De Winkelbel

24 juli 2002

Op bezoek bij:

Peet Hooymans - Handwerkzaak

De naam is voor bijna elke Hoogvlieter een begrip, Peet Hooymans, vroeger bekend als naaimachine specialist, stoffen en fournituren zaak en nu als Handwerkzaak met een grote H. Dat ooit Peet Hooymans in 1958 in Oud Delfshaven is begonnen weten echter aanzienlijk minder Hoogvlieters. Maar toen in 1962 het bedrijf neerstreek op de Binnenban begon de naam Hooymans steeds meer een begrip te worden in onze handwerkende deelgemeente. Het vertrek vanuit Delfshaven kwam tengevolge van het uitgraven van de sluis aldaar, het pand stond in de weg en Hoogvliet had volop ruimte, dus zodoende werden we verblijd door hun komst. Inmiddels heeft men na een kort vertrek uit Hoogvliet, een paar jaar geleden, wederom een zaak in Hoogvliet gevestigd, dit keer aan de Oude Wal in het gelijknamige winkelcentrum.
Sinds september 2000 zijn de deuren van Peet Hooymans Handwerken geopend in een smaakvol ingericht pand waar meteen de geordend en speels ingerichte inrichting je verwelkomt. De kleurrijke stoffen, garens, bollen wol en applicaties lijken als het ware op kunstwerken welke langs de wanden zijn gedrapeerd.
Op displays vindt men talrijke met handwerken verband houdende artikelen, van naalden, spelden en borduurkleedjes tot naaipatronen, strijkstickers en breinaalden.

Haken en borduren zijn weer terug
In wisselende samenstelling wordt u in deze zaak verwelkomt door Sonja, Coby, Tonnie, Marion, Hennie en de eigenares Karin, die de schoondochter is van de oprichter. Het plezier en vooral de kennis van zaken dat bij deze dames zit ingebakken maakt het een feest om eens lekker te snuffelen naar net dát wat u nodig heeft. Karin: 'Vooral het haken komt weer helemaal terug, de mensen gaan weer vaker met de hand dingen zelf maken. Ook breien en borduren zijn weer helemaal terug, men maakt de meest fantastische dingen. We hebben voor deze handwerkers en hobbyisten een zeer uitgebreid aantal mogelijkheden. Van zeer fijne zijden borduurgarens tot heerlijke warme bollen wol. Maar ook voor andere hobby's hebben we het nodige in huis, zoals bijvoorbeeld de pop- of andere modellen die men met kleurrijke spelden en dergelijke prachtig kan versieren.'

Meer dan je ziet
Stoffen om zelf kleding te maken zoals jurkjes, hesjes, jasjes of zelfs een heel kostuum zijn er volop in de winkel van Peet Hooymans aanwezig. Daarbij wordt niet vergeten dat er dan ook binnenvoeringen, naaigarens, knopen en andere hulpmaterialen nodig zijn. Karin: 'Wat je hier in de winkel ziet is lang niet alles wat we op voorraad hebben. Boven de zaak hebben we nog een grote hoeveelheid artikelen die het ons mogelijk maken om het meeste direct te leveren, er is hier dus meer dan je ziet.'
De dames weten waar ze het over hebben door hun lange ervaring op het gebied van alle disciplines die men maar kan verzinnen bij het handwerken. Gedegen advies bij de aankoop van stoffen, garens en noem maar op kunnen mateloos belangrijk zijn voor het eindprodukt. Ze helpen de klant graag bij het uitzoeken van juiste kleuren van de materialen. Adviezen over het zelf maken van kleding of bijvoorbeeld het borduren van een geboortetegel krijgt men indien men dat wenst met enthousiasme, want de dames zijn zelf ook goed thuis in uw hobby of selfmade inspiraties.
Hoewel men vroeger over een uitgebreid assortiment naaimachines beschikte is dat nu wat aangepast aan de wensen van deze tijd. Maar nog steeds kan Peet Hooymans machines leveren die overeenkomen met de wens van de klant. Ook spoelen en andere voor het naaien benodigde materiaal heeft men in de zaak voorhanden, en wat er niet direct is kan worden besteld.

De locatie
De Oude wal, in de jaren vijftig trefpunt voor de stadsbussen naar het 'verre' Rotterdam, blijkt steeds meer aan populariteit te winnen bij de ondernemers. Karin: 'Ja, we hebben hier een leuk pand, het lijkt niet groot maar dat is het best wel. Op de binnenban hadden we weliswaar drie winkels aaneen, maar hier kunnen we ook heel goed ons assortiment kwijt. Vergeet niet dat we ook de bovenverdieping vol hebben staan. En het is hier gewoon gezellig zo met die verscheidenheid aan winkels op dit plein. En er komt nog meer bij dus we gaan er vanuit dat we hier straks een heel fijn winkelcentrum hebben waar de klanten zeker heerlijk kunnen buurten.' En dat het handig is om Peet Hooymans in de buurt te hebben blijkt wel uit de vele positieve geluiden van de thuisbreisters in Hoogvliet en omgeving. Peet Hooymans vindt u dus op de Oude Wal en hun telefoonnummer is 010 295 91 00. Binnenkort kom ik zeker weer eens langs bij Peet Hooymans want de naaimachine naalden van mijn partner moeten nodig weer worden aangevuld.
Tot ziens!
Jan.


Tot ziens!
Jan.