Ossestaartsoep
Ingrediënten: 500 gram ossenstaart - 1 laurierblad
- 1 takje tijm - enkele takjes peterselie - 1 grote ui - 2 keer 30 gram boter -
30 gram bloem - 150 gram champignons (in schijfjes) – paprikapoeder –
cayennepeper - 1 eetlepel geconcentreerde tomatenpuree - scheutje madera –
water - peper en zout.
Bereidingswijze: De bouillon: Braad de ossenstaart aan in 30 gram boter
totdat hij goed bruin is. Voeg het laurierblad, de tijm, de peterselie en de ui
toe en voeg water toe totdat alles 4 cm onder staat. Breng het geheel aan de
kook, schep er het schuim af en laat gedurende 4 uur trekken op een zacht
vuurtje. Zeef de bouillon na het trekken.
De soep: Smelt 30 gram boter in een kookpot, roer er de bloem door en laat onder
voortdurend roeren bruin worden. Giet er al roerend de bouillon bij en laat goed
doorkoken. Voeg de champignons toe en kook ze gaar in 10 minuten. Doe de
cayennepeper, het paprikapoeder en de tomatenpuree erbij. Breng op smaak met
peper en zout. Werk af met een scheutje madera.
Garnalencocktail
Ingrediënten: 100 gram grijze gepelde garnalen – ijsbergsla - 2
hardgekookte eieren - 6 eetlepels
cocktailsaus - 1/2 citroen - 1 tomaat.
Bereidingswijze: Snij de ijsbergsla fijn en
schik op een bord. Prak de gekookte eitjes met een vork. Ontvel en ontpit de
tomaat en snij in kleine blokjes. Doe het ei, de tomatenblokjes en de garnalen
op het bord. Knijp er een beetje citroensap overheen en overgiet met de
cocktailsaus.
Citroensorbet
Ingrediënten: Sap van 6 citroenen - 225 gram suiker - 4 dl water.
Bereidingswijze: Breng het water aan de kook en voeg de suiker toe. Los
de suiker op in het water. Voeg het citroensap toe en laat alles rustig
afkoelen. Zet de sorbet in de diepvries. Klop het geheel om het uur eens goed
op. Na een uur of 6 vriezen is de sorbet klaar. Het mengsel moet vast zijn, maar
niet hard.
Gemarineerde
Lamsfilet
Ingrediënten: 4 lamsfilets
Voor de marinade: 1 fles rode bordeauxwijn - 6 teentjes knoflook (geperst) - 2
eetlepels lichtbruine suiker - 1 eetlepel mosterd - 20 peperbolletjes (geplet) -
3 laurierblaadjes (gekneusd) - 5 jeneverbessen (geplet) - peper en zout.
Bereidingswijze: Doe alle ingrediënten voor de marinade bij elkaar. Leg
de lamsfilets in een schotel en overgiet met de marinade. Laat 4 uur trekken.
(beter nog: een ganse nacht). Haal de lamsfilets uit de marinade en bak ze in
wat boter. Serveren met gebakken aardappeltjes, een frisse salade en gestoomde
groenten.
Tiramisu
Ingrediënten: 500gr mascarpone - 1.25 dl sterke
koffie - 4 eierdooiers - 2 eiwitten - 100 gr poedersuiker - 4 soeplepels
Amaretto - 200 gram lange vingers - 3 soeplepels cacaopoeder.
Bereidingswijze: Schik de boudoirs in een schotel. Besprenkelen met de
koffie. Maak een beslag van de eierdooiers, de suiker en de amaretto. Voeg de
mascarpone toe. Klop de 2 eiwitten luchtig en meng ze door het beslag. Besmeer
de koekjes met het beslag en zet het geheel in de koelkast. Voor het opdienen
bestrooien met de cacaopoeder.
Irish Koffie
Ingrediënten: 1 kop sterke koffie per persoon - Whisky - verse room - 1
eetlepel lichtbruine suiker.
Bereidingswijze: Klop de room op met een garde tot deze stijf is. Doe een
el suiker in een glas. Verwarm de whisky en laat deze ontbranden. Giet de whisky
in het glas en blus met de warme, sterke koffie. Voeg de room met een lepel
voorzichtig toe.
Eet smakelijk!
|