Cosquisine

Recept deze week 38  [ Eerdere recepten ]

 

Kalkoensoep

Ingrediënten: 1 liter kippenbouillon - 500 gram kalkoenfilet – zout - 1 prei - 1 winterwortel – peper - 4 stengels bleekselderij - 8 sjalotten - halve knolselderij. 
Bereidingswijze: Pel de sjalotten en snijd ze in vieren. Schil de knolselderij en snijd hem in flinke dobbelstenen. Schrap de wortel en snijd hem in plakjes. Maak de bleekselderij schoon en snijd hem in plakjes. Maak de prei schoon en snijd hem in dikke ringen. Breng de bouillon tegen de kook aan en snijd de kalkoen in blokjes. Voeg de kalkoen aan de bouillon toe. Laat de kalkoen in circa 10 minuten tegen de kook aan gaar worden. Schenk de bouillon door een zeef in een ruime schone pan. Spoel de kalkoenstukjes onder koud stromend water af. Breng de bouillon opnieuw tegen de kook aan en voeg de knolselderij, de wortel, de bleekselderij en de kalkoen toe. Laat de groenten op een laag vuur in circa 15 minuten beetgaar koken. Schep de prei en sjalotten door de soep en breng de soep zonodig op smaak met peper en zout.

Kalfsoester

Ingrediënten: versgemalen peper - 2 dl. Kippenbouillon – zout - 1 eetlepel tomatenketchup - rode paprika - 4 plakjes achterham - 4 kalfsoesters à 125 gram - theelepel gedroogde basilicum - 2 takjes peterselie - 125 ml. crème fraîche - 1 kleine ui - 4 plakjes belegen kaas - eetlepel gembersiroop (of gembernat) - 1 teentje knoflook - 8 champignons - 2 eetlepels olijfolie. 
Bereidingswijze: Pel en snipper de ui en de knoflook. Maak de paprika schoon en snijd hem in kleine stukjes. Snijd de ham in stukjes. Neem de blaadjes peterselie van de takjes. Hak de ui met de knoflook, de paprika, de champignons, de ham en de peterselie fijn. Schep het basilicum erdoor. Wrijf de kalfsoesters in met peper. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Verhit 1 eetlepel olie en bak de kalfsoesters om en om 4 minuten aan. Temper het vuur en laat ze ca. 3 minuten bakken. Neem het vlees uit de pan en leg het in een ovenschaal. Voeg de rest van de olie aan het bakvet toe en verhit het op een hoog vuur. Bak het hammengsel 1 minuut al omscheppend op een hoog vuur. Roer de tomatenketchup en de gembersiroop erdoor. Breng op smaak met peper en zout en verdeel het mengsel over de kalfsoesters. Leg de plakken kaas erop. Zet de schaal onder de hete grill en laat de kaas in ca. 5 minuten mooi bruin worden. Breng intussen de bouillon met de crème fraîche in de koekenpan aan de kook en laat alles doorkoken tot een lichtgebonden saus onstaat. Zeef de saus en serveer hem bij de kalfsoesters. Lekker met gebakken krieltjes en gestoofde prei.

Eet smakelijk!






STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL