Cosquisine

Recept week 42 [ Eerdere recepten ]


Mexicaanse pompoenschotel

Ingrediėnten: 400 gram pompoen, 200 gram gedroogde kikkererwten, 1 rode paprika, 1 vleestomaat, 1 ui, 2 tenen knoflook, ½ eetlepel komijnzaad, 1½ theelepel paprikapoeder (mild), 1 theelepel oregano, 1 rode Spaanse peper, ½ bosje peterselie of ½ bos koriander, 1½ dl. groentebouillon, 2 eetlepels olijfolie, ½ pak tofu, 1 blaadje laurier, 1 theelepel suiker, 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels olie. 
Bereidingswijze: Spoel de kikkererwten en zet ze met ruim water ± 8 uur in de week. ook ze in ruim schoon water op een laag vuur in ± 1½ uur gaar. Laat ze uitlekken.  chil de pompoen en snij er kleine blokjes van, kook de blokjes beetgaar. Snij de tofu in kleine blokjes. Maak een marinade van 2 eetlepels olie, 2 eetlepels sojasaus, het laurierblaadje en de suiker. Marineer hierin de blokjes tofu ± 1 uur. Laat de blokjes uitlekken en dep ze wat droog met keukenpapier. Bak de blokjes in de koekenpan in wat olie goudbruin. Halveer de paprika en verwijder zaad en zaadlijsten. Snij de paprika in kleine blokjes. Hak de peterselie fijn. Ontvel de tomaat en verwijder zaad en zaadlijsten. Snij de tomaat in kleine blokjes. Snipper de ui en de knoflook. Verwijder het zaad uit het Spaanse pepertje, hak het pepertje fijn. Verhit in een braadpan 2 eetlepels olijfolie en bak hierin de gesnipperde ui, knoflook en pepertje glazig. Voeg het paprikapoeder, de komijn en de oregano toe en bak het ± 2 minuten mee. Doe er de blokjes paprika bij en roerbak het een paar minuten. Voeg dan de pompoen, de kikkererwten en 1 of 2 eetlepels fijngehakte koriander of peterselie toe. Schenk er de bouillon bij en laat alles door en door warm worden.

Serveertip! Geef er lekkere pittige tomatensaus en geroosterd sneetjes knoflookbrood of tortilla's bij.

Mexicaanse broodpudding

Ingrediėnten: ¾ liter water, 250 gram bruine suiker, 1 pijpje kaneel, 1 kruidnagel, ½ theelepel gemalen nootmuskaat, 1 (oud) witbrood, 2 eetlepels boter, 125 gram walnoten en/of amandelen, 125 gram rozijnen, 2 of 3 zoetzure appels, 250 gram geraspte (jong belegen) kaas, 2,5 dl room.
Bereidingswijze: Verwarm de oven op de laagste stand. Snij de korstjes van de sneetjes brood. Snij de sneetjes brood in 4 cm grote blokjes. Leg de broodblokjes op een bakplaat. Laat ze in het midden van een matig voorverwarmde oven geheel droog worden. Breng het water in de pan aan de kook. Voeg de suiker, de boter, het kruidnageltje, de nootmuskaat en het kaneelpijpje toe. Breng aan de kook en laat het op een niet al te hoge warmtebron inkoken tot een stroperige saus. Laat de saus afkoelen en verwijder de kruidnagel en het kaneelpijpje. Hak de noten fijn. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij van de appel plakjes.
Verwarm de oven voor op 180° C. Vet een ovenschaal dik in met de boter. Doe hierin laag na laag: broodblokjes, fijngehakte noten, plakjes appel en geraspte kaas. Sluit af met een laag broodblokjes. Schenk er de suikersaus over. Bak het ± 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
 
Serveer de broodpudding warm of koud, gegarneerd met opgeklopte room.

Eet smakelijk!






STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL