Cosquisine

Recept deze week 33  [ Eerdere recepten ]

 

Varkensvlees met snijbonen en mosterd

Ingrediënten: 750 gram varkenshaas - 100 gram bakboter – peper en zout - 8 flinke vastkokende aardappelen - 4 teentjes knoflook - 5.5 dl room - 150 gram geraspte kaas - 2 blaadjes laurier - 2 eetlepels mosterd - 5 sjalotten - 2.5 dl wijn (wit/droog) - 1 dl vleesbouillon - 150 gram roomboter - 5 tomaten - 1 takje tijm - 3 eierdooiers - 150 gram geklaarde boter - 0.3 dl water - 1 eetlepel graanmosterd - 500 gram snijbonen - 1 eetlepel mosterdzaadjes - 1 eetlepel fijngehakte basilicum - 25 gram kervel - 8 kerstomaatjes.
Bereidingswijze: Het gebraad dichtschroeien in hete boter en daarna kruiden met peper en zout. In de oven zetten en 20 minuten laten bakken op 190 graden. De aardappelen gaarkoken in gezouten water met 3 teentjes knoflook en een laurierblaadje. Afgieten, de laurier verwijderen en de aardappelen tot puree stampen. Afwerken met 2 dl room, gemalen kaas en mosterd. Kruiden met peper en zout.
Een blanke botersaus bereiden. Drie gesnipperde sjalotten inkoken met witte wijn en vleesbouillon en kruiden met peper en zout. 3 dl room toevoegen en voor de helft laten inkoken. Zeven en opkloppen met de ijskoude roomboter die in klontjes verdeeld is. Verder op smaak brengen.
Een tomatensaus maken. De tomaten pellen, ontpitten en in blokjes snijden. Samen met het resterende knoflookteentje, 2 gesnipperde sjalotten, de tijm, het laurierblad, peper en zout gaarstoven en door een fijne zeef duwen.
Een mosterdsaus maken. De eierdooiers au bain-marie opkloppen met water en kruiden met peper en zout. Met kleine scheutjes de geklaarde boter bijvoegen en afwerken met graanmosterd en 1/2 dl room.
De snijbonen schoonmaken en in julienne snijden. Beetgaar koken in gezouten water, afgieten en even opstoven in boter. Bijkruiden naar smaak.
Een spiegel van blanke botersaus op warme borden gieten, in het midden wat snijbonen schikken met daarop een paar plakjes vlees. Het vlees aan één kant overgieten met tomatensaus en aan de andere kant met mosterdsaus. Garneren met mosterdzaadjes en basilicum. Een paar mooie roosjes mosterdpuree vormen, versieren met een paar blaadjes kervel en er een kerstomaatje op schikken.

Flensjes

Ingrediënten: 4 eieren - 125 gram tarwebloem - pak halfvolle melk - 30 gram roomboter – zout - 5 gram suiker – kaneel - 4 eierdooiers - 65 gram suiker - 0.5 stokje vanille - poedersuiker.
Bereidingswijze: De bloem zeven in een kom en een kuiltje maken. Hierin een snuifje zout, 2 eieren en de zachte boter brengen en alles goed mengen. Beetje bij beetje 3 dl melk in het deeg gieten. Het beslag moet zo dik zijn als dunne room. Uit dit beslag flensjes bakken van ongeveer 20 centimeter doorsnee. De flensjes in stapeltjes van 4 leggen en tussen elk flensje een beetje suiker en wat kaneelpoeder strooien. Vervolgens de stapeltjes oprollen en laten afkoelen.
Vanillesaus
De eierdooiers tot schuim kloppen met de suiker. Bij dit mengsel de 4 dl kokende melk gieten waarin een vanillestokje heeft meegekookt. Zeven en zachtjes laten indikken zonder koken. Warm houden op de kant van het vuur.
De flensjesrollen in 4 stukken snijden en onderdompelen in de melk waarin de eieren werden geklutst. Deze rolletjes opbakken in boter en warm houden in de oven.
In een diep bord wat saus gieten en daarin de rolletjes schikken. Bestrooien met wat poedersuiker.
Eet smakelijk!


STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL