Groentensoep met balletjes
Ingredienten
1 ui - 6 worteltjes - 1 prei - 300 gram soepvlees - 4 takjes peterselie - 4
takjes selderij - 8 zwarte peperkorrels - 1 stukje foelie - 1 theelepel tijm - 2
eetlepels vluggort - ½ eetlepel zout - ¼ bloemkool - 1 laurierblaadje - ¼
knolselderij (ca. 100 g) - 2 theelepels citroensap - 75 gram gehakt - 1 eetlepel
paneermeel – peper - 1 eetlepel boter of margarine.
Bereidingswijze
Ui pellen en halveren. Worteltjes en prei schoonmaken. Halve ui, 3 worteltjes en
½ prei (het groene deel) in stukken snijden en in een pan doen. Toevoegen:
soepvlees, 2 takjes peterselie, 2 takjes selderij, peperkorrels, foelie,
laurierblaadje, tijm, zout en 1 liter koud water. Aan de kook brengen en met
deksel op de pan ca. 3 uur zachtjes laten trekken. Natte doek in een zeef
leggen. Bouillon boven een andere pan zeven. Rest van ui, wortel en prei in
stukjes snijden. Bloemkool schoonmaken en in roosjes verdelen. Knolselderij
schoonmaken en in blokjes snijden. Besprenkelen met citroensap. In kopje 2
takjes peterselie en 2 takjes selderij fijn knippen. In kom gehakt vermengen met
paneermeel, zout en peper. Met natte handen tot kleine balletjes draaien. In een
grote pan boter verhitten. Stukjes ui, wortel, prei, bloemkool en knolselderij
ca. 3 minuten zachtjes bakken. Steeds omscheppen. Bouillon en vluggort toevoegen
en ca. 5 minuten zachtjes koken. Gehaktballetjes toevoegen en soep in nog ca. 5
minuten gaar koken. Peterselie en selderij erdoor roeren, op smaak brengen met
zout en peper en over de soepborden verdelen.
Kruidige
omelet gevuld met groente
Ingrediënten
1 ui - 1 theelepel gehakte knoflook of 1 teentje knoflook - 50 gram katenspek -
3 eieren - 1 eetlepel melk - 4 eetlepels (olijf)olie - 1 zakje minikrieltjes (à
450 g) - 10 sprietjes bieslook - 1 pakje fijne soepgroenten (150 g) - 2
theelepels Provençaalse kruiden - 4 eetlepels geraspte oude kaas – zout en
peper - hapjespan met anti-aanbaklaag.
Bereidingswijze
Ui (en knoflook) pellen en snipperen. Katenspek in reepjes snijden. Eieren
loskloppen met melk, zout en peper. In pan olie verhitten en krieltjes op
middelhoog vuur ca. 5 minuten bakken. Af en toe omscheppen. Intussen bieslook in
kopje fijn knippen. Krieltjes bestrooien met zout en peper. Ui, spek en knoflook
aan krieltjes toevoegen en al omscheppend ca. 2 minuten meebakken. Soepgroenten
en kruiden toevoegen en al omscheppend ca, 3 minuten meebakken. Eimengsel erover
schenken en kaas erover strooien. Ei afgedekt op laag vuur in ca. 10 minuten
laten stollen. Bieslook over omelet strooien. Omelet uit pan op schaal laten
glijden. Serveer met tomatensla.
Fruit salade
Ingrediënten
1 bekertje zure room (125 ml) - 1 eetlepel mayonaise - 2 eetlepels abrikozenjam
- 1 eetlepel citroensap - ½ theelepel kerriepoeder - 1 bakje aardbeien - 2
kiwi's - 1 blikje perzikschijfjes - 1 banaan – zout.
Bereidingswijze
In
schaal door elkaar roeren: zure room, mayonaise, jam, ½ eetlepel citroensap en
kerriepoeder. Saus op smaak brengen met snufje zout. Tot gebruik in koelkast
zetten. Aardbeien wassen, kroontjes verwijderen en grote exemplaren halveren.
Kiwi's schillen, in plakjes snijden en plakjes halveren. Perzikschijfjes
afgieten. Banaan pellen en in plakjes snijden. Besprenkelen met rest van
citroensap. Enkele aardbeien, plakjes kiwi, schijfjes perzik en plakjes banaan
achterhouden voor garnering. Rest van vruchten door saus scheppen. Garneren met
achtergehouden fruit.
Eet smakelijk!
|