Marsepein
Ingrediënten: 350 gram
gepelde amandelen - 2 amandelen - 500 gram poedersuiker - 1 eiwit - 2 theelepels
oranjebloesemwater.
Bereidingswijze: Leg de amandelen een paar tellen in kokend water en houd
ze daarna onder de koude kraan. Wrijf de bruine velletjes van de amandelen en
doe ze met het stalen mes in een foodprocessor. Hak ze eerst grof met de
secondentoets en laat de motor draaien tot de amandelen heel fijn gemalen zijn.
Voeg dan het eiwit, de poedersuiker en het oranjebloesemwater toe en laat de
machine nog even draaien tot u een samenhangend geheel heeft. Leg de marsepein
in plastic folie een paar uur in de koelkast. Gebruik het dan voor verdere
verwerking. Bekleed er taart mee of kneed er figuurtjes of bonbons van. Kleur de
marsepein eventueel met een paar druppels levensmiddelenkleurstof en kneed die
er heel goed door.
Borstplaat
Ingrediënten: 150 gram
suiker - 3 eetlepels water - boter naar smaak.
Bereidingswijze: Doe de suiker met het water in een steelpan en laat hem
op laag vuur smelten. Spoel intussen een vel boterhampapier met koud water af en
leg het op een tafel of het aanrecht. Besmeer de borstplaatvorm met boter en leg
hem deze op het boterhampapier. Roer met een houten lepel door de suikermassa.
Laat de lepel, als de suiker is gesmolten, uitdruppelen terwijl u de pan van het
vuur haalt; trekt de laatste druppel een dun draadje, dan is het mengsel goed
van dikte; zo niet, laat dan nog heel even koken en controleer de laatste
druppel weer.
Neem de pan van het vuur en blijf flink roeren tot de massa iets dikker begint
te worden, dit is ook te horen aan het iets krassende geluid dat de lepel in de
pan gaat maken. Schenk het mengsel in de voorbereide borstplaatvorm en laat de
borstplaat
afkoelen. Zet de vorm na circa een half uur op zijn kant en neem hem na nog een
tijdje voorzichtig van de borstplaat. Laat de borstplaat helemaal koud worden.
Variaties
Koffieborstplaat: Roer in plaats van water 3
eetlepels sterk gezette koffie door 1 portie borstplaat.
Notenborstplaat: Voeg, als het mengsel goed
van dikte is, 2 eetlepels gemengde gehakte noten bij 1 portie borstplaat en
garneer de borstplaat met enkele hele
nootjes.
Chocoladeborstplaat: Maak 1 portie
borstplaat en meng de suiker met 1 ½ afgestreken eetlepel cacao.
Ga verder te werk als bij het basisrecept is beschreven. De laatste druppel van
de lepel trekt nu snel achter elkaar 3 korte draadjes.
Schuimpjes
Ingrediënten: 3
eiwitten - 375 gram poedersuiker.
Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op de laagste stand. Ontvet de
mixer en een grote schaal, bijvoorbeeld met azijn en keukenpapier. Klop de
eiwitten stijf in de ontvette kom. Als de eiwitten stijf zijn, dan zeef je er
twee eetlepels poedersuiker overheen. Mix het geheel nog een minuut. Schep
daarna de rest van de poedersuiker door het mengsel. Vet de bakplaat in en maak
kleine hoopjes van het schuim op de bakplaat. Laat de schuimpjes nu twee uur
bakken in de oven, op de laagste stand. Laat ze afkoelen op een taartrooster.
Caramelsnoepjes
Ingrediënten: 450 gram
suiker - 1,5 dl. room - 3 eetlepels water - 50 gram boter - 2 eetlepels stroop -
3 dl. melk - 1 zakje vanillesuiker.
Bereidingswijze:
Breng, onder zacht roeren, de suiker, het water en de vanillesuiker in een
steelpannetje aan de kook. Voeg daarna de boter en de stroop toe. Laat de boter
smelten en schenk dan de room en de melk erbij. Laat dit alles op hoog vuur 15
minuten doorkoken. Neem daarna de pan van het vuur en klop het mengsel op tot
het dikker wordt. Giet de vloeistof vervolgens in een bakblik met hoge randen en
laat de caramel afkoelen en opstijven. Als de caramel koud is geworden, kan het
met een mes (in het bakblik) in blokjes worden gesneden.
Eet smakelijk
|