Aspergecocktail
Ingrediënten: 1 blik
puntasperges, 2 sinaasappelen, 200 gram gaar kippenvlees, 1/8 liter Bulgaarse
yoghurt, 2 eetlepels sherry, 1 theelepel kerrie, citroensap, 2 eetlepels
gembernat, 1 eetlepel fijngehakte peterselie.
Bereidingswijze: Snijd de goed uitgelekte asperges in stukjes. Verdeel de
sinaasappelen in partjes en snijd deze enkele keren door. Snijd het kippenvlees
in blokjes. Vermeng de yoghurt met de sherry, enkele druppels citroensap en het
gembernat. Schep de asperges, de sinaasappelen en het kippenvlees door elkaar en
verdeel dit over vier glazen coupes. Giet er de saus over en garneer de cocktail
met peterselie.
Champignons
in knoflooksaus
Ingrediënten: 2 bakjes champignons, 1 sjalot, 30 gram boter, 2 teentjes
knoflook, 30 gram bloem, 2 dl. melk, 150 gram roomkaas met kruiden, 2 eetlepels
verse bieslook, zout en peper naar smaak.
Bereidingswijze: Veeg de champignons schoon en snijd grote exemplaren
eventueel in vieren. Pel het sjalotje en rasp het fijn. Smelt de boter in een
pan met een dikke bodem. Fruit het sjalotje even aan. Pers de teentjes knoflook
er boven uit en roer de bloem er door. Voeg al roerend scheutje voor scheutje de
melk toe. Blijf roeren tot een gebonden saus ontstaat. Roer de verse roomkaas er
door. Laat de kaas al roerend smelten. Voeg de champignons toe. Verwarm de saus
5 minuten heel zachtjes tot de champignons beetgaar zijn. Breng de saus op smaak
met zout en peper. Schep de bieslook er door. Lekker met zilvervliesrijst of
bruin stokbrood en tomatensalade.
Perenbavarois
Ingrediënten: 2½ deciliter slagroom, 2 grote handperen, 8 blaadjes
gelatine, 125 gram suiker.
Bereidingswijze: Schil de peren, snijd ze in parten en verwijder de
klokhuizen. Maak er een zeer fijne puree van. Week de blaadjes gelatine 10
minuten in ruim koud water. Breng 1 deciliter water aan de kook en voeg de goed
uitgeknepen gelatine eraan toe. Neem dan het pannetje van de warmtebron en blijf
met een houten lepel roeren tot de gelatine is opgelost. Schep de perenpuree
erdoor en laat alles staan tot de massa ietwat lobbig begint te worden. Klop de
slagroom samen met de suiker stijf. Spatel de slagroom door de perenmassa. Doe
alles over in een met koud water omgespoelde puddingvorm. Laat de pudding hierna
enkele uren in de koelkast staan om volledig op te stijven.
|