Cosquisine

Recept week 48 [ Eerdere recepten ]

 

Marsepein

IngrediŽnten: 350 gram gepelde amandelen - 2 amandelen - 500 gram poedersuiker - 1 eiwit - 2 theelepels oranjebloesemwater.
Bereidingswijze: Leg de amandelen een paar tellen in kokend water en houd ze daarna onder de koude kraan. Wrijf de bruine velletjes van de amandelen en doe ze met het stalen mes in een foodprocessor. Hak ze eerst grof met de secondentoets en laat de motor draaien tot de amandelen heel fijn gemalen zijn. Voeg dan het eiwit, de poedersuiker en het oranjebloesemwater toe en laat de machine nog even draaien tot u een samenhangend geheel heeft. Leg de marsepein in plastic folie een paar uur in de koelkast. Gebruik het dan voor verdere verwerking. Bekleed er taart mee of kneed er figuurtjes of bonbons van. Kleur de marsepein eventueel met een paar druppels levensmiddelenkleurstof en kneed die er heel goed door.

Borstplaat

IngrediŽnten: 150 gram suiker - 3 eetlepels water - boter naar smaak. 
Bereidingswijze: Doe de suiker met het water in een steelpan en laat hem op laag vuur smelten. Spoel intussen een vel boterhampapier met koud water af en leg het op een tafel of het aanrecht. Besmeer de borstplaatvorm met boter en leg hem deze op het boterhampapier. Roer met een houten lepel door de suikermassa. Laat de lepel, als de suiker is gesmolten, uitdruppelen terwijl u de pan van het vuur haalt; trekt de laatste druppel een dun draadje, dan is het mengsel goed van dikte; zo niet, laat dan nog heel even koken en controleer de laatste druppel weer. Neem de pan van het vuur en blijf flink roeren tot de massa iets dikker begint te worden, dit is ook te horen aan het iets krassende geluid dat de lepel in de pan gaat maken. Schenk het mengsel in de voorbereide borstplaatvorm en laat de borstplaat afkoelen. Zet de vorm na circa een half uur op zijn kant en neem hem na nog een tijdje voorzichtig van de borstplaat. Laat de borstplaat helemaal koud worden.

Variaties
Koffieborstplaat: Roer in plaats van water 3 eetlepels sterk gezette koffie door 1 portie borstplaat.
Notenborstplaat: Voeg, als het mengsel goed van dikte is, 2 eetlepels gemengde gehakte noten bij 1 portie borstplaat en garneer de borstplaat met enkele hele nootjes. Chocoladeborstplaat: Maak 1 portie borstplaat en meng de suiker met 1 Ĺ afgestreken eetlepel cacao. Ga verder te werk als bij het basisrecept is beschreven. De laatste druppel van de lepel trekt nu snel achter elkaar 3 korte draadjes.

Schuimpjes

IngrediŽnten: 3 eiwitten - 375 gram poedersuiker.
Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op de laagste stand. Ontvet de mixer en een grote schaal, bijvoorbeeld met azijn en keukenpapier. Klop de eiwitten stijf in de ontvette kom. Als de eiwitten stijf zijn, dan zeef je er twee eetlepels poedersuiker overheen. Mix het geheel nog een minuut. Schep daarna de rest van de poedersuiker door het mengsel. Vet de bakplaat in en maak kleine hoopjes van het schuim op de bakplaat. Laat de schuimpjes nu twee uur bakken in de oven, op de laagste stand. Laat ze afkoelen op een taartrooster.

Caramelsnoepjes

IngrediŽnten: 450 gram suiker - 1,5 dl. room - 3 eetlepels water - 50 gram boter - 2 eetlepels stroop - 3 dl. melk - 1 zakje vanillesuiker.
Bereidingswijze: Breng, onder zacht roeren, de suiker, het water en de vanillesuiker in een steelpannetje aan de kook. Voeg daarna de boter en de stroop toe. Laat de boter smelten en schenk dan de room en de melk erbij. Laat dit alles op hoog vuur 15 minuten doorkoken. Neem daarna de pan van het vuur en klop het mengsel op tot het dikker wordt. Giet de vloeistof vervolgens in een bakblik met hoge randen en laat de caramel afkoelen en opstijven. Als de caramel koud is geworden, kan het met een mes (in het bakblik) in blokjes worden gesneden.

Eet smakelijk


STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL