Cosquisine

Recept deze week 26  [ Eerdere recepten ]

 

Aardappelsoep met lentegroenten

IngrediŽnten: 1 kg aardappelen - 250 gram gezouten spek - 4 preiwitten - 4 stengels bleekselderij - 2 wortelen - 4 uien - 2 raapjes - 15 dl kippenbouillon - 25 gram kervel - 2 tomaten - 25 gram bakboter  - 1 kruidentuiltje Ė peper Ė zout.
Bereidingswijze: Het gezouten spek in dobbelsteentjes snijden. De ui, prei, wortelen, raap en de selderij in reepjes snijden. De geschilde aardappelen in kleine blokjes snijden. Het spek met boter aanfruiten. De soepgroenten kort meestoven zonder te kleuren. Bevochtigen met de kippenbouillon. Op smaak brengen met peper en zout. Het kruidentuiltje bijvoegen. Ondertussen de tomaten pellen, ontpitten en in stukjes snijden. De soep laten koken op een matig vuur. Na een kwartier de aardappelblokjes bijvoegen en nog een tiental minuten laten koken (ervoor zorgen dat de ingrediŽnten niet platgekookt worden). Het kruidentuiltje verwijderen. De soep in kommetjes scheppen en versieren met stukjes tomatenvlees en enkele blaadjes kervel.

Gekruide runderschnitzel

IngrediŽnten: 2  rode uien in ringen gesneden - 400 gram kleine champignons - 4  runder schnitzels ŗ 150 gram - 1 eetlepel citroensap - 1 dl. bouillon (blokje) - 1 eetlepel frambozen- of blanke azijn Ė peper Ė maÔzena - 50 gram boter - 1 eetlepel gehakte peterselie - 2 dl. rode wijn.
Bereidingswijze: Bak in 25 gram boter het vlees in 7 minuten juist gaar en houd het in de oven warm. Voeg de rest van de boter in de pan. Fruit hierin de uien glazig aan. Haal de ui uit de pan en fruit de champignons aan. Blus deze af met rode wijn, azijn en citroensap. Roer er de uien door en laat het 10 minuten inkoken. Maak van de bouillon en maÔzena een papje en giet dit in de pan. Breng de saus op smaak met peper en zout en strooi er, vlak voor het opdienen, de peterselie over. Leg het vlees op warme borden en verdeel er de volle saus bij.
Tip: Gekookte aardappelen met koolraap, courgettes of een salade van een koolsoort doen het hier goed bij. Heerlijk met een glas Bourgogne.

Aardbeiencoupe met bitterkoekjes

IngrediŽnten: 500 gram aardbeien - 1 limoen - 50 gram suiker - 1 zakje vanillesuiker - 2.5 dl room - 100 gram bitterkoekjes.
Bereidingswijze: De aardbeien wassen en pas daarna de kroontjes verwijderen. De limoen schoonboenen en de schil raspen. Vervolgens uitpersen. Op een laag pitje onder deksel de aardbeien met het limoensap en de suiker 10 minuten laten stoven, in een kommetje scheppen en een uur laten opstijven in de koelkast. De room stijfkloppen met de vanillesuiker en mengen met de geraspte limoenschil. De room door de koude aardbeienmoes spatelen en in kommetjes scheppen. Opnieuw laten opstijven in de koelkast en vlak voor het serveren met bitterkoekjes en een aardbei garneren.

Eet smakelijk!


STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL