Gebakken garnalen
Ingrediënten
250 gram garnalen - scheutje citroensap - 1 ui - 1 teentje knoflook - 3
eetlepels Ketjap Manis - snufje Aromat Naturel - 1 scheutje Culinesse
Bereidingswijze
Maak de garnalen goed schoon met wat citroensap en water. Snipper de ui en de
knoflook fijn. Maak een marinade van de ketjap, aromat, knoflook en uien en
marineer de garnalen hierin 10 à 20 minuten. Verhit de Culinesse en bak de
garnalen hierin kort, tot ze gaar zijn. Lekker met stokbrood en knoflooksaus.
Ovenschotel
met kalkoenfilet, asperges en bier
Ingrediënten
500 gram kalkoenfilet - 350 gram aardappelen - 600 gram asperges - 250 gram wit
van de prei - twee eetlepels zonnebloem- of olijfolie - vier eetlepels roomboter
- 1 dl melk - mespuntje nootmuskaat - 1 dl kippenbouillon - 1,5 dl licht bier -
peper uit de molen en zout naar smaak.
Bereidingswijze
Het wit van de prei in ringetjes snijden, wassen en
laten uitlekken. Kalkoenfilet in blokjes snijden. Een mengsel van twee eetlepels
olie en twee eetlepels boter verhitten in een braadpan en hierin de blokjes
kalkoenfilet aanbraden. De preiringetjes en de bouillon erbij doen en in ruim
dertig minuten zacht stoven. Vijf minuten voor het einde van de stooftijd het
bier erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout. De oven voorverwarmen op
200 graden Celsius. De asperges schillen, in stukjes van 5 cm snijden en met een
snufje zout beetgaar koken. Laten uitlekken en afkoelen. De aardappelen
schillen, in blokjes snijden en met een snufje zout zacht koken. Samen met de
melk en het mespuntje nootmuskaat pureren tot een gladde massa. Een vuurvaste
ovenschotel beboteren, het kalkoenmengsel over de bodem verdelen, de stukjes
asperge hierop leggen en afdekken met aardappelpuree. De ovenschotel in het
midden van de oven plaatsen en bij een temperatuur van 160 graden Celsius bakken
tot de korst lichtbruin van kleur is geworden. Zo warm mogelijk serveren met een
tomatensalade en fijngeknipte bieslook.
Aardbeien-kiwi
dessert
Ingrediënten
2 kleine kiwi's - 150 gram aardbeien - 2 blaadjes witte gelatine - 2 eetlepels
creamsherry - 1 zakje vanillesuiker - 1 afgestreken lepel suiker - 1 eierdooier
- 1/8 l. slagroom.
Bereidingswijze
Schil de kiwi's en snijd ze in plakjes. Snijd plakjes in halve maantjes. Was de
aardbeien, verwijder het kroontje en laat ze goed uitlekken. Halveer de
aardbeien daarna. Week de gelatine in koud water. Verhit de sherry met
vanillesuiker, kristalsuiker en eidooier al roerend tot net onder het kookpunt,
de saus begint dan te binden. Neem de pan van het vuur en los de gelatine erin
op. Laat het mengsel afkoelen. Klop
de slagroom met suiker bijna stijf. Meng de gelatineoplossing als het lobbig
wordt door de slagroom. Schik plakjes kiwi en aardbeien in coupes en schep er
een laagje roomcrème op. Herhalen tot het op is. Eindigen met roomcrème en
vruchtjes om te garneren. Zo koud mogelijk serveren.
Eet smakelijk!
|