Cosquisine

Recept deze week 4  [ Eerdere recepten ]

 

Bietenstamppot

IngrediŽnten: 1 kilo gekookte rode bieten - 2 middelgrote uien - 2 eetlepels suiker - 1 blad laurier Ė 1,5 kilo aardappelen - 2 deciliter azijn - beetje zout Ė 8 eetlepels vloeibare margarine.
Bereidingswijze: Verwijder van de bieten de stronk en de wortel en stroop er het vel af. Snijd de bieten in kleine blokjes. Hak de uien fijn. Meng biet en ui door elkaar in een kom. Strooi er de suiker over en leg er de laurierblad op. Giet van de azijn er zoveel over tot de biet met ui bijna onderstaat. Laat dit gedurende 1 nacht intrekken. Schil en was de aardappelen. Kook deze in weinig water met zout in ca. 25 minuten gaar. Giet ze af en droog ze, onder af en toe omschudden, op een laag vuur nog wat na. Giet de biet met ui af boven een kom. Bewaar de marinade. Verwijder het laurierblad. Stamp de aardappelen samen met de biet met ui en de vloeibare margarine door elkaar. Roer er zoveel marinade door tot een smeuÔge stamppot ontstaat. Laat deze op een matig vuur heet worden. Breng de stamppot op smaak met zout.

 

Veldslastamppot met paprika en kiprookworst

IngrediŽnten: 750 gram geschilde aardappelen - 1 rode paprika - 8 eetlepels  vloeibare margarine - 100 gram uienblokjes - 1 blik ananasstukjes (ŗ 567 gram) Ė 1 Kiprookworst (ŗ 275 gram) - 1 pot Today mosterd-honing - 150 gram veldsla. 
Bereidingswijze: Snijd de aardappelen in kleine stukken en kook ze in kokend water met wat zout in 15-20 minuten gaar. Snijd de paprika in reepjes. Verwarm 5 eetlepels vloeibare margarine in een wok tot de grote bellen verdwijnen en bak de ui en paprika al omscheppend zachtjes gaar. Laat de ananasstukjes in een zeef uitlekken. Verwarm de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing. Giet de aardappelen af en vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen fijn en roer er zoveel Today mosterd-honing en eventueel een scheut kookvocht door dat het een lekkere smeuÔge puree wordt. Schep het paprikamengsel met de ananas erdoor en warm de stamppot nog even goed door. Schep dan in gedeelte de veldsla erdoor. Breng de stamppot op smaak met zout en peper en schep de stamppot op vier borden. Leg de kiprookworst erop.

Andijviestamppot met spekjes, geitenkaas en honing-tijmjus

IngrediŽnten: 1.5 kilo kruimige aardappelen - 1.5 deciliter warme melk - 150 gram spekblokjes - 8 eetlepels vloeibare margarine - 600 gram gesneden andijvie - peper en zout - 3 uitjes - 2 takjes tijm - 1 zakje jus met ingrediŽnten - 0.5 eetlepel vloeibare honing - 200 gram zachte geitenkaas.
Bereidingswijze: Schil en was de aardappels. Snijd ze in stukjes. Kook ze in ruim water met zout in ca. 20 minuten gaar. Bak in een droge koekenpan de spekjes uit. Was de andijvie en lente-ui en snijd ze fijn. Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Voeg de melk en de helft van de vloeibare margarine toe en breng het op smaak met zout en peper. Meng de andijvie, lente-ui en de helft van de spekjes door de puree. Serveer de stamppot met de rest van de spekjes en de geitenkaas.
De jus: Haal de tijmblaadjes van de takjes. Verhit de rest van de boter in een pan (laat het bruin worden) en voeg voorzichtig 2 1/2 dl koud water, de inhoud van het zakje jus en de tijmblaadjes toe. Breng het al roerend aan de kook en laat de jus ca. 1 minuut zachtjes doorkoken. Roer op het laatst de honing door de jus.


Eet smakelijk!


STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL