Wortelsoep
met bleekselderij
Ingrediënten: 500 gram
wortelen - 1 ui - enkele stengels bleekselderij - 25 gram boter of margarine - 1
1/2 liter groentebouillon (kant-en-klaar) - 50 gram rijst - 1 theelepel suiker -
eetlepel fijngehakte citroenmelisse.
Bereidingswijze: Maak de wortelen schoon en rasp ze grof. Snipper de ui
en snijd de bleekselderij in stukjes. Fruit de uisnippers in de hete boter
glazig en voeg de wortel toe. Schenk er de bouillon bij en voeg de rijst toe.
Breng het geheel aan de kook en laat de soep zo ± 20 minuten zachtjes koken.
Wrijf alles door een zeef. Voeg de bleekselderij en de suiker toe en breng de
soep weer aan de kook. Roer er peper, zout en de citroenmelisse door.
Tip: Als u geen citroenmelisse kunt krijgen, kunt u ook een stukje citroenschil
(dun afgesneden, zonder wit) meekoken met de worteltjes. Verwijder het
schilletje voordat u de soep door de zeef wrijft.
Gebakken
scholfilet met tutti frutti
Ingrediënten: 200 gram
tutti frutti - 1 ui - 8 eetlepels bloem - 2 eetlepels gehakte peterselie - 1
eetlepel fijngeknipte bieslook – peper en zout - 4 scholfilets – slaolie - 6
druppels tabasco.
Bereidingswijze: De tutti frutti een nacht in ruim water laten weken en
10 minuten zachtjes koken. De ui snipperen. De bloem mengen met de kruiden en
peper en zout. De scholfilets droogdeppen en door de bloem halen. In 2 pannen
een flinke scheut olie verhitten en hierin de scholfilets aan beide kanten bruin
bakken. De tutti frutti afgieten. De vis uit de pan nemen en op warme borden
leggen. De tutti frutti met de ui en de tabasco in de hete olie enkele minuten
omscheppend bakken en over de vis scheppen.
Citroenrijsttaart
Ingrediënten: 1
vanillestok - 600 ml melk - 200 gram rondkorrelige rijst - 100 gram suiker -
rasp van 0,5 citroen - 1 borrelglaasje limoncello (citroenlikeur).
Voor de bodem: 200 gram boter - 100 gram suiker - 300 gram bloem - 1 ei -
snufje zout. extra nodig: keukenmachine, taartvorm (doorsnede 24 cm).
Voorbereiding: Snijd de vanillestok over de lengte open, schraap het merg
eruit en doe het merg met de stok in een pan. Voeg de melk, rijst en suiker toe
en breng het aan de kook. Laat de rijst op laag vuur in 20-25 minuten gaar
koken. Roer af en toe goed om. Maak intussen de taartbodem. Smelt de boter. Doe
de suiker met de bloem, gesmolten boter, ei en zout in de keukenmachine. Draai
het tot een deeg. Of kneed het deeg met de hand. Bekleed de vorm met het deeg en
houd een handje deeg achter.
Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 170°C. Verwijder het
vanillestokje en meng de rijst met de citroenrasp en de limoncello. Vul de
taartbodem met de rijst. Voeg aan het achtergehouden deeg nog iets bloem en iets
suiker toe en wrijf het een aantal keer tussen je vingers, zodat er een
kruimeldeeg ontstaat. Bedek de rijst met een laagje kruimeldeeg. Bak de taart
ca. 45 minuten in de voorverwarmde oven en laat hem afkoelen. Roer de
mascarpone, crème fraîche en jam door elkaar en serveer het bij de taart.
Eet smakelijk!
|