Rauwkost-pita
Ingrediënten: 4 pitabroodjes -
1 krop ijsbergsla - 3 tomaten - halve komkommer - halve gele paprika - halve
rode paprika - 1 rode ui - 2 lenteuitjes - 50 gram fetakaas - 0.4 dl magere
yoghurt - 2 eetlepels mayonaise - halve eetlepel basilicum (fijngehakt).
Bereidingswijze: Maak fetasaus: mix de feta met de helft van de yoghurt. Meng
dan met de mayonaise, de rest van de yoghurt en het basilicum. Maak de groenten
schoon. Snij de sla in reepjes. Snipper de ui en de pijpui. Snij de paprika, de
komkommer en de tomaten in kleine stukjes. Warm de broodjes in de oven. Vul de
warme broodjes met de rauwkost en serveer de fetasaus apart.
Vegetarische
moussaka
Ingrediënten: 700 gram
aubergines - 200 gram linzen - 2 teentjes knoflook - 1 ui - 400 gram tomaten uit
blik - olijfolie - groentebouillon van 1 bouillonblokje - peper en zout - halve
theelepel tijm - 8 blaadjes salie - halve theelepel oregano - 200 gram volle
yoghurt - 100 gram geraspte kaas - 1 ei - 1 kilo vastkokende aardappelen.
Bereidingswijze: Kook de linzen gaar. Snij de gespoelde aubergines in schijven
van 0,5 cm dik. Bak ze aan in olijfolie. Pel en snij de ui en de lookteentjes
fijn. Fruit ze aan in olijfolie. Voeg de tomaten toe en laat vijf minuten
stoven. Doe er de groentebouillon, de tijm, de salie en oregano bij. Breng op
smaak met peper en zout en laat nog vijf minuten stoven. Meng de yoghurt met de
gemalen kaas en klop hierin het ei los. Breng op smaak met peper en zout. Schil
de aardappelen en snij ze in schijfjes. Schik in een ingevette ovenschotel
achtereenvolgens een laag aardappelschijfjes, aubergineschijven, de helft van de
tomatensaus en ten slotte nog wat aubergineschijven. Plaats de schotel afgedekt
met aluminiumfolie in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 30 minuten.
Verwijder nadien de aluminiumfolie en overgiet de bereiding met het
yoghurtmengsel. Plaats nog 30 minuten in de hete oven. Dien de schotel warm op.
Vruchtensla
van zacht fruit met ijs
Ingrediënten: 250 gram
aardbeien - 150 gram rode bessen - 150 gram blauwbessen - 150 gram frambozen -
150 gram braambessen - 5 dl water - 500 gram suiker - 5 cl bessenlikeur - 4
bolletjes vanille-ijs - 4 blaadjes munt.
Bereidingswijze:
Maak een suikersiroop met water en suiker. De aardbeien schoonmaken en in vieren
verdelen. De rode bessen wassen en ze van de steeltjes halen. Ook het overige
fruit wassen en alles in een kom doen. Het geheel overgieten met suikersiroop en
laten afkoelen. Juist voor het opdienen een scheutje bessenlikeur toevoegen. In
diepe borden verdelen en daarop een bolletje vanille-ijs scheppen. Afwerken met
een muntblaadje.
|