Cosquisine

Recept deze week 52 [ Eerdere recepten ]


Kerstbrood

Ingrediënten: 500 gram bloem - 30 gram gist - 1 tot 2 dl lauwe melk - 200 gram gesmolten boter - 75 gram basterdsuiker - 1 ei - 200 gram rozijnen - 200 gram krenten - 100 gram gesneden sukade - geraspte schil van ½ citroen - ½ theelepel kardemompoeder - ½ theelepel kruidnagelpoeder - 100 gram gemalen amandelen - 10 gram zout - gezeefde poedersuiker. 
Bereidingswijze: Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in de bloem en brokkel hier de gist in. Meng deze aan met een gedeelte van de lauwe melk. Voeg dan de rest van de bloem uit de kom, het ei, de basterdsuiker, de melk, de gesmolten boter, de kardemom- en kruidnagelpoeder, de gemalen amandelen en het zout toe. Kneedt het deeg met beide handen flink door totdat het van de handen loslaat (ongeveer 20 minuten). Laat het nu 3 kwartier op een lauwwarme plaats rijzen. Leg het deeg op een bebloemd aanrecht en kneed er bij gedeelten de krenten, de rozijnen, de sukade en de citroenrasp door. Vorm het deeg tot een dikke ronde plak, rol deze eivormig uit. Bestrijk de helft van het deeg met water, sla de smalle kant naar de brede kant toe, zodat deze iets uitsteekt. Beboter een bakblik. Leg het brood hierop en laat het op een lauwe plaats, afgedekt met een vochtige tot de dubbele hoogte rijzen. 
Verwarm de oven voor op 175 °C en bak het kerstbrood in circa 40 minuten gaar en goudgeel. Bestrijk het iets afgekoelde brood met gesmolten boter en bestuif het dik met poedersuiker. 

Hertenbiefstuk met notenkorst

Ingrediënten: 1 zak macadamia-noten (100 gram) - 2 sjalotten - 30 gram boter - 4 hertenbiefstukken (à circa 125 gram) - zout en peper uit de molen - 3 eetlepels suiker - 3 dl rode huiswijn - 2 bosuien. 
Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op de grillstand. Hak de macademia-noten grof. Pel de sjalotten en snipper ze fijn. Verhit de boter in een koekenpan. Bak de hertenbiefstukken op een hoog vuur in circa 5 minuten rondom aan en neem ze uit de pan. Bestrooi ze met zout en peper en houd de biefstukken warm onder aluminiumfolie.
Verhit het braadvet opnieuw en fruit de sjalotten circa 2 minuten. Voeg de suiker toe en laat hem lichtbruin worden (karamelliseren). Schenk voorzichtig de wijn bij de karamel en laat de saus inkoken tot de helft. Druk de macademia-noten op de biefstukken, plaats ze midden in de oven en grilleer ze circa 2 minuten. Was de bosuien en snijd ze in reepjes. Verdeel de bosuien over de hertenbiefstukken en schep de saus eromheen. 

Kerstpudding

Ingrediënten: 20 gram oranjesnippers - 20 gram gesnipperde gember - 25 gram bitterkoekjes - 25 gram lange vingers - boter om in te vetten - 1 appel - 1 peer - klontje boter – citroensap - 3 dl melk - 3 eieren – rum - 30 gram suiker. 
Bereidingswijze: Maak de oranjesnippers en gembersnippers nog fijner. Verkruimel de koekjes of snijd deze in stukjes. Schil de appel en de peer, verwijder de klokhuizen en snijd de vruchten in stukjes. Bak de appel en peer in de boter goudbruin en laat het merendeel van het vocht verdampen. Besprenkel de vruchten met citroensap en meng snippers, koekjes en vruchtenstukjes door elkaar. Klop melk, eieren en suiker door elkaar. Beboter een hoge schaal van ca. 1 liter inhoud en leg het vruchtenmengsel erin. Giet het eimengsel erop en sluit de schaal met een deksel. Zet de schaal in een pan met zacht kokend water en laat de pudding in ca. 1-1½ uur stollen. Stort de pudding dan op een schaal. Verwarm wat rum en steek deze aan. Giet de brandende rum over de hete pudding en serveer deze onmiddellijk. Eet de pudding warm.

Eet smakelijk!


STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL