Dikke
speculaas
Ingrediėnten: 200 gram zelfrijzend bakmeel - 100 gram koude margarine of
boter - 125 gram bruine basterdsuiker - 12 gram koek- en speculaaskruiden -
snufje zout. Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 140ŗC.
Doe het zelfrijzend bakmeel, de koude boter of margarine, de basterdsuiker, de
koek- en speculaaskruiden en het zout in een kom. Snijd de boter of margarine
met 2 messen klein. Voeg 2 eetlepels water toe en kneed er een samenhangend deeg
van. Rol het deeg uit tot een lap van 1 centimeter dik en leg hem op een ingevet
bakblik en bak de speculaas in 50 minuten gaar. Laat de speculaas afkoelen en
breek hem in stukken.
Kruidnootjes
Ingrediėnten: Nodig voor ± 55 nootjes: 40 gram zachte boter - 50 gram
bruine basterd suiker zout - 2 theelepels koek en speculaaskruiden - 100
gram zelfrijzend bakmeel - 1½ eetlepel melk.
Bereidingswijze: Oven voorverwarmen op 175°C en bakplaat invetten.
In kom doen: boter, basterdsuiker, snufje zout en koekkruiden. Door elkaar
roeren. Bakmeel en melk erbij doen en door elkaar kneden tot een samenhangende
bal. ± 55 balletjes vormen ter grootte van knikkers. Op bakplaat de balletjes
± 1 centimeter van elkaar leggen. De balletjes een beetje plat drukken. In het
midden van de oven de kruidnootjes in ± 16 minuten gaar bakken. Leg de nootjes
op een bord of taartrooster om ze af te laten koelen. Op dezelfde manier de rest
van de kruidnootjes maken.
Gevulde
Speculaas
Ingrediėnten: Amandel spijs: 150 gram gepelde amandelen - 150 gram
suiker - 1 klein ei - de geraspte schil van 1 citroen.
Ingrediėnten: Speculaas: 200 gram bloem - 100 gram bruine basterdsuiker
- 100 gram boter - 10 gram speculaaskruiden - 1 theelepel bakpoeder zout.
Boterkoek vorm Ų 20 cm 1zakje amandelen - 1 los
geklopt ei.
Bereidingswijze Amandelspijs: Maal de amandelen door een amandelmolen of
door een vleesmolen (niet met de messen van een keukenmachine/blender, daar er
anders te veel olie vrijkomt). Vermeng ze met de overige ingrediėnten en maal
deze vochtige massa nog een keer. Laat de amandelspijs liefst enige tijd
(minstens 4 dagen) in een afgesloten jampot staan, dit verhoogt de smaak.
Bereidingswijze speculaas: Verwarm de oven voor op 175°C en vet
de vorm met een kwastje in met boter. Kneed alle ingrediėnten voor het
deeg tot een soepele bal. Verdeel het deeg in twee ongelijke delen. Druk het
kleinste deel in de vorm uit. Kneed de amandelspijs goed door. Druk het kleinste
gedeelte van het deeg in het bakblik. Rol de spijs uit en plaatst de spijs er
bovenop, verdeel het tot het overal even dik is, doe dit met behulp van de bolle
kant van een lepel. Zorg dat er een halve centimeter rond om vrij is. Maak nu
van de andere gedeelte van het deeg het deksel.
Rol het deeg dit uit op een met bloem bestoven aanrecht, en plaats het
bovenop de amandelspijs. Druk de zijkanten goed op elkaar. Maak het deeg van
boven glad met de bolle kant van een natte lepel. Bestrijk de bovenkant met wat
losgeklopt ei. Druk de amandelen erop en bestrijk het geheel weer met ei.
Plaats het blik in het midden van de oven en bak hem in ongeveer 30 į 40
minuten bruin en gaar.
Eet smakelijk!
|