Cosquisine

Recept week 45 [ Eerdere recepten ]


Echte Hollandse erwtensoep

Ingrediënten: 500 gram spliterwten - 1 stuk hamschijf (met bot dus) van 500 gram, spareribs, of twee varkenspootjes - 100 gram ontbijtspek of zuurkoolspek aan één stuk, liefst met zwoerd - 1 rookworst - 2 flinke uien, grof gesneden - 1 winterwortel - 2 preien - 1 knolselderie - 2 aardappelen - 1 bos bladselderie - peper en zout naar smaak - 2 liter water om te beginnen.
Bereidingswijze: Spoel de spliterwten in een zeef onder stromend water. Ze hoeven niet te weken. Breng ruim water aan de kook, doe de erwten erin, met het de hamschijf en het spek. Breng opnieuw aan de kook, schuim af. Giet na enkele minuten het water af, en zet erwten, hamschijf en spek op met schoon water. De rookworst gaat nog niet in de pan.
Terwijl de erwten en het vlees zachtjes koken bereid u de groenten voor: Snijd de schil van de knolselderie, schil de aardappelen, en snijd knolselderie en aardappelen in blokjes.Schil of schrap de winterwortel schoon, halveer hem in de lengte en snijd de halve wortels in plakjes (je krijgt dus halve cirkels). Snijd de preien in de lengte kruiselings in zodat je kwasten krijgt. Spoel die schoon onder de kraan, laat uitlekken, en snijd in stukken van ongeveer een halve centimeter. Doe de schoongemaakte groenten in de pan, en kook op laag vuur totdat de erwten gaar zijn (anderhalf tot drie uur, de spliterwten moeten stuk koken). Haal het vlees uit de pan, verwijder botten of botjes, en snijd het fijn. Haal het zwoerd van het spek als dat eraan zit, snijd het spek in blokjes. Doe het vlees terug in de pan. Was de bladselderie, knip de blaadjes grof met een schaar. Op het laatst wordt de rookworst in de erwtensoep verwarmd (een kwartiertje) en gaat de bladselderie erdoor. Proef, maak op smaak af met peper en zout. 

Serveren: Snijd de rookworst in plakjes en verdeel over de soepkommen, of roer door de soep. Geef geroosterd witbrood of stokbrood bij de erwtensoep. Roggebrood, al dan niet met katenspek belegd is ook lekker.

Eet smakelijk!






STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL