Tuinbonenstamppot
Ingrediënten: 1 kilo
aardappelen, geschild en in stukken gesneden - 700 gram gedopte tuinbonen - 500
gram mager gerookt spek in blokjes gesneden - 5 grote gesnipperde uien - een
half zakje bonenkruid – zout en peper.
Bereidingswijze: Doe alle ingrediënten, behalve het spek, in een ruime
pan. Kook alles gaar en voeg zout naar smaak toe. Giet af. Bewaar een kopje
kookvocht. Met een schuimspaan de massa kapot steken. Bak in die tussentijd het
spek uit. Voeg de uitgebakken stukje spek toe aan de stamppot, samen met het
spekvet. Breng op smaak met peper. Blijft de stamppot te droog, giet er dan wat
van het achtergehouden kookvocht bij.
Serveertip: Bij deze stamppot is een gewone
Hollandse gehaktbal of braadworst het lekkerst.
Karnemelkpudding
Ingrediënten: 2 citroenen - 12 blaadjes gelatine - 125 gram suiker - ½
liter karnemelk - 1/8 liter slagroom - 2 zakjes vanillesuiker - 250 gram
aardbeien.
Bereidingswijze: Snijd van 1 citroen een stukje schil van 5 cm. Pers de
citroenen uit. Breng in een pan 1 deciliter water met het stukje citroenschil
aan de kook en laat het circa 10 minuten op een laag vuur strekken. Week de
gelatine in een bakje met ruim koud water. Neem de pan van het vuur en verwijder
het citroenschilletje uit het water. Knijp de gelatine uit en roer die door het
warme vocht. Los de suiker er in op en roer het citroensap erdoor. Voeg al
roerend de karnemelk toe en laat het mengsel afkoelen tot het geleiachtig wordt.
Vet een puddingvorm van ongeveer 1 liter inhoud (geen aluminium) dun in en
schenk het karnemelkmengsel erin. Laat de pudding in de koelkast in ongeveer 3
tot 4 uur stevig worden. Klop de slagroom met de vanillesuiker stijf. Was de
aardbeien en verwijder de kroontjes. Maak de bovenkant van de pudding
voorzichtig van de vorm los. Leg een platte schaal op de vorm. Keer ze samen en
laat de pudding op de schaal glijden.
Garneer met aardbeien en geef er de vanilleroom apart bij.
Eet smakelijk!
|