Cosquisine

Recept deze week 11  [ Eerdere recepten ]


Tomaten gevuld met gehakt

Ingrediënten: 4 grote tomaten - 75 gram boter - 150 gram rundergehakt - 12 champignons - 1/2 ei - kervel - bieslook - sjalot - knoflook - dragon - paneermeel - parmezaanse kaas - nootmuskaat – peterselie. 
Bereidingswijze: Roer de boter zacht. Meng er een eetlepel van elk van de gehakte kruiden, peterselie, bieslook en kervel door. Meng er ook een eetlepel gehakte sjalot door. Voeg nog een in snippers gesneden teentje knoflook toe en maak op smaak af met peper en zout. Snij van de tomaten het kapje af en hol ze uit. Kruid ze met wat peper, zout en parmezaanse kaas. Spuit er een beetje kruidenboter in en leg er plakjes gesneden champignons op. Maak het gehakt op smaak met zout, peper en nootmuskaat en maak het aan met ei en paneermeel. Maak er balletjes van zo groot als een knikker en pocheer deze in wat bouillon van een blokje. Laat ze afkoelen. Spuit nu weer een beetje kruidenboter in de tomaat, stop er vleesballetjes bij, nog wat champignons en bovenop nog een beetje kruidenboter. Bestrooi het geheel met parmezaanse kaas. Zet de tomaten in een beboterde vuurvaste schaal 15 à 20 minuten in een oven van 200 graden C. Serveer er stokbrood bij.

 

Varkenslever met zilveruitjes

Ingrediënten: 600 gram varkenslever - 7,5 dl bouillon - 200 gram zilveruitjes - 80 gram boter - 100 gram champignons - 30 gram bloem - zout, peper - paprikapoeder - tomatenpuree - 30 gram suiker. 
Bereidingswijze: Schil de uitjes en laat ze heel. Doe 1/4 liter bouillon in een pan, voeg de uitjes toe en laat ze tien minuten zachtjes koken. Laat ze dan uitlekken in een zeef. Smelt 30 gram boter, voeg de suiker en twee eetlepels water toe en laat een caramel ontstaat, dus totdat de suiker begint te kleuren. Laat nu de uitjes voorzichtig caramelliseren, door regelmatig te schudden. Snij de lever in dunne plakken. Was de champignons en snij ze in vieren. Smelt de rest van de boter en sauteer de lever aan beide kanten bruin. Haal de lever weer uit de pan en geef er nu de champignons in. Sauteer deze op hoog vuur en als alle losgelaten vocht verdampt is, voeg dan de bloem toe en laat deze even garen. Deglaceer met bouillon, geef er een paar eetlepels tomatenpuree bij, schraap alles goed los van de bodem en roer zodat er een gladde saus ontstaat. Leg dan de lever terug in de saus en laat nog 5 minuten sudderen. Geef er wat paprikapoeder bij en controleer de smaak. Leg de plakken lever op een voorverwarmde schaal, schenk er wat saus over en leg de geglaceerde uitjes er omheen. Serveer meteen.

Eet smakelijk!






STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL