Cosquisine

Recept week 23 [ Eerdere recepten ]

 

Kippensoep met ananas 

Ingrediënten 
2 preien, 1 kleine selderijknol, 5 wortelen, 2 uien, 1 teentje knoflook, 1 soepkip van ongeveer1 kilogram, boter, 6 peperkorrels, 70 gram tomatenpuree, 100 gram gehakt rundvlees, 5 eiwitten, ½ ananas 1½ deciliter room, 2 eetlepels amandelschilfers, enkele kervelplukjes, tijm, laurier peper, zout.  
Bereidingswijze
 
Maak de prei, de selderij en de wortelen schoon, was ze en snijd alles in kleine stukjes. Houd ¼ van deze groenten apart. Was de uien, verwijder het kroontje en snijd ze, ongeschild, in stukken. Snijd de soepkip in stukken en bak die in een klontje boter goudgeel. Voeg er ¾ van de prei, selderij en wortelstukjes aan toe, alsook de uien en het geplette teentje knoflook. Laat even fruiten en voeg er dan 3 liter water bij. Breng op smaak met de peperkorrels, tijm, laurier en zout. Laat de bouillon circa 4 uur zachtjes koken en schuim regelmatig af. Vermeng de overige groentestukjes met de tomatenpuree, het rundergehakt, de eiwitten, peper en zout en kneed dit goed door elkaar. Giet de bouillon door een zeef en schep het vet er zorgvuldig af (u kunt het vet er ook afdeppen met behulp van enkele velletjes keukenpapier). Breng de gezeefde bouillon opnieuw aan de kook en kruid met peper en zout. Voeg er al roerend het groenten-vleesmengsel aan toe en laat dit, net onder het kookpunt, ongeveer 40 minuten trekken. Schil intussen de ananas, verwijder de harde kern en snijd het vruchtvlees in dobbelsteentjes. Haal het kippenvlees van de botten en snijd het in reepjes. Klop de room stijf. Rooster de amandelschilfers in een droge pan en laat ze afkoelen. Schep de helder geworden bouillon voorzichtig door een neteldoek en breng haar weer aan de kook. Verdeel het kippenvlees en de ananasstukjes over 4 borden en giet er de warme consommé over. Schep er een lepeltje room op en versier met de amandelschilfers en de kervelplukjes.

Kalkoencurry

Ingrediënten
400 gram kalkoenfilets, 30 gram boter, 2 uien, 1 teentje knoflook, 2 eetlepels kerriepoeder, 2 appels, 1 banaan, 4 gemberbolletjes, 4 schijven ananas, 100 gram rozijnen, 1 deciliter kippebouillon (blokje), 2 eetlepels gembernat, 1 deciliter ananassap, 1 eetlepel ketjap benteng manis, djahe of stukje verse gember. 
Bereidingswijze
 
Snijd de kalkoenfilets in grote stukken en bestrooi met zout en peper. Verhit de boter in een braadpan en bak het kalkoenvlees rondom bruin. Snipper intussen de uien en knoflook. Schep de ui, knoflook en kerriepoeder door het vlees en bak ze even mee. Snijd intussen de appels, banaan, gemberbolletjes en ananas fijn. Voeg de rest van de ingredienten aan het kalkoen-kerriemengsel toe en laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes sudderen. Breng de kalkoencurry op smaak met zout en peper. 
Serveer dit gerecht met lintmacaroni!
 

Toetje met aardbeien en rabarber

Ingrediënten 
500 gram rabarbar, 500 gram aardbeien (liefst kleintjes), 100 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker, 2 eieren (gesplitst), maizena of custard. 
Bereidingswijze
Schil de rabarber en snij in stukjes, maak de aardbeien schoon Rabarber en aardbeien samen in pan doen, zonder toegevoegd water en kook dit snel met af en toe roeren tot rabarber gaar is Suiker en de vanille suiker erbij. Meng maizena (of custard) met het eigeel en een beetje rabarber mengsel en voeg dit toe aan het rabarber mengsel. Even doorkoken als het dik wordt van het vuur afnemen. Eiwit stijf kloppen en voorzichtig door het iets afgekoelde rabarber mengsel roeren Laat verder afkoelen en zet een tijdje in de koelkast.

Eet smakelijk!






STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL