Zoete
stoofpot
Ingrediënten: 4 eetlepels olijf of zonnebloemolie - 750 gram in niet al
te kleine blokken gesneden magere runderlappen - 1 schoongemaakte en
kleingesneden ui - 1 deciliter bouillon - 1 deciliter droge witte wijn - 1
geschilde in stukjes gesneden appel - 1 geschilde in stukjes gesneden peer - 2
in stukjes gesneden perziken - 2 ontvelde en in stukjes gesneden tomaten - 1
theelepel suiker - 1 deciliter slagroom – zout en peper.
Bereidingswijze: Verhit 3 eetlepels van de olie in een pan en bak hierin
de blokjes vlees rondom lichtbruin. Voeg de kleingesneden ui toe en bak deze
even mee. Voeg de bouillon, de witte wijn en wat zout en peper toe en breng het
geheel aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat
het vlees ongeveer 2 uur zachtjes sudderen tot het gaar is. Neem het vlees met
een schuimspaan uit de pan, leg het op een schaal en houd het warm. Verhit de
rest van de olie in een pan. Voeg de stukjes appel, peer, perzik en tomaat toe
en fruit de vruchten onder voortdurend omscheppen 2 minuten. Voeg de suiker en
zoveel van het stoofvocht van het vlees toe dat het fruit net onder staat. Breng
het geheel aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en
laat het vruchtenmengsel 15 minuten zachtjes koken. Pureer het mengsel in een
foodprocessor of andere keukenmachine. Doe de puree terug in de pan en voeg de
slagroom toe. Laat de saus onder af en toe doorroeren door en door warm worden.
Schenk de vruchtensaus over het warm gehouden vlees en serveer het gerecht
daarna onmiddellijk en serveer er gekookte aardappelen bij.
Eet smakelijk!
|