Cosquisine

Recept week 37 [ Eerdere recepten ]

Griekse gehaktschotel


Ingrediėnten 
1 kg aubergines – zout - cayennepeper - 2 dl olijfolie - 3 uien, gesnipperd - 2 teentjes knoflook - 600 gram (lams)gehakt - 1 blik gepelde tomaten (± 400 gram) - ½ eetlepel tijm - ½ eetlepel oregano - 3 eieren - 50 gram boter of margarine - 30 gram bloem - ½ l melk - 100 gram Parmezaanse kaas - nootmuskaat - 300 g tomaten in plakjes.
Bereidingswijze 
De aubergines wassen en in plakken van 1 cm dik snijden. In een vergiet doen, met zout bestrooien en zo ± 30 minuten laten staan. Met keukenpapier droogdeppen. In een grote koekenpan 1½ dl olijfolie verhitten en hierin de plakken aubergine aan beide kanten goudbruin bakken. Op keukenpapier laten uitlekken. De rest van de olie verhitten en hierin de ui ± 3 minuten zachtjes bakken. De knoflook erboven uitpersen, het gehakt toevoegen en dit in ± 5 minuten rul bakken.

Toevoegen: de tomaten en het vocht uit blik, cayennepeper, tijm, oregano en zout. Dit ± 10 minuten zachtjes meekoken en dan af laten koelen. Een ei loskloppen en erdoor roeren.
In een steelpan 30 g boter verhitten en de bloem erdoor roeren. Al roerende scheutje voor scheutje de melk toevoegen. Blijven roeren tot een gebonden saus. Kaas erdoor roeren. De saus op smaak brengen met zout en nootmuskaat en dan laten afkoelen. De overgebleven eieren loskloppen en erdoor roeren.
De oven voorverwarmen op 175°C. Een wijde ovenschaal invetten. Achtereenvolgens de helft van de aubergineplakken, het gehaktmengsel en de helft van de saus erin scheppen. Dan de rest van de aubergineplakken, de plakjes tomaat en de rest van de saus erover verdelen. In het midden van de hete oven in ± 1 uur gaar laten worden.
Tip: Lekker met gebakken aardappeltjes!

IJsdessert


Ingrediėnten 
Per persoon 1 bolletje roomijs - 4 eiwitten - 100 gram suiker - sambuca of een andere likeur die niet te sterk inbrandt - 4 ijscoupes.
Bereidingswijze 
Leg in iedere coupe een bol ijs. Klop de eiwitten stijf, voeg al kloppend suiker toe. Klop tot het eiwit glad en stijf is geworden. Schep het eiwit over de coupes heen. Giet in iedere coupe twee eetlepels likeur.
Aansteken en voor een optimaal effect, in een donkere kamer opdienen.

Eet smakelijk!






STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL