(Vegetarisch menu)
Brandnetel-crêmesoep
Ingrediënten: 250 gram
fijngesneden brandneteltopjes - 200 gram puree van aardappels - 1 ui - 1 liter
groentebouillon - 2 eetlepels tarwe- of rijstebloem.
Bereidingswijze: Ui in een beetje olie
fruiten, bouillon erbij, aan de kook brengen, al roerende aardappelpuree en meel
toevoegen, de brandneteltopjes erbij en nog 5 minuten zacht doorkoken. Op smaak
brengen met een snufje nootmuskaat en eventueel zout of gistextract. Garneren
met bijvoorbeeld verse bieslook of peterselie.
Brandnetel-
of spinaziekroketjes
Ingrediënten: 300 gram aardappels - 150 gram brandnetels of spinazie - 2
eetlepels volkoren tarwemeel - 4 eetlepels gistvlokken - 2 theelepeltjes zout -
¼ theelepel nootmuskaat – paneermeel.
Bereidingswijze: Kook de aardappels in de schil. Pel ze en stamp ze fijn
tot puree. Leg de brandnetels korte tijd in heet water, de prik gaat er dan van
af. Als je spinazie gebruikt hoeft dat natuurlijk niet. Hak de brandnetels of
spinazie in kleine stukjes en roer ze evenals arrowroot (of meel), gistvlokken,
zout en nootmuskaat door de puree. Vorm er kroketjes van, rol ze door de
paneermeel en frituur ze in hete olie. Serveer er een frisse sla bij!
Aardbeienijs
Ingrediënten: 200 gram verse aardbeien -150 gram tofu - ½ theelepel
vanillepoeder - 1 dl perendiksap.
Bereidingswijze: Alle ingrediënten mengen en pureren in blender of
roerzeef. Wil je iets 'romiger' ijs, doe er dan een paar lepels
sojalecithinepoeder bij. Dit is echter nogal duur (goedkopere soorten bevatten
meestal melkbestanddelen) en echt nodig is het niet. Giet
het mengsel in een schaaltje en zet het zonder deksel in het diepvriesvak. Na
ca. 1 ½ uur het mengsel even doorkloppen en een uur later nog eens, ter
voorkoming van ijskristallen. Het ijs wordt anders korrelig. Na ongeveer 12 uur
is het klaar voor gebruik.
Eet smakelijk!
|