Bietenstamppot
Ingrediënten: 1 kilo
gekookte rode bieten - 2 middelgrote uien - 2 eetlepels suiker - 1 blad laurier
– 1,5 kilo aardappelen - 2 deciliter azijn - beetje zout – 8 eetlepels
vloeibare margarine.
Bereidingswijze: Verwijder van de bieten de stronk en de wortel en stroop
er het vel af. Snijd de bieten in kleine blokjes. Hak de uien fijn. Meng biet en
ui door elkaar in een kom. Strooi er de suiker over en leg er de laurierblad op.
Giet van de azijn er zoveel over tot de biet met ui bijna onderstaat. Laat dit
gedurende 1 nacht intrekken. Schil en was de aardappelen. Kook deze in weinig
water met zout in ca. 25 minuten gaar. Giet ze af en droog ze, onder af en toe
omschudden, op een laag vuur nog wat na. Giet de biet met ui af boven een kom.
Bewaar de marinade. Verwijder het laurierblad. Stamp de aardappelen samen met de
biet met ui en de vloeibare margarine door elkaar. Roer er zoveel marinade door
tot een smeuïge stamppot ontstaat. Laat deze op een matig vuur heet worden.
Breng de stamppot op smaak met zout.
Veldslastamppot
met paprika en kiprookworst
Ingrediënten: 750 gram
geschilde aardappelen - 1 rode paprika - 8 eetlepels
vloeibare margarine - 100 gram uienblokjes - 1 blik ananasstukjes (à 567
gram) – 1 Kiprookworst (à 275 gram) - 1 pot Today mosterd-honing - 150 gram
veldsla.
Bereidingswijze: Snijd de aardappelen in kleine stukken en kook ze in
kokend water met wat zout in 15-20 minuten gaar. Snijd de paprika in reepjes.
Verwarm 5 eetlepels vloeibare margarine in een wok tot de grote bellen
verdwijnen en bak de ui en paprika al omscheppend zachtjes gaar. Laat de
ananasstukjes in een zeef uitlekken. Verwarm de rookworst volgens de
gebruiksaanwijzing. Giet de aardappelen af en vang het kookvocht op. Stamp de
aardappelen fijn en roer er zoveel Today mosterd-honing en eventueel een scheut
kookvocht door dat het een lekkere smeuïge puree wordt. Schep het
paprikamengsel met de ananas erdoor en warm de stamppot nog even goed door.
Schep dan in gedeelte de veldsla erdoor. Breng de stamppot op smaak met zout en
peper en schep de stamppot op vier borden. Leg de kiprookworst erop.
Andijviestamppot
met spekjes, geitenkaas en honing-tijmjus
Ingrediënten: 1.5 kilo
kruimige aardappelen - 1.5 deciliter warme melk - 150 gram spekblokjes - 8
eetlepels vloeibare margarine - 600 gram gesneden andijvie - peper
en zout - 3 uitjes - 2 takjes tijm - 1 zakje jus met ingrediënten - 0.5
eetlepel vloeibare honing - 200 gram zachte geitenkaas.
Bereidingswijze: Schil en was de aardappels. Snijd ze in stukjes. Kook ze
in ruim water met zout in ca. 20 minuten gaar. Bak in een droge koekenpan de
spekjes uit. Was de andijvie en lente-ui en snijd ze fijn. Giet de aardappels af
en stamp ze fijn. Voeg de melk en de helft van de vloeibare margarine toe en
breng het op smaak met zout en peper. Meng de andijvie, lente-ui en de helft van
de spekjes door de puree. Serveer de stamppot met de rest van de spekjes en de
geitenkaas.
De jus: Haal de tijmblaadjes van de takjes. Verhit de rest van de boter in een
pan (laat het bruin worden) en voeg voorzichtig 2 1/2 dl koud water, de inhoud
van het zakje jus en de tijmblaadjes toe. Breng het al roerend aan de kook en
laat de jus ca. 1 minuut zachtjes doorkoken. Roer op het laatst de honing door
de jus.
Eet smakelijk!
|