Cosquisine

Recept deze week 51  [ Eerdere recepten ]

 

Ossestaartsoep

Ingrediënten: 500 gram ossenstaart - 1 laurierblad - 1 takje tijm - enkele takjes peterselie - 1 grote ui - 2 keer 30 gram boter - 30 gram bloem - 150 gram champignons (in schijfjes) – paprikapoeder – cayennepeper - 1 eetlepel geconcentreerde tomatenpuree - scheutje madera – water - peper en zout. 
Bereidingswijze: De bouillon: Braad de ossenstaart aan in 30 gram boter totdat hij goed bruin is. Voeg het laurierblad, de tijm, de peterselie en de ui toe en voeg water toe totdat alles 4 cm onder staat. Breng het geheel aan de kook, schep er het schuim af en laat gedurende 4 uur trekken op een zacht vuurtje. Zeef de bouillon na het trekken. 
De soep: Smelt 30 gram boter in een kookpot, roer er de bloem door en laat onder voortdurend roeren bruin worden. Giet er al roerend de bouillon bij en laat goed doorkoken. Voeg de champignons toe en kook ze gaar in 10 minuten. Doe de cayennepeper, het paprikapoeder en de tomatenpuree erbij. Breng op smaak met peper en zout. Werk af met een scheutje madera.

Garnalencocktail

Ingrediënten: 100 gram grijze gepelde garnalen – ijsbergsla - 2 hardgekookte  eieren - 6 eetlepels cocktailsaus - 1/2 citroen - 1 tomaat.
Bereidingswijze: Snij de ijsbergsla fijn en schik op een bord. Prak de gekookte eitjes met een vork. Ontvel en ontpit de tomaat en snij in kleine blokjes. Doe het ei, de tomatenblokjes en de garnalen op het bord. Knijp er een beetje citroensap overheen en overgiet met de cocktailsaus.

Citroensorbet

Ingrediënten: Sap van 6 citroenen - 225 gram suiker - 4 dl water.
Bereidingswijze: Breng het water aan de kook en voeg de suiker toe. Los de suiker op in het water. Voeg het citroensap toe en laat alles rustig afkoelen. Zet de sorbet in de diepvries. Klop het geheel om het uur eens goed op. Na een uur of 6 vriezen is de sorbet klaar. Het mengsel moet vast zijn, maar niet hard.

Gemarineerde Lamsfilet

Ingrediënten: 4 lamsfilets
Voor de marinade: 1 fles rode bordeauxwijn - 6 teentjes knoflook (geperst) - 2 eetlepels lichtbruine suiker - 1 eetlepel mosterd - 20 peperbolletjes (geplet) - 3 laurierblaadjes (gekneusd) - 5 jeneverbessen (geplet) - peper en zout. 
Bereidingswijze: Doe alle ingrediënten voor de marinade bij elkaar. Leg de lamsfilets in een schotel en overgiet met de marinade. Laat 4 uur trekken. (beter nog: een ganse nacht). Haal de lamsfilets uit de marinade en bak ze in wat boter. Serveren met gebakken aardappeltjes, een frisse salade en gestoomde groenten.

 

Tiramisu

Ingrediënten: 500gr mascarpone - 1.25 dl sterke koffie - 4 eierdooiers - 2 eiwitten - 100 gr poedersuiker - 4 soeplepels Amaretto - 200 gram lange vingers - 3 soeplepels cacaopoeder.
Bereidingswijze: Schik de boudoirs in een schotel. Besprenkelen met de koffie. Maak een beslag van de eierdooiers, de suiker en de amaretto. Voeg de mascarpone toe. Klop de 2 eiwitten luchtig en meng ze door het beslag. Besmeer de koekjes met het beslag en zet het geheel in de koelkast. Voor het opdienen bestrooien met de cacaopoeder.

 

Irish Koffie

Ingrediënten: 1 kop sterke koffie per persoon - Whisky - verse room - 1 eetlepel  lichtbruine suiker.
Bereidingswijze: Klop de room op met een garde tot deze stijf is. Doe een el suiker in een glas. Verwarm de whisky en laat deze ontbranden. Giet de whisky in het glas en blus met de warme, sterke koffie. Voeg de room met een lepel voorzichtig toe.

Eet smakelijk!






STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL