Cosquisine

Recept week 22 [ Eerdere recepten ]

 

Aardappelrolletjes met Château d'Arville

Ingrediënten
8 aardappelen - 8 sneetjes gerookt spek - 150 gram Château d'Arville kaas - 4 eetlepels fijngehakte peterselie - 50 gram boter - 1 cl. olijfolie (extra vierge) - 1 eierdooier - 1 eetlepels fijngehakte bieslook – peper – zout.
Bereidingswijze
De aardappelen bijna gaarkoken in de pel en laten afkoelen. Bovenaan een hoedje afsnijden en leeghalen met een theelepel. De pulp mengen met de helft van de boter, gehakte peterselie, eierdooier, peper en zout. Heel fijn mengen en er nadien de in kleine dobbelsteentjes gesneden kaas bijvoegen. De uitgeholde aardappel opvullen met het mengsel. Elke aardappel in beide richtingen omwikkelen met een spekreepje. De rest van de boter en de olie opwarmen in een braadslede. De aardappelen kleuren en nadien in een oven van 200 graden plaatsen gedurende 15 minuten. Voor het opdienen, bestrooien met fijngesneden bieslook.
Serveren bij vlees, vis of geroosterde gerechten.

Vispotje

Ingrediënten
6 dl visbouillon - 600 g visfilet (koolvis, forel, zalmforel, zalm) - 100 gram mager ontbijtspek - 30 gram bakboter - 3 preiwitten - 2 eetlepels mosterd - 3 dl slagroom - 1 takje tijm - 600 gram krielaardappelen – peper – zout - 1 eetlepel citroensap - 2 eetlepels fijngehakte peterselie.  
Bereidingswijze  
Breng de bouillon aan de kook, voeg de vis toe en laat deze in ongeveer 5 minuten tegen de kook aan gaar worden. Schep de vis uit de pan en houd deze afgedekt warm. Bak de reepjes ontbijtspek in 5 tot 10 minuten in de boter krokant. Voeg de preiringen (van ongeveer 2 cm) toe en bak deze op zacht vuur 5 tot 8 minuten mee. Voeg de helft van de mosterd, de helft van de visbouillon, slagroom, tijm en de voorgekookte aardappelen toe en breng het mengsel aan de kook. Laat het gerecht op zacht vuur ongeveer 10 minuten koken. Roer de rest van de mosterd erdoor en breng het gerecht met zout, peper en citroensap op smaak. Schep de vis er voorzichtig bij en warm hem nog 2 minuten mee. Bestrooi de vis voor het serveren met peterselie.

Appelflan met advocaat

Ingrediënten
2 dl halfvolle melk - 1 stokje vanille - 140 gram bakboter - 100 g tarwebloem - 4 eieren - 2 appelen (Jonagold) - 300 g suiker - 40 cl advocaat.
Bereidingswijze  
De melk aan de kook brengen samen met het vanillestokje. De suiker toevoegen en goed mengen. De appelen schillen, in stukjes snijden en lichtjes stoven in een klontje boter. Gelijke delen bloem en zachte boter vermengen tot een homogene massa. De kokende melk voorzichtig en al roerend bijvoegen. Nog zo'n 5 minuten op het vuur laten indikken en er één voor één de eierdooiers en vervolgens de gestoofde appelstukjes doorroeren. De eiwitten tot stevig schuim kloppen en in de bereiding inwerken. Een vuurvaste schaal met de rest van de boter insmeren, de bodem en de wanden met suiker bestrooien en daar de pudding ingieten (niet meer dan drievierde vullen). Even laten opstijven en dan 40 minuten in de oven laten bakken in een warmwaterbad. De pudding ontvormen, laten afkoelen en net voor het opdienen overgieten met advocaat.

Eet smakelijk!


STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL