Witlofstamppot
in hamrolletjes
Ingrediënten: 1 kilo
witlof - 1 kilo aardappelen – zout – peper -200 gram belegen kaas aan één
stuk - 3 vleestomaten - 30 gram boter - 1 theelepel tijm - 150 gram gegrilde
ham.
Bereidingswijze: Verwijder de buitenste bladeren en de harde kern van de
witlof en snijd de stronkjes in stukken van ongeveer 2 cm. Schil de aardappelen,
was ze en snijd ze in stukken. Kook ze in weinig water met zout in ongeveer 20
minuten gaar. Voeg na circa 10 minuten de witlof toe. Verwarm de oven voor op de
grillstand. Snijd de helft van de kaas in blokjes en rasp de rest. Snijd de
tomaten in stukjes. Giet de aardappelen en de witlof af. Voeg de boter toe en
pureer het samen. Schep de kaasblokjes, tomaat en tijm door de stamppot. Breng
op smaak met zout en peper. Vet de ovenschaal in. Leg de plakjes ham naast
elkaar op een werkvlak. Schep op ieder plakje ham wat stamppot en rol ze op. Leg
de hamrolletjes in de ovenschaal. Bestrooi het met de geraspte kaas. Laat de
witlofstamppot bovenin de oven in ongeveer 5 minuten goudbruin kleuren tot de
kaas gesmolten is.
Vruchtengriesmeelpudding
Ingrediënten: 1 liter
rood vruchtensap - 100 gram suiker - 1 pakje vanillesuiker -125 gram griesmeel -
2 à 3 eieren.
Bereidingswijze: Brengt het vruchtensap met de suiker en vanillesuiker
aan de kook.
Strooi
hier de griesmeel in en laat dit al roerend zachtjes doorkoken. Neem de pan van
het vuur en roer er de luchtig geklopte eieren door. Even proeven of het zoet
genoeg is, anders nog wat suiker toevoegen. Laat de pudding in een met water
omgespoelde vorm koud en stijf worden. Serveren met vanillesaus of slagroom.
|