Aardappelsoep
met lentegroenten
Ingrediënten: 1 kg
vastkokende aardappelen - 250 gram gezouten spek - 4 preiwitten - 4 stengels
bleekselderij - 2 wortelen - 4 uien - 2 raapjes - 1,5 liter kippenbouillon - 25
gram kervel - 2 tomaten - 25 gram bakboter - 1 kruidenbuiltje - peper en zout.
Bereidingswijze: Het gezouten spek in dobbelsteentjes snijden. De ui,
prei, wortelen, raap en de selderij in reepjes snijden. De geschilde aardappelen
in kleine blokjes snijden. Het spek met boter aanfruiten. De soepgroenten kort
meestoven zonder te kleuren. Bevochtigen met de kippenbouillon. Op smaak brengen
met peper en zout. Het kruidentuiltje bijvoegen. Ondertussen de tomaten pellen,
ontpitten en in stukjes snijden. De soep laten koken op een matig vuur. Na een
kwartier de aardappelblokjes bijvoegen en nog een tiental minuten laten koken
(ervoor zorgen dat de ingrediënten niet platgekookt worden). Het kruidenbuiltje
verwijderen. De soep in kommen scheppen en versieren met stukjes tomatenvlees en
enkele blaadjes kervel.
Spaghetti
met olijven en kappertjes
Ingrediënten: 17 cl
olijfolie - 125 gram broodkruim - 3 teentjes knoflook - 45 gram ansjovisfilets
in olie - 30 zwarte olijven - 2 tomaten - 2 eetlepels kappertjes - 500 gram
spaghetti.
Bereidingswijze: Verhit een scheutje olijfolie in een middelgrote
koekenpan. Bak het broodkruim al roerend bruin en krokant. Haal het uit de pan
en laat het afkoelen. Hak de olijven fijn en snijd ook de uitgelekte ansjovis in
stukjes. Pel de look en snipper fijn. Verhit de rest van de olie in de pan. Voeg
knoflook, ansjovis en zwarte olijven toe en bak het geheel 30 seconden op matig
vuur. Voeg de tomaten en de kappertjes toe en warm die in 3 minuten goed door.
Kook ondertussen de pasta in een grote pan kokend water met zout. Laat hem
uitlekken en doe hem terug in de pan. Schep de saus erdoor en serveer direct.
Garneer naar wens met verse kruiden.
Rijstpap met
appelen
Ingrediënten: Ingrediënten:
10 dl halfvolle melk - 125 gram rijst - 2 eierdooiers - 1 stokje vanille - 100
gram suiker - 6 appelen (Boskoop) - 5 dl water - 250 gram suiker - 6
cocktailkersen.
Bereidingswijze: De appelen schillen, het klokhuis uitboren en de appelen
gaar laten worden in een suikersiroop op basis van 50 gram suiker per deciliter
water. De melk aan de kook brengen met het vanillestokje. Het vanillestokje
verwijderen, de gewassen rijst toevoegen en gedurende ongeveer 40 minuten laten
zwellen op een zacht vuurtje. Wanneer de rijstpap voldoende ingedikt is suiker
toevoegen en nog even laten verder sudderen. Afwerken met de eierdooiers. De
rijstpap in een schaal gieten en de appelen er bovenop plaatsen. Verder afwerken
met een cocktailkersje. Warm of koud opdienen.
|