Pasteitje
met varkensfilet-ragout en walnoten
Ingrediënten: 3
varkensfiletlapjes a la minute a 150 gram – zout en peper - 1 theelepel
paprikapoeder – 1 grote ui - 2 eetlepels boter of margarine - 2 pasteibakjes -
30 gram walnoten - 2 eetlepels
mandarijntjes op lichte siroop - 1 bekertje crème fraiche a 125 ml - 1
theelepel Provencaalse kruiden - 25 gram veldsla.
Bereidingswijze: Oven voorverwarmen op 225 °C of gasoven-stand 5. Vlees
inwrijven met zout, peper en paprikapoeder. Lapjes in de breedte in smalle
reepjes snijden. Ui pellen en fijn snipperen. Boter smelten. Ui circa 2 minuten
zachtjes bakken. Vlees toevoegen en in ongeveer 5 minuten lichtbruin bakken. Af
en toe omscheppen. Intussen pasteibakjes in oven verwarmen volgens
gebruiksaanwijzing. Walnoten grof hakken (enkele apart houden). 1 eetlepel
mandarijntjes in stukjes snijden. Crème fraiche, kruiden, gehakte walnoten en
gesneden mandarijntjes door filetreepjes roeren. Ragout zonder deksel op pan nog
ca. 5 minuten verwarmen. Intussen veldsla wassen en over twee bordjes verdelen.
Warme pasteibakjes erop zetten. Ragout op smaak brengen met zout en peper en in
pasteibakjes scheppen. Garneren met rest van walnoten en mandarijntjes.
Gegratineerde
macaroni
Ingrediënten: 350 gram
groene macaroni - zout - 200 gram gekookte ham aan dikke plakken - 200 gram
champignons - 2 eetlepels boter of margarine - 1 glas droge witte wijn - 250 ml
ongeklopte slagroom - 1 theelepel kerrie – peper - 2 eieren - boter om in te
vetten - 4 eetlepels geraspte parmezaanse kaas.
Bereidingswijze: Kook de macaroni in ruim water met zout gaar. Snijd in
die tijd de ham in blokjes en maak de champignons schoon. Snijd de champignons
in plakjes. Bak de ham met de champignons in de boter bruin. Voeg de wijn toe en
laat alles vijf minuten zonder deksel op de pan pruttelen. Voeg de room, de
kerrie en de peper toe en laat de saus tien minuten inkoken. Klop de eieren los.
Stort de pasta op een zeef of in een vergiet en spoel deze met heet water. Laat
de pasta even uitlekken en schep ze daarna door de saus. Voeg de losgeklopte
eieren toe. Beboter een ovenvaste schaal en schep de pasta erin. Bestrooi de
bovenkant met de kaas. Schuif de schaal in een voorverwarmde oven van 240° C.
Bak de pasta gedurende zeven minuten.
Serveren eventueel met: Frisse tomatensalade: verwijder van 500 gram
vleestomaten het velletje door deze enkele minuten in kokend water te leggen en
vervolgens te laten schrikken onder de koude kraan. Snijd de tomaten in stukken.
Maak een dressing van 6 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels wijnazijn, zout, peper
en 2 eetlepels gehakte verse basi-licum. Meng de dressing door de tomaten.
Eet smakelijk!
|