijze
Snijd 3 centimeter van de onderkant van de asperges
af. Pel en snipper het uitje.
Kook de asperges in ruimkokend water met een snufje zout in 12-15 minuten gaar.
Giet ze af en laat ze uitlekken. De olie verhitten en de spekblokjes zachtjes
uitbakken. Het uitje toevoegen en 2 minuten meebakken. Witte peper erover
strooien. Meng de azijn met mosterd en suiker. Voeg het spekmengsel (ook de
olie) toe en roer het goed door. Leg de warme asperges op bordjes en schep de
spekjes-dressing erover. Maal er wat 4-seizoenenpeper over.
Serveer er geroosterd brood bij.
Asperges met
peterselieroom en ham
Ingrediënten
750 gram asperges - 150 gram beenham - 1 eetlepel
roomboter - ½ deciliter droge witte wijn - ½ theelepel suiker - zeezout uit de
molen - 3 eetlepels crême fraiche - ½ eetlepel peterselie - groentekruiden met
molen
Bereidingswijze
Asperges met dunschiller van vlak onder kopje tot
aan uiteinde schillen. Houtachtige uiteinden (± 3 cm) eraf snijden. Asperges in
stukjes van ± 4 cm snijden. Plakken beenham oprollen. Schaal voorverwarmen. In
hapjes- of braadpan boter smelten en aspergestukjes erdoor scheppen. Erbij doen:
wijn, suiker en snufje zout. Met deksel op de pan asperges in ± 20-25 minuten
gaar laten stoven.
Crême fraiche door asperges scheppen. Zonder deksel op de pan en op hoog vuur
nog ± 2 minuten koken. Peterselie erdoor scheppen.
Asperges met stoofvocht overdoen in voorverwarmde schaal, en er groentekruiden
over malen. Hamrolletjes apart serveren.
Lekker met gekookte aardappelen, bestrooid met
fijngehakte peterselie!
Eet smakelijk!
|