Echte Hollandse erwtensoep
Ingrediënten: 500 gram
spliterwten - 1 stuk hamschijf (met bot dus) van 500 gram, spareribs, of twee
varkenspootjes - 100 gram ontbijtspek of zuurkoolspek aan één stuk, liefst met
zwoerd - 1 rookworst - 2 flinke uien, grof gesneden - 1 winterwortel - 2 preien
- 1 knolselderie - 2 aardappelen - 1 bos bladselderie - peper en zout naar smaak
- 2 liter water om te beginnen.
Bereidingswijze: Spoel de spliterwten in een zeef onder stromend water.
Ze hoeven niet te weken. Breng ruim water aan de kook, doe de erwten erin, met
het de hamschijf en het spek. Breng opnieuw aan de kook, schuim af. Giet na
enkele minuten het water af, en zet erwten, hamschijf en spek op met schoon
water. De rookworst gaat nog niet in de pan.
Terwijl de erwten en het vlees zachtjes koken bereid u de groenten voor: Snijd
de schil van de knolselderie, schil de aardappelen, en snijd knolselderie en
aardappelen in blokjes.Schil of schrap de winterwortel schoon, halveer hem in de
lengte en snijd de halve wortels in plakjes (je krijgt dus halve cirkels). Snijd
de preien in de lengte kruiselings in zodat je kwasten krijgt. Spoel die schoon
onder de kraan, laat uitlekken, en snijd in stukken van ongeveer een halve
centimeter. Doe de schoongemaakte groenten in de pan, en kook op laag vuur
totdat de erwten gaar zijn (anderhalf tot drie uur, de spliterwten moeten stuk
koken). Haal het vlees uit de pan, verwijder botten of botjes, en snijd het
fijn. Haal het zwoerd van het spek als dat eraan zit, snijd het spek in blokjes.
Doe het vlees terug in de pan. Was de bladselderie, knip de blaadjes grof met
een schaar. Op het laatst wordt de rookworst in de erwtensoep verwarmd (een
kwartiertje) en gaat de bladselderie erdoor. Proef, maak op smaak af met peper
en zout.
Serveren: Snijd de
rookworst in plakjes en verdeel over de soepkommen, of roer door de soep. Geef
geroosterd witbrood of stokbrood bij de erwtensoep. Roggebrood, al dan niet met
katenspek belegd is ook lekker.
Eet
smakelijk!
|