Rode kool
jachtschotel uit de oven
Ingrediënten: 1 kilo
iets kruimige aardappelen – zout - 1 pak diepvries rode kool - 1.5 deciliter
melk - 2 zurige appels - 2 uien - vloeibare margarine - 1 blik stoofvlees (420
gram) – paneermeel.
Bereidingswijze: Schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar in
water met zout. Laat intussen de rode kool ontdooien en warm worden. Verhit de
melk. Giet de aardappelen af en stamp ze met
de melk en rode kool tot een stamppot. Schil de appels en snijd ze in plakken
van ongeveer 1 cm dik. Pel de uien en snijd ze in ringen. Bak de uien en appels
in afzonderlijke pannen in vloeibare margarine goudbruin. Verwarm de oven voor
op 220°C (heteluchtoven 200°C). Vet een vuurvaste schaal in met vloeibare
margarine. Verdeel eenderde deel van de stamppot over de bodem van de schaal.
Leg hier achtereenvolgens de appeltjes, eenderde deel van de stamppot, de uien,
het stoofvlees en de rest van de stamppot op. Bestrooi met paneermeel en
besprenkel met vloeibare margarine. Zet de jachtschotel circa 20 minuten in de
oven.
Roomijs rum
- rozijnen met Amaretto-amandelsaus en Notencrunch à la cobie
Ingrediënten: 100 gram
suiker - 150 ml room - 1 borrelglaasje Amaretto - 75 gram amandelen met vlies.
Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 200°C. Laat een pan goed heet
worden. Breng in een andere pan ondertussen de room aan de kook. Doe nu een
beetje suiker in de lege, hete pan en wacht tot dit vanzelf begint te smelten.
Zodra alle suiker in de pan gesmolten is, doe je er weer een beetje suiker bij.
Herhaal dit tot alle suiker is gesmolten en laat de suiker kleuren tot een
lichte karamel. Giet nu voorzichtig de kokende room bij de karamel. Pas op, dit
kan behoorlijk spetteren! Laat de karamelsaus, al roerend met een houten lepel,
net zo lang koken totdat alle suiker in de room is opgelost en je een gladde
karamelsaus hebt. Roer de Amaretto erdoor en laat de saus nog heel even koken.
Laat de saus een beetje afkoelen. Rooster ondertussen de amandelen 10 minuten op
een bakplaat in de voorverwarmde oven. Hak ze grof en roer ze door de saus.
Verdeel het ijs over de coupes en giet de saus er over, eventueel gegarneerd met
een toefje slagroom.
Eet smakelijk!
|