Cosquisine

Recept week 47 [ Eerdere recepten ]


Taaitaai en pepernoten 

Ingrediënten: 700 gram volkorenmeel - 1/2 eetlepel zuiveringszout (drogist) - 450 gram half gekristalliseerde honing - 200 ml. karnemelk (150 ml. bij gebruik bloem) - 2 eieren - 1 mespunt zout – 1½ -2 eetlepels anijszaad.
Bereidingswijze: Meng in een ruime kom het meel met het zuiveringszout en maak er een kuiltje in. Klop de honing met melk, eieren, zout en anijs tot de honing niet meer klontert. Giet dit mengsel in het kuiltje en roer alles vanuit het midden tot een glad deeg. Als het beslag te dik wordt voor de houten lepel, werk dan met een deegspatel. Laat dit kleverige deeg, afgedekt met een stuk plastic, 12-14 uur op kamertemperatuur rusten. Bestuif het werkvlak met ruim meel en rol het deeg uit tot een plak van 1/2 cm. dik. Om de koeken mooi glad te krijgen, kunt u de bovenzijde met plastic afdekken tijdens het rollen. Snij of steek figuren uit het deeg en leg ze op een ingevette bakplaat. Bak kleine figuren ca. 10 min. midden in de oven op 175 graden C., grotere figuren naar verhouding langer. De koeken mogen niet echt bruin worden, alleen wat donkerder, anders worden ze te droog.
 
Van de deegrestjes kunt u pepernoten bakken.

Pepernoten

Ingrediënten: 75 gram honing - 20 gram boter - 175 gram suiker - 2 eieren - 1 eetlepel melk - 375 gram zelfrijzend bakmeel - 1 theelepel kaneel - 1 theelepel gemalen kruidnagel - 1 mespunt kardemom.
Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng eerst de honing, boter en suiker aan de kook. Roer tot alle suiker is opgelost. Laat het nu afkoelen. Klop de eieren en de melk los. Roer 175 gram bakmeel, de kaneel, kruidnagels en de kardemom goed door elkaar en roer dit door de eieren en de melk. Voeg dit alles toe aan het honingmengsel. Roer er, als alles goed is vermengd, ook het resterende deel bakmeel door. Kneed nu alles tot een soepel deeg en vorm er een bal van. Strooi wat bloem op het werkvlak en duw de deegbol daarop plat en rol hem uit tot een plak van ongeveer 1,5 cm dik. Leg de deegplak op een beboterd bakblik en snijd met een in heet water gedoopt mes blokjes van ongeveer 1,5 cm. Bestrijk het deeg met een beetje melk. Plaats het bakblik midden in de oven en bak de pepernoten in 12 tot 15 minuten gaar. Laat de pepernoten op het bakblik afkoelen.

Banketletter/staaf 

Ingrediënten: 300 gram amandelspijs - 300 gram bladerdeeg - 2 eieren - 4 eetlepels  abrikozenjam – oranjesnippers.
Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 225°C (hetelucht 200°C). Leg het ontdooide bladerdeeg op elkaar en rol het in de lengte uit op een met bloem bestoven werkblad totdat het 10-12 cm breed en 40 cm lang is. Meng 1 losgeklopt ei goed door de amandelspijs en vorm een lange rol, 3 cm korter dan de deeglap. Leg de amandelrol midden op de deeglap en plak het deeg met wat water dicht. Draai de lange rol met de naad naar beneden en vorm er een cirkel van. Gebruik de overblijvende 3 cm om de cirkel vast te maken. Klop het 2e ei los en bestrijk de letter/staaf ermee. Bak de letter 25 minuten. Klop de abrikozenjam los en bestrijk de nog warme banketletter ermee. Garneer met oranjesnippers.
Banketstaaf: snij de rol doormidden voor 2 banketstaven van 20 cm.

Eet smakelijk






STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL