Cosquisine

Recept deze week 48  [ Eerdere recepten ]

 

Preisoep


Ingrediënten:
3 mooie preiwitten - 1 dikke ui - 3 teentjes knoflook - 1 dikke plak gekookte ham - 1 handvol vers gesnipperde peterselie - 1 groenten- en 1 kippen bouillonblokje - boter - zwarte peper & zout 
Bereidingswijze: Snijd twee van de 3 preiwitten in stukjes, snipper de ui en knoflook. Smelt een klontje boter en stoof hier de prei, ui en knoflook aan tot ze glazig zijn. Verkruimel er de bouillonblokjes over en giet er één liter water aan toe, breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat circa 40 minuten zachtjes koken onder deksel. Snijd ondertussen de overige prei in zeer fijne ringetjes, snijd de ham in smalle reepjes. Mix de soep en breng op smaak met peper en zout, voeg ook de verse peterselie toe. Schep de hete soep in diepe borden en versier élk bord met een plukje prei en ham.

 

Roergebakken andijvie met knoflook

Ingrediënten: 
1 ui - 2 teentjes knoflook - 2 eetlepels olijfolie - 1 kg gesneden andijvie - 2 tomaten - peper & zout - 1 bekertje crème fraîche (125 ml) 
Bereidingswijze: Pel en snijd de ui en de teentjes knoflook fijn. Snij de tomaat in stukjes. Zet een wok of diepe braadpan op het allerhoogste vuur en schenk er als de pan begin te walmen een scheutje olie in. Roerbak de helft van de andijvie 3 minuten in de hete pan. Schep de andijvie uit de pan. Droog de pan met keukenpapier. Verhit nog een scheutje olie en roerbak hierin (nog altijd op het hoogste vuur) de ui 3 minuten. Voeg de knoflook toe en roerbak nog 1 minuut. Voeg de rest van de rauwe andijvie toe en roerbak 3 minuten. Voeg de al eerder roergebakken andijvie en de crème fraîche toe en roerbak alles nog 1 minuut. Breng het geheel op smaak met wat zout en wat peper. Schep de roergebakken andijvie in een schaal of direct op warme borden.
Serveertip: Lekker met gebakken aardappels en gehaktballen of schnitzels.

 

Kiwicrème met vanillesaus


Ingrediënten:
4 kiwi's geel of groen - 2 eetlepels suiker - 1 limoen - 3 eierdooiers - 2 el suiker - 2 dl room - 1 vanillestokje - 2 dl stijfgeklopte slagroom
Bereidingswijze: Schil de kiwi's en pureer ze samen met de suiker. Klop (voor de vanillesaus) de eierdooiers, de suiker en de room flink door elkaar in een kom. Snij het vanillestokje in de lengte middendoor en schraap er het merg uit, voeg, samen met het stokje toe aan de saus. Klop de saus op 'au bain marie' tot ze dikker word en laat vervolgens afkoelen. Meng er tenslotte voorzichtig de opgeklopte room onder. Verdeel trapsgewijs over schaaltjes of glazen en werk af met de limoen rasp. Serveer het koel.

Eet smakelijk!






STICHTING HOOGVLIET DIGITAAL