Salade met
gemarineerde tonijn
Ingrediënten: ½ gedroogd
chilipepertje - ½ eetlepel (balsamico)azijn - 1 eetlepel – sojasaus - 2 dunne
plakjes verse tonijn - 100 gram peultjes - 150 gram krielaardappeltjes - 8
blaadjes basilicum - 1 eetlepel olijfolie - limoensap - mespunt suiker - 1
theelepel mosterd – peper en zout - 6 kerstomaatjes.
Bereidingswijze: Verkruimel het gedroogde chilipepertje en meng het met de azijn
en de sojasaus. Bestrijk hiermee de plakjes tonijn, dek ze af en zet ze een uur
in de koelkast. Maak de peultjes schoon. Halveer kleine krieltjes en snijd
grotere in plakjes. Kook de krieltjes een paar minuten. Voeg de peultjes toe en
kook alles in ca. 4 minuten verder gaar. Was de basilicum. Snijd 2 blaadjes
klein en bewaar de rest voor garnering. Maak een dressing van de olijfolie, 1
eetlepel water, limoensap, de kleingesneden basilicum, de suiker, de mosterd,
peper en zout. Meng de dressing door de nog warme krieltjes en peultjes. Laat
dit afkoelen en schik het op 2 borden. Verhit de grill of een grillpan voor.
Grill de tonijn in 3-4 minuten bruin maar niet gaar. Laat de tonijn afkoelen en
leg deze op de salade. Garneer de salade met de gehalveerde kerstomaatjes en de
blaadjes basilicum.
Reebiefstukjes
Ingrediënten: 1 kleine sjalot
- 2 reebiefstukjes - 1 eetlepel vloeibare margarine – peper en zout - 2
theelepels rode wijnazijn - 1 eetlepel rode bessengelei of cranberrycompote - 1
dl wildfond (pot) of bouillon.
Bereidingswijze: Maak de sjalot schoon en snijd hem heel fijn. Dep de
biefstukjes droog met keukenpapier. Verwarm de margarine en bak hierin het vlees
in ca. 4 minuten aan beide zijden bruin. Bestrooi het met peper en zout. Neem
het vlees uit de pan en houd het warm op een heet bord afgedekt met een dubbele
laag aluminiumfolie. Fruit de sjalot snel in de achtergebleven margarine. Voeg
de azijn, de bessengelei en de fond toe en kook dit op hoog vuur 1 minuut door.
Lekker met rode kool en aardappelpuree.
Aardbeiendessert
Ingrediënten: 300 gram
aardbeien - 2 eetlepel poedersuiker - 1 dl kriekenbier - 2 bolletjes
vanille-ijs.
Bereidingswijze: Maak de aardbeien schoon en halveer ze. Pureer 100 gram
aardbeien met het poedersuiker in de keukenmachine of met een staafmixer. Roer
het kriekenbier door de puree en laat de rest van de aardbeien hierin 1 uur op
een koele plaats marineren. Geef er een bolletje ijs bij. Opmaken eventueel met
toefje slagroom.
|