Cosquisine

Recept deze week 49 [ Eerdere recepten ]


Bisschopswijn


Ingrediënten:1 citroen - 25 kruidnagels - 1 eetlepel kaneel - 1 liter rode wijn - 1 liter bessenwijn – suiker.
Bereidingswijze: Was de citroen goed en steek hem vol met de kruidnagels. Doe de citroen, kaneel en de rode wijn en bessenwijn in een pan. Verwarm de wijn tot 60 à 70°C, ze mag beslist niet koken. Laat de drank 2 uur trekken en verwijder dan de citroen.
Serveer de Bisschopswijn zo warm mogelijk in grote wijnglazen en roer er naar smaak suiker door.

 

Speculaasjes

Ingrediënten: 200 gram bloem - 120 gram boter - 100 gram bruine basterdsuiker - 1/2 theelepel bakpoeder - 6 gram speculaaskruiden (1 eetlepel) – zout - zo nodig 1 eetlepel melk om het deeg soepel te maken - ± 50 gram amandelen. 
Bereidingswijze: Hak of snipper de amandelen, pel ze niet. Roer de andere droge ingrediënten in een kom goed door elkaar. Voeg de boter toe, snijd deze met twee messen in kleine stukjes en kneed alles met een koele hand door elkaar. Meng er de amandelen en zo nodig de melk door.
Vorm op één van de onderstaande manieren koekjes van het deeg:
1. Bestuif een speculaasplank met rijstebloem (kindermeel) of aardappelmeel. Druk een portie deeg in de figuren en snijd met een scherp mes het overtollige deeg weg. Klop de deegfiguurtjes eruit door een korte slag met de plank op het aanrecht.
 
2. Bestuif het aanrecht en de deegrol met bloem. Rol het deeg uit tot een lap van ± 1/3 cm dikte. Steek uit de deeglap koekjes met behulp van een borrelglaasje of een ander vormpje. Beboter de bakplaat. Verwarm de oven 10 minuten voor op ± 180°C. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes in ± 20 minuten gaar. Maak, terwijl de eerste bakplaat in de oven is, de tweede bakplaat klaar. Neem de bakplaat met gare koekjes uit de oven en schuif de tweede bakplaat erin. Neem de gare koekjes van de bakplaat en leg ze plat neer op een taartrooster of omgekeerd op het aanrecht.

Fijne Sinterklaasviering!


STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL