Aardappelsoep
met lentegroenten
Ingred
iënten
1 kg vastkokende aardappel - 250 gram gezoutn spek - 4 preiwitten - 4 stengels
bleekselderij - 2 wortelen - 4 uien - 2 raapjes - 1½ kippenbouillon - 25 gram
kervel - 2 tomaten - 25 gram bakboter - 1 kruidentuiltje – peper en zout.
Bereidingswijze
Het gezouten spek in dobbelsteentjes snijden. De ui, prei, wortelen, raap en de
selderij in reepjes snijden. De geschilde aardappelen in kleine blokjes snijden.
Het spek met boter aanfruiten. De soepgroenten kort meestoven zonder te kleuren.
Aanlengen met de kippenbouillon en op smaak brengen met peper en zout. Het
kruidentuiltje bijvoegen. Ondertussen de tomaten pellen, ontpitten en in stukjes
snijden. De soep laten koken op een matig vuur. Na een kwartier de
aardappelblokjes bijvoegen en nog een tiental minuten laten koken (ervoor zorgen
dat de ingrediënten niet te gaar gekookt worden). Het kruidentuiltje
verwijderen. De soep in kommen scheppen en versieren met stukjes tomatenvlees en
enkele blaadjes kervel.
Gevulde
kalfskotelet met verse tomaten
Ingrediënten
4 kalfskoteletten - 4 tomaten - 50 gram bakboter - 1 ui - 800 gram aardappelen (Parisienne-aardappeltjes)
- 0.5 dl kalfsfond - krop sla - 1 courgette – peper en zout - 1 teentje
knoflook.
Bereidingswijze
De tomaten pellen, in partjes snijden, ontpitten, goed laten uitlekken en het
vruchtvlees in blokjes snijden. Een kleine hoeveelheid opzij houden voor de
afwerking. De gekruide kalfskoteletten aan beide kanten bakken in boter en warm
houden. De gehakte ui fruiten in een klontje boter en de blokjes tomaat, peper,
zout en geperste knoflook toevoegen. Het mengsel op een zeer zacht vuurtje en
zonder deksel gedurende 15 minuten laten sudderen, zodat het meeste vocht
verdampt.
De geschilde aardappelen zachtjes gaar laten smoren in de kalfsfond. Nu en dan
roeren. De kropslablaadjes blancheren en laten uitlekken. De courgette in fijne
plakjes snijden en even fruiten in boter. De gestoofde tomaten laten uitlekken
in een fijn vergiet en dan meteen een hoopje leggen op iedere kotelet. De
koteletten omwikkelen met de kropslablaadjes en ze op borden schikken.
Afwerken met plakjes courgette en apart gehouden blokjes tomaat. Opdienen met de
gesmoorde aardappelen.
Aardbeiencoupe
met bitterkoekjes
Ingrediënten
500 gram aardbeien - 1 limoen - 50 gram suiker - 1 zakje vanillesuiker - 2.5 dl
room
- 100 gram bitterkoekjes.
Bereidingswijze
De aardbeien wassen en pas daarna de kroontjes verwijderen. De limoen
schoonboenen en de schil raspen. Vervolgens uitpersen. Op een laag vuurtje onder
deksel de aardbeien met het limoensap en de suiker 10 minuten laten stoven, in
een schaal scheppen en een uur laten opstijven in de koelkast. De room
stijfkloppen met de vanillesuiker en mengen met de geraspte limoenschil. De room
door de koude aardbeienmoes spatelen en in kommetjes scheppen. Opnieuw laten
opstijven in de koelkast en vlak voor het serveren met bitterkoekjes en een
aardbei garneren.
Eet
smakelijk!
|