De Winkelbel

11 december 2002

Op bezoek bij:

De kerstman en zijn cadeauwinkels 

 

Dit keer zijn we op bezoek bij de Kerstman. Omdat we regelmatig een ondernemer in onze Winkelbel aan het woord laten vinden we het heel juist om één van de grootste ondernemers ook in het zonnetje te zetten.
We zochten de Kerstman op in zijn zaak ergens in Hoogvliet. Dat viel nog niet mee want hij heeft het, net als alle andere ondernemers, erg druk. De Kerstman, ooit een gewone houthakker die de dagen doorbracht met bomen en takken klieven, heeft op een dag de bijl aan de beuk gehangen om een nieuw leven te beginnen. De Kerstman: ‘Ja ik was het een beetje zat aan het worden, elke dag was hetzelfde en mijn ritjes op de arreslee werden steeds zeldzamer waardoor ook mijn rendieren lui en dik werden. Ik ben toen begonnen met het oefenen in ‘arreslee rijden op ijle lucht’.
Na een paar maanden flink trainen bleek dat mijn rendieren heel goed konden vliegen, het was werkelijk een mirakel!’
Bezorgdienst
De Kerstman heeft toen eerst nog heel wat baantjes gehad bij verschillende bedrijven. Zo heeft hij een tijdje als schoorsteenveger doorgebracht en ook als koerier bij een groot warenhuis zijn sporen verdiend. Maar uiteindelijk koos hij er voor om zelf een zaak te beginnen. Hij had alle middelen, een arreslee met veel ruimte, rendieren die konden vliegen, veel kennis van aardrijkskunde, hij wist toen reeds overal de weg en hij ontdekte al vrij snel dat mensen graag in december elkaar pakjes wilden geven, hiermee zag hij meteen het gat in de markt.
En zo is hij inmiddels niet meer weg te denken uit het kerstgebeuren in december.
Kerstman: ‘Ja ik ben overal inmiddels erg bekend geworden, vooral van mond tot mond reclame. Natuurlijk laat ik in deze periode ook heel veel folders bezorgen, want je moet wel een beetje commercieel blijven denken, ze zijn je vergeten voor je het weet. Ik kom echt overal de laatste jaren, in grote en kleine winkels, zelfs in clubhuizen en laatst kreeg ik nog een uitnodiging op het stadhuis!’
Vanaf verschillende locaties
De Kerstman brengt vanaf verschillende adressen pakjes met cadeautjes rond naar mensen die graag iets onder de kerstboom willen leggen om het zo aan familie, vrienden en kennissen door te geven. De kerstman werkt volgens het zelfde principe als zijn collega Sinterklaas, alleen met dat verschil dat de Kerstman zich meer bezighoud met kerstbomen, sokken aan een spijker en daarnaast ook aan de volwassenen denkt. Dat denken aan volwassenen is trouwens de drijfveer achter het werk van de Kerstman, want zonder hun sponsoring zou hij de arreslede reeds bij het grofvuil hebben moeten zetten. Elk jaar laat de kerstman, net als de Sint, volwassenen leuke cadeautjes kopen bij de plaatselijke middenstand. De taak van de kerstman is dan om deze middenstanders te bezoeken en hun zaak te laten opfleuren met kunstsneeuw, slingers, lichtjes, kersttakken, hulstbladeren, bellen en klokken alsmede zoete klanken van arresleden en jingle bellen, wat dat ook moge zijn.
Nog lang door?
Ik vroeg aan de Kerstman, mede gezien zijn zeer hoge leeftijd, of hij nog geen plannen heeft om met pensioen te gaan. De Kerstman: ‘Nou ik wil nog lang doorgaan, want ik ben nog vitaal genoeg en met de huidige moderne hulpmiddelen zoals een rollator, brommobiel, en helikopters ter vervanging van mijn rendieren moet dat zeker kunnen. Maar een ander belangrijke kwestie is het geld. De sponsoring van mijn werkzaamheden staat op losse schroeven, dit tengevolge van de afnemende koopkracht en de dure euro. Als hier geen verandering in komt dan zullen de mensen minder cadeautjes voor elkaar gaan kopen en heb ik minder te doen.’
Hoewel de Kerstman nog niet aan stoppen met werken denkt blijkt hij wel de vinger aan de ( bejaarde) pols te houden.
Onderzoek
Onderzoek in Lapland, waar de Kerstman na de kerstdagen weer naar toe gaat, heeft uitgewezen dat mensen toch nog wel de voorkeur geven aan de kerstman in winkelcentra, boven catalogi van grote postorder bedrijven en het internet. De Kerstman: ‘Ja uit zo’n dikke papieren winkel komen geen kerstklanken en lichtjes, daar moet je echt voor in de winkel zijn, daar is het vrolijk en gezellig en je kunt tenminste zien wat je koopt.’ De kerstman bevind zich op alle winkelcentra in Hoogvliet, de openingstijden zijn van ’s morgens tot ’s avonds en zo nu en dan zelfs op zondag. Ik hoop hem de komende weken nog te treffen want ook ik heb nog wat vragen.

Tot ziens!
Jan.