Salade
Ingredienten
250 gram gepelde gekookte garnalen - 250 g zachtzure appels - 1 theelepel
citroensap - 1 stengel bleekselderij - 1/8 l slagroom - 4 eetlepels mayonaise
- 1-2 eetlepels tomatenketchup - 2 eetlepels droge sherry of witte wijn -
mespunt suiker - Worcestersaus of
aroma - Tabasco of peper uit de molen –zout – plakjes hardgekookte ei -
plakjes tomaat zonder zaad.
Bereidingswijze
Was de garnalen en laat ze in de zeef zeer goed uitlekken. Was, droog, boor en
schil de appels en snijd ze overdwars in plakken van ½ cm dikte en snijd
daarvan vierkante blokjes. Bedruppel deze met het citroensap. Was en droog de
selderij en snijd de stengel in flinterdunne plakjes. Schep deze door de stukjes
appel. Klop de room niet al de stijf en schep er de mayonaise, tomatenketchup,
de sherry en de suiker door. Dep de garnalen droog op keukenpapier en leg ze op
de slagroomsaus. Voeg hieraan de appels met selderij toe en spatel alles licht
en luchtig door elkaar. Zet de kom tenminste 30 minuten afgedekt op een koele
plaats, maar niet in de koelkast. Proef de salade, voeg daaraan naar smaak nog
citroensap, worcestersaus, tabasco en zout toe. Breng de salade over op een
schotel of in eenpersoonsschaaltjes en garneer deze met de plakjes ei en tomaat.
Serveer er geroosterd brood bij.
Oosterse
gehakt-koolrolletjes
Kook 12 bladeren van een savooien- of groene kool in ruim water met zout
beetgaar. Laten uitlekken en droog deppen. Snijd de harde nerf weg, maar laat
het blad zo veel mogelijk intact. Meng door 300 gram half-om-half gehakt en 200
gram rundergehakt het gesnipperde groen van 1 prei (het wit bewaren), 1 geraspt
stukje gemberwortel van 3 cm, 1 eetlepel ketoembar, 1 mespunt djintan, 1
eetlepel sojasaus, 1 ei, 2 verkruimelde sneetjes brood, zout en peper.
Verdeel het gehakt in 12 porties en rol deze in de koolbladeren. Fruit in 1
eetlepel boter het achtergehouden gesnipperde wit van de prei en breng het met
½ groentebouillon en 1 eetlepel sojasaus tegen de kook aan. Laat in deze
bouillon de rolletjes afgedekt 25 minuten stoven. Snijd 1 paprika, 150 gram
wortel en 1 kleine prei in reepjes. Neem de rolletjes uit de pan. Zeef de
bouillon en doe deze met de groentereepjes terug in de pan. Laat 5 minuten
sudderen en bind het vocht met 1-1 ½ eetlepel losgeroerde maïzena. Warm kort
door. Serveer met mie of rijst.
Eet
smakelijk
|