Kalkoensoep
Ingrediënten: 1 liter
kippenbouillon - 500 gram kalkoenfilet – zout - 1 prei - 1 winterwortel –
peper - 4 stengels bleekselderij - 8 sjalotten - halve knolselderij.
Bereidingswijze: Pel de sjalotten en snijd ze in vieren. Schil de
knolselderij en snijd hem in flinke dobbelstenen. Schrap de wortel en snijd hem
in plakjes. Maak de bleekselderij schoon en snijd hem in plakjes. Maak de prei
schoon en snijd hem in dikke ringen. Breng de bouillon tegen de kook aan en
snijd de kalkoen in blokjes. Voeg de kalkoen aan de bouillon toe. Laat de
kalkoen in circa 10 minuten tegen de kook aan gaar worden. Schenk de bouillon
door een zeef in een ruime schone pan. Spoel de kalkoenstukjes onder koud
stromend water af. Breng de bouillon opnieuw tegen de kook aan en voeg de
knolselderij, de wortel, de bleekselderij en de kalkoen toe. Laat de groenten op
een laag vuur in circa 15 minuten beetgaar koken. Schep de prei en sjalotten
door de soep en breng de soep zonodig op smaak met peper en zout.
Kalfsoester
Ingrediënten:
versgemalen peper - 2 dl. Kippenbouillon – zout - 1 eetlepel tomatenketchup -
rode paprika - 4 plakjes achterham - 4 kalfsoesters à 125 gram - theelepel
gedroogde basilicum - 2 takjes peterselie - 125 ml. crème fraîche - 1 kleine
ui - 4 plakjes belegen kaas - eetlepel gembersiroop (of gembernat) - 1 teentje
knoflook - 8 champignons - 2 eetlepels olijfolie.
Bereidingswijze:
Pel en snipper de ui en de knoflook. Maak de paprika schoon en snijd hem in
kleine stukjes. Snijd de ham in stukjes. Neem de blaadjes peterselie van de
takjes. Hak de ui met de knoflook, de paprika, de champignons, de ham en de
peterselie fijn. Schep het basilicum erdoor. Wrijf de kalfsoesters in met peper.
Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Verhit 1 eetlepel olie en bak de
kalfsoesters om en om 4 minuten aan. Temper het vuur en laat ze ca. 3 minuten
bakken. Neem het vlees uit de pan en leg het in een ovenschaal. Voeg de rest van
de olie aan het bakvet toe en verhit het op een hoog vuur. Bak het hammengsel 1
minuut al omscheppend op een hoog vuur. Roer de tomatenketchup en de
gembersiroop erdoor. Breng op smaak met peper en zout en verdeel het mengsel
over de kalfsoesters. Leg de plakken kaas erop. Zet de schaal onder de hete
grill en laat de kaas in ca. 5 minuten mooi bruin worden. Breng intussen de
bouillon met de crème fraîche in de koekenpan aan de kook en laat alles
doorkoken tot een lichtgebonden saus onstaat. Zeef de saus en serveer hem bij de
kalfsoesters. Lekker met gebakken krieltjes en gestoofde prei.
|