De Winkelbel

20 maart 2002

Op bezoek bij:

Op bezoek bij: Theo Keijzer - Dierenspeciaalzaak

Mensen houden van dieren en dieren houden van mensen. Vooral dat laatste is erg belangrijk voor Theo Keijzer van de dierenspeciaalzaak op het winkelcentrum aan de Wilhelm Tellplaats 17.
Theo had voordat hij met een eigen zaak begon, die deze week maar liefst twaalf en een half jaar bestaat, al heel wat ervaring in verschillende disciplines opgedaan.
Theo wist ook in vroeger tijden wel wat aanpakken was, diverse werkzaamheden in de bouw, waaronder als timmerman, hebben hem behoorlijk door het leven gesleurd zodat hij weet hoe het werkt. Als kracht bij een dierenwinkel werd zijn interesse voor dieren en alles daaromheen nog verder aangewakkerd, want hij was als kind al veel met dieren bezig. Hij rolde, zoals hij zegt, toevallig bij een dierenwinkel binnen en daar heeft hij veel ervaring op kunnen doen. Maar Theo wilde toch nog meer en zodoende opende hij twaalf en een half jaar geleden de dierenwinkel aan de Wilhelm Tellplaats.
Gedegen ondergrond
Hij bekwaamde zich steeds verder in de dierenwereld en volgde een groot aantal cursussen zoals ondermeer voor vogel en knaagdieren, speciale voedingen en reptielen. Door zijn ruime belangstelling voor verschillende dieren is hij zich op vrijwel elk gebied gaan bekwamen. Zo heeft hij een bijzondere interesse voor voeding ontwikkeld. Theo: 'Je hebt vele soorten voeding, de een heeft vaak een andere basis dan de ander. Het is leuk om uit te kienen welk voedingspatroon het best past bij het dier. Wat voor de ene hond of vogel het beste is kan bij een andere juist niet goed werken, soms zijn dieren net mensen. Daarom blijf ik ook steeds allerlei cursussen volgen en lezingen bijwonen, je moet steeds op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, dat verdienen mijn klanten en hun dieren.'
Reptielen.
Theo die zelf ook boa's heeft, heeft van reptielen een soort van specialisatie gemaakt. Een gedegen studie over eigenschappen en kennis van de soorten zijn voor hem onontbeerlijk. Theo: 'Ik heb me er inderdaad behoorlijk in verdiept ja, je moet wel adviezen en waarschuwingen kunnen geven als je wat verkoopt.
Reptielen zijn eigenlijk heel mooi om te houden, ze hebben bijzondere gedragingen die heel leuk zijn om te volgen. De verhalen dat ze niks doen en geen geluiden maken vind ik een beetje onzin, een kat praat ook niet de hele dag tegen het baasje. Als mensen die zo'n dier aanschaffen zich eerst goed laten voorlichten en voldoende liefde voelen voor het dier, kan het haast niet mis gaan. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, soms lees je wel eens dat iemand van zijn slang afwilde en die dan maar ergens losliet, maar vaak zijn dat ondoordachte aankopen geweest. Ik probeer altijd achter de reden te komen waarom iemand een slang of ander reptiel wil hebben. Ik vind trouwens dat dergelijke dieren in de vrije natuur thuis horen en daarom verkoop ik uitsluitend zogenaamde nakweek, dieren die afkomstig zijn uit gevangenschap dus.'
Hengelsport en vergunningen
Naast een zeer groot assortiment kooien en aquariums met fraaie vissen kan men bij Theo Keijzer ook terecht voor de hengelsport. Talrijke voedingsstoffen en aassoorten zijn te vinden in de overzichtelijke zaak. Ook de vergunning van de hengelsportverenigingen zijn bij deze dierenspeciaalzaak te verkrijgen. Met het nieuwe visseizoen voor de deur heeft Theo inmiddels zijn voorraad weer bijgewerkt.
Maar voor wie op een andere manier van vissen houd zijn er talrijke te vinden in de aquaria die in de zaak zijn opgesteld.
Aanspreekpunt
En mocht u iets willen weten over vissen of andere dieren dan staat Theo u graag te woord. Theo: 'Soms vragen klanten de normale dingen over dieren, maar ook soms voel ik me een maatschappelijk werker, want je bent een soort aanspreekpunt geworden hè.
Regelmatig vragen mensen om bepaalde bijzondere dieren, wanneer het legaal is zal ik al de moeite doen om te leveren, maar het moet wel verantwoord zijn natuurlijk.
Ik heb hier ook wel eens hangbuikzwijntjes gehad, moet kunnen natuurlijk, maar je kunt die dieren niet zomaar ergens in een flat duwen.' Voor zowel dieren als voeding is het bij Theo goed geregeld, want wat hij niet direct in huis heeft kan hij bestellen en zal er doorgaans binnen een week zijn. Hij werkt met een gedegen netwerk van leveranciers en kan zo gemakkelijk voor de klant het beste te pakken krijgen.
Kennis overbrengen
Regelmatig krijgt Theo mensen die bij hem stage komen lopen, want hij is een erkend leerbedrijf en als zodanig heeft hij talrijke studenten een flinke stap verder geholpen. Stage deelnemers die bezig zijn met een opleiding in de dierenzorg etc komen graag in deze zaak vanwege de grote verscheidenheid aan mogelijkheden en de vakkennis van Theo Keijzer. Kortom een dierenzaak waar je echt kunt vinden wat je zoekt, niet alleen het product of dier maar ook de bijbehorende informatie.
De zaak zit op het onlangs gerenoveerde plein aan de Wilhelm Tellplaats, maar Theo vindt het wel een beetje jammer dat er zoveel winkels toch naar elders zijn vertrokken. Omdat Theo Keijzer deze week zijn jubileum viert kunnen de klanten rekenen op een leuk extraatje, dus langskomen is nu nog leuker.