Mexicaanse pompoenschotel
Ingrediėnten: 400 gram
pompoen, 200 gram gedroogde kikkererwten, 1 rode paprika, 1 vleestomaat, 1 ui, 2
tenen knoflook, ½ eetlepel komijnzaad, 1½ theelepel paprikapoeder (mild), 1
theelepel oregano, 1 rode Spaanse peper, ½ bosje peterselie of ½ bos
koriander, 1½ dl. groentebouillon, 2 eetlepels olijfolie, ½ pak tofu, 1
blaadje laurier, 1 theelepel suiker, 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels olie.
Bereidingswijze: Spoel de kikkererwten en zet
ze met ruim water ± 8 uur in de week. ook ze in ruim schoon water op een laag
vuur in ± 1½ uur gaar. Laat ze uitlekken.
chil de pompoen en snij er kleine blokjes van, kook de blokjes beetgaar.
Snij de tofu in kleine blokjes. Maak een marinade van 2 eetlepels olie, 2
eetlepels sojasaus, het laurierblaadje en de suiker. Marineer hierin de blokjes
tofu ± 1 uur. Laat de blokjes uitlekken en dep ze wat droog met keukenpapier.
Bak de blokjes in de koekenpan in wat olie goudbruin. Halveer de paprika en
verwijder zaad en zaadlijsten. Snij de paprika in kleine blokjes. Hak de
peterselie fijn. Ontvel de tomaat en verwijder zaad en zaadlijsten. Snij de
tomaat in kleine blokjes. Snipper de ui en de knoflook. Verwijder het zaad uit
het Spaanse pepertje, hak het pepertje fijn. Verhit in een braadpan 2 eetlepels
olijfolie en bak hierin de gesnipperde ui, knoflook en pepertje glazig. Voeg het
paprikapoeder, de komijn en de oregano toe en bak het ± 2 minuten mee. Doe er
de blokjes paprika bij en roerbak het een paar minuten. Voeg dan de pompoen, de
kikkererwten en 1 of 2 eetlepels fijngehakte koriander of peterselie toe. Schenk
er de bouillon bij en laat alles door en door warm worden.
Serveertip! Geef er lekkere
pittige tomatensaus en geroosterd sneetjes knoflookbrood of tortilla's bij.
Mexicaanse
broodpudding
Ingrediėnten: ¾ liter
water, 250 gram bruine suiker, 1 pijpje kaneel, 1 kruidnagel, ½ theelepel
gemalen nootmuskaat, 1 (oud) witbrood, 2 eetlepels boter, 125 gram walnoten
en/of amandelen, 125 gram rozijnen, 2 of 3 zoetzure appels, 250 gram geraspte
(jong belegen) kaas, 2,5 dl room.
Bereidingswijze: Verwarm de oven op de laagste stand. Snij de korstjes
van de sneetjes brood. Snij de sneetjes brood in 4 cm grote blokjes. Leg de
broodblokjes op een bakplaat. Laat ze in het midden van een matig voorverwarmde
oven geheel droog worden. Breng het water in de pan aan de kook. Voeg de suiker,
de boter, het kruidnageltje, de nootmuskaat en het kaneelpijpje toe. Breng aan
de kook en laat het op een niet al te hoge warmtebron inkoken tot een stroperige
saus. Laat de saus afkoelen en verwijder de kruidnagel en het kaneelpijpje. Hak
de noten fijn. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij van de appel
plakjes.
Verwarm de oven voor op 180° C. Vet een ovenschaal dik in met de boter. Doe
hierin laag na laag: broodblokjes, fijngehakte noten, plakjes appel en geraspte
kaas. Sluit af met een laag broodblokjes. Schenk er de suikersaus over. Bak het
± 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
Serveer de broodpudding warm of koud, gegarneerd met
opgeklopte room.
Eet
smakelijk!
|