Cosquisine

Recept week 26 [ Eerdere recepten ]


Aardappelsoep met lentegroenten
Ingred
iŽnten
1 kg vastkokende aardappel - 250 gram gezoutn spek - 4 preiwitten - 4 stengels bleekselderij - 2 wortelen - 4 uien - 2 raapjes - 1Ĺ kippenbouillon - 25 gram kervel - 2 tomaten - 25 gram bakboter - 1 kruidentuiltje Ė peper en zout.
 
Bereidingswijze
Het gezouten spek in dobbelsteentjes snijden. De ui, prei, wortelen, raap en de selderij in reepjes snijden. De geschilde aardappelen in kleine blokjes snijden. Het spek met boter aanfruiten. De soepgroenten kort meestoven zonder te kleuren. Aanlengen met de kippenbouillon en op smaak brengen met peper en zout. Het kruidentuiltje bijvoegen. Ondertussen de tomaten pellen, ontpitten en in stukjes snijden. De soep laten koken op een matig vuur. Na een kwartier de aardappelblokjes bijvoegen en nog een tiental minuten laten koken (ervoor zorgen dat de ingrediŽnten niet te gaar gekookt worden). Het kruidentuiltje verwijderen. De soep in kommen scheppen en versieren met stukjes tomatenvlees en enkele blaadjes kervel.

Gevulde kalfskotelet met verse tomaten
IngrediŽnten
4 kalfskoteletten - 4 tomaten - 50 gram bakboter - 1 ui - 800 gram aardappelen (Parisienne-aardappeltjes) - 0.5 dl kalfsfond - krop sla - 1 courgette Ė peper en zout - 1 teentje knoflook.
Bereidingswijze
De tomaten pellen, in partjes snijden, ontpitten, goed laten uitlekken en het vruchtvlees in blokjes snijden. Een kleine hoeveelheid opzij houden voor de afwerking. De gekruide kalfskoteletten aan beide kanten bakken in boter en warm houden. De gehakte ui fruiten in een klontje boter en de blokjes tomaat, peper, zout en geperste knoflook toevoegen. Het mengsel op een zeer zacht vuurtje en zonder deksel gedurende 15 minuten laten sudderen, zodat het meeste vocht verdampt. De geschilde aardappelen zachtjes gaar laten smoren in de kalfsfond. Nu en dan roeren. De kropslablaadjes blancheren en laten uitlekken. De courgette in fijne plakjes snijden en even fruiten in boter. De gestoofde tomaten laten uitlekken in een fijn vergiet en dan meteen een hoopje leggen op iedere kotelet. De koteletten omwikkelen met de kropslablaadjes en ze op borden schikken. Afwerken met plakjes courgette en apart gehouden blokjes tomaat. Opdienen met de gesmoorde aardappelen.

Aardbeiencoupe met bitterkoekjes
IngrediŽnten
500 gram aardbeien - 1 limoen - 50 gram suiker - 1 zakje vanillesuiker - 2.5 dl room
- 100 gram bitterkoekjes.  
Bereidingswijze
De aardbeien wassen en pas daarna de kroontjes verwijderen. De limoen schoonboenen en de schil raspen. Vervolgens uitpersen. Op een laag vuurtje onder deksel de aardbeien met het limoensap en de suiker 10 minuten laten stoven, in een schaal scheppen en een uur laten opstijven in de koelkast. De room stijfkloppen met de vanillesuiker en mengen met de geraspte limoenschil. De room door de koude aardbeienmoes spatelen en in kommetjes scheppen. Opnieuw laten opstijven in de koelkast en vlak voor het serveren met bitterkoekjes en een aardbei garneren.

Eet smakelijk!


STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL