Cosquisine

Recept week 28 [ Eerdere recepten ]


Groentensoep met balletjes

Ingredienten
1 ui - 6 worteltjes - 1 prei - 300 gram soepvlees - 4 takjes peterselie - 4 takjes selderij - 8 zwarte peperkorrels - 1 stukje foelie - 1 theelepel tijm - 2 eetlepels vluggort - ½ eetlepel zout - ¼ bloemkool - 1 laurierblaadje - ¼ knolselderij (ca. 100 g) - 2 theelepels citroensap - 75 gram gehakt - 1 eetlepel paneermeel – peper - 1 eetlepel boter of margarine. 
Bereidingswijze
Ui pellen en halveren. Worteltjes en prei schoonmaken. Halve ui, 3 worteltjes en ½ prei (het groene deel) in stukken snijden en in een pan doen. Toevoegen: soepvlees, 2 takjes peterselie, 2 takjes selderij, peperkorrels, foelie, laurierblaadje, tijm, zout en 1 liter koud water. Aan de kook brengen en met deksel op de pan ca. 3 uur zachtjes laten trekken. Natte doek in een zeef leggen. Bouillon boven een andere pan zeven. Rest van ui, wortel en prei in stukjes snijden. Bloemkool schoonmaken en in roosjes verdelen. Knolselderij schoonmaken en in blokjes snijden. Besprenkelen met citroensap. In kopje 2 takjes peterselie en 2 takjes selderij fijn knippen. In kom gehakt vermengen met paneermeel, zout en peper. Met natte handen tot kleine balletjes draaien. In een grote pan boter verhitten. Stukjes ui, wortel, prei, bloemkool en knolselderij ca. 3 minuten zachtjes bakken. Steeds omscheppen. Bouillon en vluggort toevoegen en ca. 5 minuten zachtjes koken. Gehaktballetjes toevoegen en soep in nog ca. 5 minuten gaar koken. Peterselie en selderij erdoor roeren, op smaak brengen met zout en peper en over de soepborden verdelen.

Kruidige omelet gevuld met groente

Ingrediënten
1 ui - 1 theelepel gehakte knoflook of 1 teentje knoflook - 50 gram katenspek - 3 eieren - 1 eetlepel melk - 4 eetlepels (olijf)olie - 1 zakje minikrieltjes (à 450 g) - 10 sprietjes bieslook - 1 pakje fijne soepgroenten (150 g) - 2 theelepels Provençaalse kruiden - 4 eetlepels geraspte oude kaas – zout en peper - hapjespan met anti-aanbaklaag.
Bereidingswijze
Ui (en knoflook) pellen en snipperen. Katenspek in reepjes snijden. Eieren loskloppen met melk, zout en peper. In pan olie verhitten en krieltjes op middelhoog vuur ca. 5 minuten bakken. Af en toe omscheppen. Intussen bieslook in kopje fijn knippen. Krieltjes bestrooien met zout en peper. Ui, spek en knoflook aan krieltjes toevoegen en al omscheppend ca. 2 minuten meebakken. Soepgroenten en kruiden toevoegen en al omscheppend ca, 3 minuten meebakken. Eimengsel erover schenken en kaas erover strooien. Ei afgedekt op laag vuur in ca. 10 minuten laten stollen. Bieslook over omelet strooien. Omelet uit pan op schaal laten glijden. Serveer met tomatensla.

Fruit salade  

Ingrediënten
1 bekertje zure room (125 ml) - 1 eetlepel mayonaise - 2 eetlepels abrikozenjam - 1 eetlepel citroensap - ½ theelepel kerriepoeder - 1 bakje aardbeien - 2 kiwi's - 1 blikje perzikschijfjes - 1 banaan – zout.
Bereidingswijze
In schaal door elkaar roeren: zure room, mayonaise, jam, ½ eetlepel citroensap en kerriepoeder. Saus op smaak brengen met snufje zout. Tot gebruik in koelkast zetten. Aardbeien wassen, kroontjes verwijderen en grote exemplaren halveren. Kiwi's schillen, in plakjes snijden en plakjes halveren. Perzikschijfjes afgieten. Banaan pellen en in plakjes snijden. Besprenkelen met rest van citroensap. Enkele aardbeien, plakjes kiwi, schijfjes perzik en plakjes banaan achterhouden voor garnering. Rest van vruchten door saus scheppen. Garneren met achtergehouden fruit. 


Eet smakelijk!






STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL