Kippensoep met ananas
Ingrediënten
2 preien, 1 kleine
selderijknol, 5 wortelen, 2 uien, 1 teentje knoflook, 1 soepkip van ongeveer1
kilogram, boter, 6 peperkorrels, 70 gram tomatenpuree, 100 gram gehakt
rundvlees, 5 eiwitten, ½ ananas 1½ deciliter room, 2 eetlepels
amandelschilfers, enkele kervelplukjes, tijm, laurier peper, zout.
Bereidingswijze
Maak de prei, de selderij en de
wortelen schoon, was ze en snijd alles in kleine stukjes. Houd ¼ van deze
groenten apart. Was de uien, verwijder het kroontje en snijd ze, ongeschild, in
stukken. Snijd de soepkip in stukken en bak die in een klontje boter goudgeel.
Voeg er ¾ van de prei, selderij en wortelstukjes aan toe, alsook de uien en het
geplette teentje knoflook. Laat even fruiten en voeg er dan 3 liter water bij.
Breng op smaak met de peperkorrels, tijm, laurier en zout. Laat de bouillon
circa 4 uur zachtjes koken en schuim regelmatig af. Vermeng de overige
groentestukjes met de tomatenpuree, het rundergehakt, de eiwitten, peper en zout
en kneed dit goed door elkaar. Giet de bouillon door een zeef en schep het vet
er zorgvuldig af (u kunt het vet er ook afdeppen met behulp van enkele velletjes
keukenpapier). Breng de gezeefde bouillon opnieuw aan de kook en kruid met peper
en zout. Voeg er al roerend het groenten-vleesmengsel aan toe en laat dit, net
onder het kookpunt, ongeveer 40 minuten trekken. Schil intussen de ananas,
verwijder de harde kern en snijd het vruchtvlees in dobbelsteentjes. Haal het
kippenvlees van de botten en snijd het in reepjes. Klop de room stijf. Rooster
de amandelschilfers in een droge pan en laat ze afkoelen. Schep de helder
geworden bouillon voorzichtig door een neteldoek en breng haar weer aan de kook.
Verdeel het kippenvlees en de ananasstukjes over 4 borden en giet er de warme
consommé over. Schep er een lepeltje room op en versier met de amandelschilfers
en de kervelplukjes.
Kalkoencurry
Ingrediënten
400 gram kalkoenfilets, 30 gram
boter, 2 uien, 1 teentje knoflook, 2 eetlepels kerriepoeder, 2 appels, 1 banaan,
4 gemberbolletjes, 4 schijven ananas, 100 gram rozijnen, 1 deciliter
kippebouillon (blokje), 2 eetlepels gembernat, 1 deciliter ananassap, 1 eetlepel
ketjap benteng manis, djahe of stukje verse gember.
Bereidingswijze
Snijd de kalkoenfilets in grote
stukken en bestrooi met zout en peper. Verhit de boter in een braadpan en bak
het kalkoenvlees rondom bruin. Snipper intussen de uien en knoflook. Schep de
ui, knoflook en kerriepoeder door het vlees en bak ze even mee. Snijd intussen
de appels, banaan, gemberbolletjes en ananas fijn. Voeg de rest van de
ingredienten aan het kalkoen-kerriemengsel toe en laat het geheel ongeveer 10
minuten zachtjes sudderen. Breng de kalkoencurry op smaak met zout en peper.
Serveer dit gerecht met
lintmacaroni!
Toetje met aardbeien en
rabarber
Ingrediënten
500 gram rabarbar, 500 gram
aardbeien (liefst kleintjes), 100 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker, 2 eieren
(gesplitst), maizena of custard.
Bereidingswijze
Schil de rabarber en snij in
stukjes, maak de aardbeien schoon Rabarber en aardbeien samen in pan doen,
zonder toegevoegd water en kook dit snel met af en toe roeren tot rabarber gaar
is Suiker en de vanille suiker erbij. Meng maizena (of custard) met het eigeel
en een beetje rabarber mengsel en voeg dit toe aan het rabarber mengsel. Even
doorkoken als het dik wordt van het vuur afnemen. Eiwit stijf kloppen en
voorzichtig door het iets afgekoelde rabarber mengsel roeren Laat verder
afkoelen en zet een tijdje in de koelkast.
Eet smakelijk!
|