Kabeljauw
Ingrediënten: 1 stuk kabeljauw van ruim 1 kilo - 6 jonge preien - 1
flinke eetlepel boter - 2 sjalotten - 2 eetlepels jenever - sap van een halve
citroen - bloem - zout en peper uit de molen.
Bereidingswijze: Laat de kabeljauw pocheren in een visbouillon. Dompel de
vis goed onder in de koude bouillon die u op middelhoog vuur tegen het kookpunt
aanbrengt. Als het kookvocht begint te sudderen is de kabeljauw ongeveer gaar.
Dit is het geval als u met een vork tot op de graat kan prikken. Intussen het
wit van de preien in stukken van ongeveer 3,5 cm snijden en de stukjes
knapperig laten koken in licht gezouten water. Wat groen van de preien
grof snijden en samen met de gesnipperde sjalotten in een weinig boter stoven.
Op smaak brengen en de helft van de jenever toevoegen. Het wit van de preien
fruiten in hete boter - niet te sterk laten kleuren. laten uitlekken en
flamberen met de rest van de jenever. Een witte roux bereiden met een weinig
kookvocht van de vis. De gestoofde sjalotten en het groen van de prei toevoegen.
Goed roeren. Eventueel de smaak brengen met wat nootmuskaat. De vis laten
uitlekken, ontdoen van vel en in porties verdelen. Opdienen met het wit van de
prei en wat saus. Dit gerecht smaakt heerlijk met gekookte aardappels.
|