Cosquisine

Recept deze week 34  [ Eerdere recepten ]

 

Kabeljauw met prei en jenever

IngrediŽnten: 1 kilo kabeljauw - 6 jonge preien - 1 flinke eetlepel boter - 2 sjalotten - 2 eetlepels jenever -  sap van een halve citroen -  bloem - zout en peper uit de molen. Bereidingswijze: Laat de kabeljauw pocheren in een courtbouillon. Dompel de vis goed onder in de koude courtbouillon die u op middelhoog vuur tegen het kookpunt aanbrengt. Als het kookvocht begint te sudderen is de kabeljauw ongeveer gaar. Dit is het geval als u met een vork tot op de graat kan prikken. Intussen het wit van de preien in stukken van 3 ŗ 4 cm snijden en  knapperig laten koken in licht gezouten water. Wat groen van de preien grof snijden en samen met de gesnipperde sjalotten in een weinig boter stoven. Op smaak brengen en de helft van de jenever toevoegen. Warm houden. Het wit van de preien fruiten in hete boter (niet te sterk laten kleuren), laten uitlekken en flamberen met de rest van de jenever. Warm houden. 
Een witte roux bereiden met een weinig kookvocht van de vis. De gestoofde sjalotten en het groen van de prei toevoegen. Goed roeren. Eventueel op smaak brengen met een vleugje Engelse saus en wat nootmuskaat. De vis laten uitlekken, hem ontdoen van zijn vel en in porties verdelen. Opdienen met het wit van de prei en wat saus. Dit gerecht smaakt heerlijk met gekookte aardappels.

Koffieijs

IngrediŽnten: 250 ml room - 250 ml volle melk - 175 gram suiker - 1 eetlepel Nescafť instant koffie - 3 eidooiers - 100 gram chocolade in krullen voor garnering. 
Bereidingswijze: Klop de eidooiers en de suiker op in een kom. Breng de room en de melk aan de kook. Haal van het vuur en roer de instant koffiepoeder erdoor en voeg dit mengsel bij de opgeklopte eidooiers en suiker en roer alles goed om en zet het terug op het vuur en laat het mengsel binden op een medium hoge vuur. Maak een streep op de achterkant van de spatule, als het mengsel niet meer naar onder loopt, is hij klaar. Zeef het mengsel in een glazen kom. Dek af met plasticfolie en plaats 2 uur in de koelkast. Breng dan het mengsel over in een roomijsmachine en draai 30 tot 40 minuten af of totdat het hard genoeg is. Breng het over in een bakje en plaats in de diepvries tot gebruik. Serveer en garneer: Serveer het koffieijs in een koffieglas en garneer met de chocoladekrullen.

Eet smakelijk!


STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL