Cosquisine

Recept week 46 [ Eerdere recepten ]

 

Dikke speculaas
Ingrediėnten: 200 gram zelfrijzend bakmeel - 100 gram koude margarine of boter - 125 gram bruine basterdsuiker - 12 gram koek- en speculaaskruiden - snufje zout. Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 140ŗC.
Doe het zelfrijzend bakmeel, de koude boter of margarine, de basterdsuiker, de koek- en speculaaskruiden en het zout in een kom. Snijd de boter of margarine met 2 messen klein. Voeg 2 eetlepels water toe en kneed er een samenhangend deeg van. Rol het deeg uit tot een lap van 1 centimeter dik en leg hem op een ingevet bakblik en bak de speculaas in 50 minuten gaar. Laat de speculaas afkoelen en breek hem in stukken.

Kruidnootjes
Ingrediėnten: Nodig voor ± 55 nootjes: 40 gram zachte boter - 50 gram bruine basterd suiker – zout - 2 theelepels koek en speculaaskruiden - 100 gram zelfrijzend bakmeel - 1½ eetlepel melk.
Bereidingswijze: Oven voorverwarmen op 175°C en bakplaat invetten.
In kom doen: boter, basterdsuiker, snufje zout en koekkruiden. Door elkaar roeren. Bakmeel en melk erbij doen en door elkaar kneden tot een samenhangende bal. ± 55 balletjes vormen ter grootte van knikkers. Op bakplaat de balletjes ± 1 centimeter van elkaar leggen. De balletjes een beetje plat drukken. In het midden van de oven de kruidnootjes in ± 16 minuten gaar bakken. Leg de nootjes op een bord of taartrooster om ze af te laten koelen. Op dezelfde manier de rest van de kruidnootjes maken.

Gevulde Speculaas
Ingrediėnten: Amandel spijs: 150 gram gepelde amandelen - 150 gram suiker - 1 klein ei - de geraspte schil van 1 citroen.
Ingrediėnten: Speculaas: 200 gram bloem - 100 gram bruine basterdsuiker - 100 gram boter - 10 gram speculaaskruiden - 1 theelepel bakpoeder – zout.
 
Boterkoek vorm Ų 20 cm – 1zakje amandelen - 1 los geklopt ei.
Bereidingswijze Amandelspijs: Maal de amandelen door een amandelmolen of door een vleesmolen (niet met de messen van een keukenmachine/blender, daar er anders te veel olie vrijkomt). Vermeng ze met de overige ingrediėnten en maal deze vochtige massa nog een keer. Laat de amandelspijs liefst enige tijd (minstens 4 dagen) in een afgesloten jampot staan, dit verhoogt de smaak.
Bereidingswijze speculaas: Verwarm de oven voor op 175°C en vet  de vorm met een kwastje in met boter. Kneed alle ingrediėnten voor het deeg tot een soepele bal. Verdeel het deeg in twee ongelijke delen. Druk het kleinste deel in de vorm uit. Kneed de amandelspijs goed door. Druk het kleinste gedeelte van het deeg in het bakblik. Rol de spijs uit en plaatst de spijs er bovenop, verdeel het tot het overal even dik is, doe dit met behulp van de bolle kant van een lepel. Zorg dat er een halve centimeter rond om vrij is. Maak nu van de andere gedeelte van het deeg het deksel.  Rol het deeg dit uit op een met bloem bestoven aanrecht, en plaats het bovenop de amandelspijs. Druk de zijkanten goed op elkaar. Maak het deeg van boven glad met de bolle kant van een natte lepel. Bestrijk de bovenkant met wat  losgeklopt ei. Druk de amandelen erop en bestrijk het geheel weer met ei. Plaats het blik in het midden van de oven en bak hem in ongeveer 30 į 40 minuten bruin en gaar.

Eet smakelijk!


STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL