Kippenbouillon
met ananas en kervel
Ingrediënten: 1 citroen - 4 plakken ananas - klein bosje kervel - 3
lente uitjes - 1 liter kippenbouillon - 250 gram kipfilet - 50 grram boter - 1
theelepel kerriepoeder - plakken stokbrood.
Bereidingswijze: Borstel de citroen met heet water. Rasp ½ theelepel van
de schil en pers de citroen uit. Verdeel de plakken ananas in stukjes. Hak de
kervel fijn. Snijd de lente-uitjes met loof in ringetjes. Meng de boter met de
kerriepoeder en de helft van het lente uigroen. Verhit de bouillon met de
citroenrasp en 3 eetlepels citroensap en laat hierin de kipfilet tegen de kook
aan in 15 minuten garen. Snijd de kipfilet in smalle reepjes en voeg ze met de
ananas, kervel en lente-uitjes bij de bouillon. Besmeer bet brood met de
kerrieboter en presenteer het bij de soep.
Bourgondische
Stoofpot
Ingredienten: 1 bosje lente-uitjes - 3 winterwortels (ca. 600 gr) - 250
gram champignons - 40 gram boter - 100 gram ontbijtspek in blokjes - ca. 700
gram runderpoelet - zout - peper - 1-2 eetlepels mosterd - 1 flesje (30 cl) bier
- 1 appel (bijv. Cox Orange) - 2 eetlepels maïzena - 1/8 liter slagroom - 3
eetlepels gesnipperde peterselie.
Bereidingswijze: Maak de groenten schoon,
snijd de lente-uitjes in stukjes van 1 - 2 cm, de wortel in plakjes en de
champignons in vieren. Verhit de boter in een braadpan en bak de spekblokjes ca.
1 minuut. Voeg het vlees toe en bak het rondom bruin. Voeg de stukjes lente-ui,
1/3 van de wortel en 1/3 van de champignons toe en bak ze even mee. Voeg naar
smaak peper en zout toe en roer 1 eetlepel mosterd en het bier door het
vlees-groentenmengsel. Breng het geheel aan de kook en leg het deksel op de pan.
Laat het vlees ca. 2 uur stoven, roer af en toe. Voeg de rest van de wortel en
champignons en 3 dl. warm water toe aan de stoofpot, breng het vocht weer aan de
kook en laat het vlees in nog ca. 45 minuten zachtjes gaar worden. Schil
de appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in stukjes, roer ze
door de stoofpot en stoof ze ca. 10 minuten mee. Roer de maïzena glad met de
slagroom en schenk het mengsel al roerende bij de stoofpot. Blijf roeren tot het
stoofvocht gebonden is. Voeg naar smaak peper, zout en mosterd toe en strooi de
peterselie erdoor. Serveer met brood!
Honingijs
met druivencompote
Benodigdheden: 0,5 liter
vanilleroomijs - 2 eetlepels honing.
Voor de compote: 250 gram blauwe druiven - 250 gram
witte druiven - 1/4 liter druivensap - 2 eetlepels honing - 2 theelepels
allesbinder - desgewenst 1 glaasje grappa of rum.
Bereidingswijze: Laat het ijs in de koelkast ontdooien tot het zacht is.
Doe het in een kom, roer er de honing door tot een marmereffect ontstaat, schep
het terug in de doos en laat in de diepvries bevriezen tot het veer wast is.
Halveer de gewassen druiven voor de compote. Breng het druivensap met de honing
aan de kook, bind met wat allesbinder en roer er van het vuur de druiven en
desgewenst de grappa of de rum door. Laat afkoelen.
Serveren: Schep het ijs op bordjes of in glazen coupes. Schep de compote ernaast
of erover.
Eet
smakelijk!
|