Cosquisine

Recept deze week 06   [ Eerdere recepten ]


Asperges met gebakken gamba's en Hollandaisesaus
Ingrediėnten: 8-12 gamba's - 1 bosjeuitje, - 400 gram asperges -  25 gram boter - 1 bosje waterkers, veldsla of gewone Hollandse sla - 2 el vinaigrette naar keuze

Garnering: 2 tomaten, 1 - 2 eetlepels zalmeitjes - verse kruiden naar keuze - Hollandaisesaus met: 1 fijngehakt sjalotje - 1 teentje knoflook - 2 tot 3 eetlepels olijfolie - 3 eetlepels rode wijnazijn - ½ rode chilipeper -  3 takjes peterselie, zout en peper.
Bereidingswijze: Leg de asperges circa 1 uur in koud water, schil ze en verwijder het harde onderste stukje (tip: bewaar de schillen voor een soep). Snij de asperges in de lengte in fijne sliertjes of reepjes. Snij het harde, donkere groen van de lente-uitjes, snij de lente-uitjes zeer fijn. Was de waterkers of sla, laat het goed uitlekken. Snipper het sjalotje, het teentje knoflook, het ½ chilipepertje en de peterselie.

Maak de Hollandaisesaus. Bak het sjalotje samen met de knoflook in de olijfolie, blus af met rode wijnazijn. Voeg het gesnipperde chilipepertje en peterselie toe. Breng op smaak met zout en peper en meng dit met de Hollandaisesaus.

Ontvel de tomaten, halveer ze en verwijder zaad en zaadlijsten. Snij de tomaten in piepkleine blokjes. Hak de kruiden fijn. Pel de gamba's, spoel ze af en dep ze droog. Bak de gamba's even in wat boter, hou ze warm. Bak de aspergereepjes in wat boter, bestrooi met zout en peper.

Voor het serveren: Meng de vinaigrette door de waterkers en rangschik op de borden. Leg de aspergereepjes in een nestje boven op de sla en schik de gamba's er omheen. Schep wat Hollandaisesaus tussen en over de gamba's. Garneer als laatste met blokjes tomaten, zalmeitjes en de fijngehakte verse kruiden.

 

Groentencasserole met feta en verse koriander
Ingrediėnten: 200 gram champignons - 1 groene paprika -  1 tomaat - 1 middelgrote ui - 2 tenen knoflook 10 tot 15 zwarte olijven - ± 150 gr feta -  ½ bosje verse koriander - 1 rood pepertje -  ¼ theelepel gemalen komijn -  ½ theelepel gemalen korianderzaad -  ½ theelepel paprikapoeder (mild) -  2 eetlepels tomatenpuree - circa 2 dl kippenbouillon -  2 eetlepels olijfolie -  zout en versgemalen zwarte peper. Bereidingswijze:  Wrijf de champignons voorzichtig schoon, halveer ze en snij ze in plakjes. Ontvel de tomaat, snij in vieren. Verwijder het zaad en de zaadlijsten. Snij in kleine reepjes.

Ontpit de olijven (met een kersenontpitter), halveer ze. Snij het pepertje overlangs door en verwijder de zaadjes (met zaad scherper). Hak het pepertje fijn.

Snipper de ui grof. Snij de knoflook in dunne plakjes. Halveer de paprika en verwijder zaad en zaadlijsten. De paprika kan zo nodig met een dunschiller worden ontveld. Snij er reepjes van. Verdeel de feta in kleine blokjes en hak de koriander fijn.

Verhit de olie in de wok. Bak de gesnipperde ui, de helft van het pepertje en de knoflook glazig. Schep er het korianderzaad, de komijn en het paprikapoeder door, bak even mee.

Voeg de champignons toe en bak mee tot ze beginnen te kleuren. Schep er de paprikareepjes en de helft van de verse koriander door, bak even mee.

Temper de warmtebron. Voeg de tomatenpuree, de olijven, een deel van de feta en zoveel van de bouillon toe tot een dikke saus ontstaat. Laat de saus ± 5 minuten zachtjes koken.

Eet smakelijk!






STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL