nummer 198
Cohen & KoopmansCohen & Koopmans, wat hebben die twee met elkaar te maken? Is dit wel een juiste combinatie of slechts twee toevallige namen om uiteindelijk een column te kunnen vullen? Of is het de naam van een duur advocatenkantoor die tegen betaling misdadigers als Volkert van der Graaf, Desi Bouterse en Jomanda verdedigt?
Ik zal u uit de droom helpen, beide namen horen niet echt bij elkaar, alhoewel? Cohen is een echte Joodse naam en we weten dat Joden echte koopmannen zijn en Koopmans mag dan geen Jood zijn, hij heeft wel een grote neus die hij graag in andermans zaken steekt. Er wordt zelfs gefluisterd dat beiden nog iets gemeenschappelijks hebben; Cohen is besneden. Zou Koopmans ook zo'n grappig leuk helmpje hebben?
Wie Koopmans niet kent leert hem het komend jaar wel kennen. Jan Koopmans is namelijk de nieuwe Hoogvlieter van het jaar. Zaterdag werd hij gehuldigd door de Hoogvlietse deelraadsvoorzitter Kees van Pelt voor zijn nimmer aflatend enthousiasme waarmee hij te werk gaat om Hoogvliet op de (digitale) landkaart te zetten. Dus zien we onze Jan de komende tijd met de schaar in de weer om linten door te knippen en winkels te openen.
Cohen is een ander verhaal. Job Cohen is de burgemeester van Amsterdam en een gewaardeerd en besneden lid van de Partij van de Arbeid. Ook deze man is vaak in de weer met de schaar en knipt bijna dagelijks wel ergens een weg open of bezoekt een 100-jarige in de Pijp, Jordaan of andere gezellige Amsterdamse wijk.
Daar komt het eerste verschil tussen beiden ook om de hoek kijken. Jan Koopmans woont namelijk in de wijk Tussenwater en wie vanuit Hellevoetsluis richting Rotterdam over de onvolprezen en met verkeerslichten volgepropte Groene Kruisweg rijdt, komt langs deze Hoogvlietse nieuwbouwwijk vol huizen, huizen en inderdaad nog eens huizen! Geen gezellige cafeetjes, geen leuke winkeltjes en ook geen overlastgevende koffieshop waar alles behalve koffie verkocht wordt.
En er is nog een verschil tussen de ere burger van Hoogvliet en de eerste burger van Amsterdam; Jan Koopmans was zondagmiddag NIET in Rockanje en Job Cohen. Vijftien in pijnlijk geel gehulde New Yorksteppers hebben de burgemeester van Amsterdam betrapt bij een bungalow diep weg verscholen in de duinen van Rockanje.
Wat hij daar deed zo vlak achter het conferentiecentrum Olaertsduyn tezamen met de 2.07 meter lange oud basketballer Jan Loorbach en een hele grote groep van tafeltennissende jongens en meisjes, afwassende mevrouwen en sigaren rokende oude mannen is mij een raadsel. We vroegen de burgemeester nog wel om het voorbeeld te volgen van zijn Rotterdamse ambtsgenoot die na het poseren op de blauwe KLM superstep nu in het stadhuis wordt aangesproken als Ivo Opsteppen, maar daar had hij toch geen tijd voor.
'Ik moet nog inpakken' zei hij op een manier die toch een beetje verried dat hij zich betrapt voelde zo in de duinen bij Rockanje. Dit impliceert dus dat hij er tenminste één nacht heeft geslapen want anders pak je toch niet uit! Wat deed de burgemeester van Amsterdam in Rockanje? Praten over een nieuwe grasmat in de ArenA?
Het illegaal transporteren van Amsterdamse junks en hoeren naar de Rotterdamse Keileweg?
Of misschien wel een nieuw liefdesnestje bouwen? Wie ontrafelt voor ons dit waargebeurde verhaal en mysterie? De BVD of Botlekverslaggever Theo Tijtsma? Jolanda Westdorp van de Telegraaf of toch weer die dekselse Jan Koopmans van dat weekblad dat met nietjes bij elkaar gehouden moet worden? Ik wacht in spanning af!

Joop van der Hor

(deze en eerdere 'Eigen Wijze' Botlek columns zijn ook digitaal te lezen via www.Hoogvliet.org)