Cosquisine

Recept deze week 05   [ Eerdere recepten ]


Cocktail van kreeft met meloen
IngrediŽnten: geraspte mierikswortel - 1 meloen - 1/2 borrelglas cognac -1,5 dl mayonaise - 3 sinaasappels - tomatenketchup - 1/2 dl slagroom - 250 gram gekookt kreeftenvlees.
Bereidingswijze: Snij de meloen doormidden, haal er de pitjes uit en snij er met een parisiŽnneboor balletjes uit. Maak de mayonaise. Klop de slagroom stijf, meng deze door de mayonaise, evenals wat tomatenketchup, de cognac en wat mierikswortel. Snij het kreeftenvlees klein, maar reserveer 4 mooie stukjes. Verdeel het kleingesneden kreeftenvlees over de coupes, giet er wat saus over, leg het bewaarde stukje kreeft er midden op en omring het met meloenballetjes. Serveer goed koud. Geef er geroosterd brood en boter bij.

Aardappel-uienschotel met rozemarijn

IngrediŽnten: 1 kilo aardappelen - 500 gram uien Ė zout - versgemalen zwarte peper - 3 theelepels goed fijngehakte rozemarijn - 75 gram boter - 1Ĺ dl melk.
Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 200įC. Schil de aardappelen en snij deze in dunne schrijven. Pel de uien en snij deze ook in dunne schijven. Beboter een vuurvaste schaal en leg de aardappelen en de uien hier laag om laag in. Bestrooi elke laag met zout en peper en wat fijngehakte rozemarijn. Leg er wat klontjes boter op. De bovenste laag moet uit aardappelschijven bestaan. Giet de melk eroverheen en dek de schaal af. Zet de schaal circa 1Ĺ uur in het midden van de voorverwarmde oven. Haal het laatste half uur het deksel van de schaal om de aardappelen een bruin korstje te geven.
Serveertip: Heerlijk bij lamsvlees.

Gebakken vla
IngrediŽnten: 5 dl melk - Ĺ citroen heel dun geschild -  1 kaneelstokje -  3 eierdooiers -  5 eetlepels suiker -  50 gram maÔzena -  1 losgeklopt ei -  paneermeel -  frituurolie -  poedersuiker -  kaneelpoeder.

Bereidingswijze: Breng de melk met de citroenschil en het kaneelstokje aan de kook en laat het circa 10 minuten zachtjes koken. Klop de eierdooiers luchtig in een pannetje met een dikke bodem. Klop de suiker en maÔzena erdoor. Roer enkele eetlepels van de gekookte melk door het dooiermengsel, zet de pan op een laag vuur en voeg de rest van de melk er scheutje voor scheutje aan toe. Blijf goed roeren tot de vla gebonden is. De vla mag niet gaan koken. Haal de citroenschil en het kaneelstokje eruit, klop de vla een keer goed door en giet 'm dan in een ingevette bakvorm. Laat de vla afkoelen en zet 'm daarna in de koelkast om op te stijven. Snij de vla in vierkante stukken en wentel die eerst door het losgeklopte ei en daarna door het paneermeel. Frituur de vla-stukken in hete olie, laat ze goed uitlekken en bestuif ze daarna met een mengsel van kaneelpoeder en poedersuiker. Serveer warm.

Eet smakelijk!






STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL