Spaanse
aardappelsalade
Ingrediënten: 450 gram
minikrieltjes of dobbelsteentjes - 1 kippenbouillonblokje - 2 bosuitjes - 2
theelepels verse knoflook op oliebasis (of 2 teentjes knoflook) - 3 eetlepels
olijfolie - 2 eetlepels mayonaise - 1 eetlepel witte wijnazijn - 12 olijven -
zwarte peper uit de molen.
Bereidingswijze: De minikrieltjes 5 minuten koken in ruim water met het
bouillonblokje en aflaten koelen in een vergiet. De bosuitjes wassen en in
ringetjes snijden. Knoflook pellen en in plakjes snijden. Meng de olie,
mayonaise, azijn en verse knoflook op oliebasis door elkaar en schep hier de
krieltjes en bosui door. Laat dit 10 minuten intrekken. Snijd intussen de
olijven in plakjes en meng ze door de salade. Maal er royaal zwarte peper over.
Griekse
aardappel-preigratin
Ingrediënten: 1 prei -
150 gram verse roomkaas - 1 deciliter melk - 3 eetlepels Griekse wereldkruiden -
1 teentje knoflook - 750 gram (vacuüm verpakte) voorgekookte aardappelschijfjes
- 100 gram geraspte jonge kaas.
Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 225°C. Prei schoonmaken, in
flinterdunne ringen snijden, wassen en droogdeppen met keukenpapier. Klop de
verse roomkaas en de melk met de handmixer los. Roer de wereldkruiden er door en
pers het knoflookteentje erboven uit. De prei en aardappelschijfjes door het
kaasmengsel scheppen. Zout en peper naar smaak toevoegen. Vet een lage taartvorm
in en schep het aardappelmengsel er in. Strijk de bovenkant glad en strooi de
geraspte kaas erover. Bak de aardappelgratin in het midden van de oven in circa
25 minuten bruin en gaar.
Aardbeien
met zwarte peper
Ingrediënten: circa 300 gram aardbeien - zwarte peper uit de molen - ½
deciliter anijslikeur - 2½ deciliter slagroom - 1 eetlepel slagroom - 1
eetlepel witte basterdsuiker - ¼ theelepel dille.
Bereidingswijze: Aardbeien wassen en kroontjes verwijderen en in een kom
doen. Royaal zwarte peper erboven malen.
Anijslikeur erover schenken en ruim 1 uur in laten trekken. In kom slagroom met
basterdsuiker stijfkloppen en dille er door roeren. Door
aardbeien scheppen.
Tip! Serveer er een bolletje vanille ijs bij.
Eet
smakelijk!
|