De Winkelbel

Op bezoek bij:

Spullen en Klussendienst heeft het!

Een kast, bankstel, vitrine, boek, grammofoonplaat, gasstel, salontafel, audio, bestek of noem maar op, je zal het maar nodig hebben en net even niet genoeg geld hebben om alles splinternieuw te kopen.
Daar is in Hoogvliet al sinds april 1985 een grandioze oplossing voor. Het Vrijwilligersproject De Spullen en Klussendienst opende toen haar deuren en voorzag sinds die tijd menigeen van de benodigde huisraad en aanverwante zaken.
Deze stichting, kortweg SKH genoemd, werd destijds opgericht door een paar mensen uit het vrijwilligers circuit. Riet van der Poel, die indertijd een bureau had om vrijwilligers aan een baantje te helpen. Herman van Kampen was een van de hulpvragers bij Riet en daaruit ontstond het idee om een spullen en klussendienst te starten. Riet: 'Het idee stond me wel aan en de insteek die we hadden bij de diverse organisaties op sociaal en maatschappelijk gebied maakte het me mogelijk om een gedegen onderzoek te doen naar de haalbaarheid. In Rotterdam waren voorbeelden te vinden en zo kwam er na een klein half jaar uiteindelijk ook in Hoogvliet een spullen en klussendienst van de grond. Dat ging niet zomaar natuurlijk, we moesten een goed ondernemersplan maken, informatie inwinnen en ook de financiën regelen. Met een bijdrage van de gemeente en het Julianafonds konden we pas echt goed starten. Met ondermeer hulp van de Sociale Dienst kwamen we aan vrijwilligers die maar wat graag in het project wilden meedraaien.'

Belangrijk initiatief
De SKH heeft niet altijd op de huidige locatie aan de Othelloweg 12 gezeten, ooit was een pand aan de Trafiataweg hun onderkomen. Twee keer een brand trof de organisatie bijzonder hard, maar uiteindelijk kwam alles toch weer dik voor elkaar.

Zelfs Pernis was anderhalf jaar de plaats van waaruit de SKH opereerde.
Het onderdeel klussen is in de loop der tijd wat in onbruik geraakt omdat er weinig interesse is onder de vrijwilligers en er alternatieven ontstonden in Hoogvliet. Ouderen met kleine problemen kunnen in een enkel geval nog wel eens worden geholpen door de 'klusjesman' maar men heeft zich thans meer toegespitst op het hergebruik van spullen.
Een aantal mensen die bij de SKH werkzaam zijn vallen onder het 'Idee banen' project. Een Idee baan ( I/D) zijn beter bekend als Melkert banen.

In- en doorstroom- banen zijn structurele banen, die je een normale werknemersstatus geven. I/D-banen worden gefinancierd door de overheid. De subsidie voor de loonkosten wordt door gesluisd via de gemeenten.
Doordat de Spullen en Klussendienst niet alleen zorgt dat er mensen weer aan de slag kunnen maar ook voorkomt dat er goede spullen in de afvalverwerking terecht komen, is hun initiatief bijzonder belangrijk te noemen.
Vaak worden er in onze relatieve welvaartswereld bruikbare zaken zomaar weggegooid terwijl deze door anderen nog heel goed te gebruiken zijn. De SKH zorgt voor een juiste koppeling tussen overbodig en nodig.

Gecontroleerd
De spullen komen vaak uit woningen die moeten worden leeggehaald na overlijden van de bewoner, zomaar aangeboden of door toeval. In het gebouw aan de Othelloweg worden deze dan nagekeken en eventueel gerepareerd.
Riet: 'Ja we kijken wel eerst alles na. We proberen zoveel mogelijk de kleine beschadigingen of mankementen te herstellen, maar het heeft wel zijn beperkingen want je kunt niet alles meer repareren. Natuurlijk kijken we vooral bij gasapparatuur de kranen en koppelingen na want je weet maar nooit. Kleine reparaties aan meubels doen we ook wel, maar als er sprake is van grote problemen dan gaan we daar niet meer aan beginnen.'
De Hoogvlietse Spullen en Klussendienst heeft in 1997 de Rotterdamse Vrijwilligersprijs prijs gewonnen wat aangeeft dat er spirit zit in deze organisatie, de bijbehorende trofee pronkt trots op de balie bij de SKH. Hoewel men met de huidige locatie niet ontevreden is maakt men zich wel wat zorgen om het onderhoud aan het pand, een voormalig schoolgebouw. Voor de toekomst is het niet duidelijk of men op deze plaats kan blijven zitten, 'maar dat is voor later zorg', aldus Riet van der Poel.
Oorspronkelijk zijn de doelgroepen mensen die het niet al te 'breed' hebben en die dus vaak blij zijn met een inrichting voor een prikie. Een werkende tv voor een handjevol euros of een ledikant voor een schijntje vindt men regelmatig in de winkel van SKH. Je kunt het zo gek niet opnoemen of het is er wel. Een regelmatig bezoek aan de winkel van de SKH is dan ook zeker wel vruchtbaar want wat er vandaag niet staat kan er morgen wel zijn.

Eigen vrachtwagen
De SKH beschikt over een eigen vrachtbus waarmee de spullen worden thuisbezorgt. Riet: 'Ja, we brengen de spullen die hier gekocht zijn bij de mensen thuis. Natuurlijk nemen de meeste mensen de kleine dingen wel zelf mee maar een bankstel past vaak niet achterop de fiets. We bezorgen tot aan de deur want bovenbrengen in een flatgebouw is ondoenlijk voor onze mensen.'
Tegenwoordig is het allang niet meer nodig om armlastig te zijn om bij de SKH binnen te stappen, ook de wat rijkeren brengen regelmatig een bezoekje, gewoon omdat je er ook heel leuke snuisterijen kunt kopen.
Opkopers zijn minder welkom zo vertelde Riet ons, want de spullen zijn wel bedoeld voor de mensen die nieuw niet kunnen betalen en niet om te dienen als handelswaar voor commerciële doeleinden.
Mocht u ook eens een kijkje willen nemen dan kan dat elke dag aan de Othelloweg 12 (schuin tegenover het Winkelcentrum Wilhelm Tell). Het telefoonnummer van de Spullen en Klussendienst is 010 416 70 63.
Tot ziens!
Jan.


Tot ziens!
Jan.