Reebout
Ingrediënten: 1 reebout
- 1/8 liter olie - 3 uien - 1 wortel in plakjes - 1 stengel bleekselderij in
boogje - 1 eetlepel tomatenpuree - 100 gram boter - 1/8 liter zure room - 1
theelepel bloem - 15 geplette peperkorrels - 1 fles rode wijn – zout – peper
– kruidnagel – nootmuskaat – tijm.
Bereidingswijze: Ontdoe de goed afgehangen bout van het vel en leg hem in
een schaal. Vermeng de olie met zout, peper, nootmuskaat en tijm en giet dit
over de bout. Snijd de ui in ringen, leg die erop en overgiet het geheel met de
rode wijn. Zet het vlees afgedekt in de
koelkast, keer het regelmatig en laat het 2 dagen marineren. Braad de goed
afgedroogde bout vervolgens in de hete boter aan en voeg de wortel, de selderij
en de peperkorrels toe. Begiet het vlees voortdurend met het braadvocht. Voeg
wat later de tomatenpuree en daarna beetje bij beetje de marinade toe en laat de
bout hierin gaar sudderen. Neem de bout uit de pan en houd hem warm. Kruid het
vocht desgewenst nog wat bij, zeef het en voeg er de met de bloem vermengde zure
room aan toe.
Serveertip: Lekker met gekookte aardappelen en rode kool!
Soesjes met
ijs
Ingrediënten: 2,5 dl
water - mespunt zout - 50 gram boter - 150 gram bloem - 4 eieren - 1 afgestreken
bakpoeder - boter voor de bakplaat – bloem - 1/4 liter slagroom –
slagroomversteviger - poeder suiker – vanille-ijs - flesje chocolade
saus(verwarmen in de magnetron) - 4 takjes munt.
Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 200°C. Begin met het nauwkeurig
afwegen van de ingrediënten. Breng water, zout en boter in een steelpan aan de
kook. Neem de pan van het vuur en roer tot het deeg als een bal van de bodem
loslaat en u een wit filmpje op de pan bodem ziet. Het deeg in een mengkom
overdoen.2 eieren,een voor een met een houten lepel door het hete deeg roeren.
Het deeg wat laten afkoelen vervolgens
de overige eieren op dezelfde manier toevoegen en blijven roeren tot er een mooi
glanzend deeg ontstaat. Tot slot het bakpoeder door het deeg roeren. Vet een
bakplaat in en bestuif deze met bloem.Schep met twee theelepeltjes bergjes op de
bakplaat. Tussen de soesjes voldoende ruimte laten zodat ze mooi kunnen
uitrijzen. Bak ze in 25- 30 gaar in het midden van de oven. Laat ze na het
bakken op een rooster afkoelen.Knip ze open en vul ze met de opgeklopte slagroom
waar u wat slagroomversteviger aan toegevoegd heeft. En bestrooi ze met poeder
suiker.Leg een bolletje ijs op elk bordje verdeel de soesjes eromheen, en schenk
er warme chocolade saus over. Maak het geheel af met een takje munt.
Eet smakelijk!
|