Aardappelrolletjes
met Château d'Arville
Ingrediënten
8 aardappelen - 8 sneetjes gerookt spek - 150 gram Château d'Arville kaas -
4 eetlepels fijngehakte peterselie - 50 gram boter - 1 cl. olijfolie (extra
vierge) - 1 eierdooier - 1 eetlepels fijngehakte bieslook – peper –
zout.
Bereidingswijze
De aardappelen bijna gaarkoken in de pel en laten afkoelen. Bovenaan een
hoedje afsnijden en leeghalen met een theelepel. De pulp mengen met de helft
van de boter, gehakte peterselie, eierdooier, peper en zout. Heel fijn
mengen en er nadien de in kleine dobbelsteentjes gesneden kaas bijvoegen. De
uitgeholde aardappel opvullen met het mengsel. Elke aardappel in beide
richtingen omwikkelen met een spekreepje. De rest van de boter en de olie
opwarmen in een braadslede. De aardappelen kleuren en nadien in een oven van
200 graden plaatsen gedurende 15 minuten. Voor het opdienen, bestrooien met
fijngesneden bieslook.
Serveren bij vlees, vis of geroosterde gerechten.
Vispotje
Ingrediënten
6 dl visbouillon - 600 g visfilet (koolvis, forel, zalmforel, zalm) - 100
gram mager ontbijtspek - 30 gram bakboter - 3 preiwitten - 2 eetlepels
mosterd - 3 dl slagroom - 1 takje tijm - 600 gram krielaardappelen – peper
– zout - 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie.
Bereidingswijze
Breng de bouillon aan de kook, voeg de vis toe en laat deze in ongeveer 5
minuten tegen de kook aan gaar worden. Schep de vis uit de pan en houd deze
afgedekt warm. Bak de reepjes ontbijtspek in 5 tot 10 minuten in de boter
krokant. Voeg de preiringen (van ongeveer 2 cm) toe en bak deze op zacht
vuur 5 tot 8 minuten mee. Voeg de helft van de mosterd, de helft van de
visbouillon, slagroom, tijm en de voorgekookte aardappelen toe en breng het
mengsel aan de kook. Laat het gerecht op zacht vuur ongeveer 10 minuten
koken. Roer de rest van de mosterd erdoor en breng het gerecht met zout,
peper en citroensap op smaak. Schep de vis er voorzichtig bij en warm hem
nog 2 minuten mee. Bestrooi de vis voor het serveren met peterselie.
Appelflan
met advocaat
Ingrediënten
2 dl halfvolle melk - 1 stokje vanille - 140 gram bakboter - 100 g
tarwebloem - 4 eieren - 2 appelen (Jonagold) - 300 g suiker - 40 cl
advocaat.
Bereidingswijze
De melk aan de kook brengen samen met het vanillestokje. De suiker toevoegen
en goed mengen. De appelen schillen, in stukjes snijden en lichtjes stoven
in een klontje boter. Gelijke delen bloem en zachte boter vermengen tot een
homogene massa. De kokende melk voorzichtig en al roerend bijvoegen. Nog
zo'n 5 minuten op het vuur laten indikken en er één voor één de
eierdooiers en vervolgens de gestoofde appelstukjes doorroeren. De eiwitten
tot stevig schuim kloppen en in de bereiding inwerken. Een vuurvaste schaal
met de rest van de boter insmeren, de bodem en de wanden met suiker
bestrooien en daar de pudding ingieten (niet meer dan drievierde vullen).
Even laten opstijven en dan 40 minuten in de oven laten bakken in een
warmwaterbad. De pudding ontvormen, laten afkoelen en net voor het opdienen
overgieten met advocaat.
Eet smakelijk!
|