Cosquisine

Recept week 30 [ Eerdere recepten ]


Komkommermousse met Danish blue

Ingredienten
 
6 blaadjes witte gelatine - 1½ komkommer - 100 g zachte verse roomkaas - 150 gram Danish blue - 1½ Biogarde-roer - 1 sjalotje - 2 theelepels fijngehakte peterselie - 1 eetlepel citroensap - 1 dl slagroom - 1 eetlepel olie (om in te vetten)
Extra: Keukenpapier -Plasticfolie - schaaltjes of koffiekopjes 

Bereidingswijze
In een kom met koud water de gelatine ± 10 minuten laten weken. Intussen de komkommer wassen, drogen en met een kaasschaaf 24 mooie plakjes afschaven. Boven een kom de rest van de komkommer raspen. De komkommerrasp met een mes heel fijnhakken, overdoen in een zeef en onder koud stromend water afspoelen. Goed laten uitlekken en met de bolle kant van een lepel het overtollige vocht eruit drukken. De komkommerrasp op keukenpapier uitspreiden. In een kom de roomkaas, 100 g Danish blue en de Biogarde met een mixer door elkaar mengen. De rest van de Danish blue tot gebruik afgedekt bewaren. Het sjalotje pellen en heel fijn snipperen. Het sjalotje en de peterselie door het kaas- yoghurtmengsel roeren. In een steelpan 2 eetlepels water met het citroensap aan de kook brengen. De gelatine goed uitknijpen en van het vuur af door het citroensap roeren. De gelatine en de komkommerrasp door het kaas- yoghurtmengsel roeren. In een kom de slagroom stijfkloppen en voorzichtig door het komkommer- kaasmengsel scheppen. Op de bodem van elk schaaltje een plakje komkommer leggen en de komkommer- kaasmousse erover verdelen.
 
De kommetjes afdekken met folie en ze in ± 2 uur in de koelkast laten opstijven. De kommetjes enkele seconden in heet water houden, ze omgekeerd op een bord zetten en de komkommermousse voorzichtig losschudden. Elk bord garneren met drie plakjes komkommer en blokjes Danish blue.  

Vleestaart  

Ingredienten  
50 gram bloem - 150 gram boter - 1 eierdooier - 1 dl water - 2 sneetjes brood - 1 dl melk - 1 flinke ui - 600 gram halfom gehakt - teentje(s) knoflook - 2 eetlepels gehakte peterselie – zout en peper – cayennepeper – 1 ei – 1 dl slagroom - boter om in te vetten - 100 gram ontbijtspek in dunne plakken - 1 ei om te bestrijken.  

Bereidingswijze
Zeef de bloem in een kom. Snijd de boter erin tot nootjes. Voeg de eierdooier, het zout en het water toe en kneed alles snel tot een samenhangend deeg. Verpak dat in folie en leg het in de koelkast voor tenminste één uur. Snijd de korstjes van het brood en week deze in de melk. Schil en snipper de ui. Leg het gehakt in een kom en voeg het uitgeknepen brood toe. Voeg de ui, het uitgeknepen (eentje knoflook, de
peterselie, zout, peper, cayennepeper, het ei en de slagroom toe en kneed alles goed door elkaar. Beboter een springvorm met een doorsnee van 26 centimeter. Rol 2/s deel van het deeg uit tot een ronde lap en leg dat in de vorm. Maak een hoge opstaande rand. Leg de plakjes spek in de vorm en leg het gehakt erin. Druk dat goed aan. Rol het overgebleven deeg uit en leg dat als een deksel op de vorm. Bestrijk de randen met losgeklopt ei en druk deze goed aan. Maak in het midden een gaatje ter grootte van ongeveer één gulden. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en schuif de vorm in een voorverwarmde oven van 240° C. Bak de taart in één uur bruin en gaar. Eet deze taart warm of koud.
Serveertip: Eet deze taart de eerste dag warm met een lekkere salade en geef hem een van de volgende dagen koud als vooraf je of als hapje bij de borrel.

Eet smakelijk!






STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL