De Winkelbel

23 oktober 2002

Op bezoek bij:

Jazz dansstudio Marleen 

 

De eerste kriebels begonnen al heel vroeg bij Marleen van Eijk, reeds op zeven jarige leeftijd wist ze dat ze ‘dansjuf’ wilde worden. In die tijd was ze dan ook al bijzonder actief met het dansen bezig. Niet verwonderlijk dus dat na de basisschool werd uitgekeken naar een mogelijkheid voor een dansopleiding. Uit een groep van driehonderd kinderen werden er zestig geselecteerd, waaronder Marleen. Maar Marleen wilde meer, ze wilde les gaan geven en daar was de dans academie voor nodig. Maar om toegelaten te kunnen worden moest ze wel eerst haar HAVO diploma halen, maar doorzetter Marleen liet zich daar niet door afschrikken en ging die opleiding met succes aan. Ze volgde de docenten opleiding van vier jaar en mocht zich daarna, in 1993 danslerares noemen met specialisatie op het gebied van klassiek, modern, tapdansen en jazz, waarvan vooral dat laatste voor Marleen veel betekenis heeft. Het was dus ook geen verrassing dat Marleen, nu ze overal les in kon en mag geven, op zoek ging naar een mogelijkheid dat te gaan doen. Na eerst vanaf wat andere plaatsen te hebben gewerkt kwam ze terecht in het gebouw van basisschool ’t Prisma in Tussenwater. In november 1997 werd dan ook door Marleen het startschot gegeven en ging haar ideaal, een eigen dansschool,  het levenslicht zien.
Fijn onderkomen
In overleg met het schoolbestuur van ’t Prisma had Marleen uiteindelijk de beschikking gekregen over de gymzaal. Marleen: ‘Ja ik had er wel meer aan gedacht, want bijna elke school heeft een gymzaal en ’t Prisma, dat hier vlakbij zit had er ook een. Ik ben er op afgestapt en zowel het schoolbestuur als ik kwamen tot de ontdekking dat het een prachtige oplossing is. De gymzaal is in de avonduren toch ongebruikt en ik kan er met de danslessen een leuke invulling aan geven, bovendien is de school nu in de avonduren niet leeg en zo houden we ook nog een beetje een oog in het zeil.
Met in eerste instantie lessen op slechts twee avonden in de week begon ze met haar ‘Jazzdansstudio Marleen’ voet aan de grond te krijgen, steeds meer mensen namen kennis van haar bestaan.
Inmiddels zijn de activiteiten van Jazzdansstudio Marleen enorm toegenomen. Met nu inmiddels lessen op vier avonden en twee middagen per week voorziet de dansstudio duidelijk in een behoefte.
En niet alleen voor een bepaalde leeftijdsgroep want Marleen heeft klanten van drie tot tachtig jaar.
Zeker niet eenzijdig
Marleen is op vele dansgebieden een echte kenner en liefhebster en zo komt het dat er een keur aan mogelijkheden zijn bij haar dansstudio. Zo is bijvoorbeeld het TMF Streetdance voor vrijwel elke leeftijd een gewild onderdeel bij Jazzdansstudio Marleen.  Maar ook aerobic of een lekkere gogodance workout zijn geen onbekende fenomenen voor Marleen. Scharen we daar nog de  kidsdance en  Powerdance bij dat begrijpt u wel dat de mogelijkheden onuitputtelijk zijn bij Jazzdansstudio Marleen.
Nieuw in het rijtje is powerdance, Marleen hierover: ‘Ja dat is een dans met meer diepgang, veel bewuster dansen en meer met je lichaam bezig zijn op een geconcentreerde manier. Het is min of meer gekoppeld aan yoga en kan echt je conditie en geest positief beďnvloeden.’
‘Moeders power’
Eens in de pakweg twee jaar organiseert Marleen een voorstelling waarbij dan haar leerlingen kunnen laten zien wat ze hebben geleerd. Dan vindt er een show plaats die zeker twee en een half uur duurt en de choreografie schrijft Marleen dan zelf. Deze voorstelling wordt dan gedaan in de Sporthal Hoogvliet, want het gebeuren is te groots voor het normale leslokaal. Straks als in november de dansstudio haar eerste lustrum van vijf jaar gaat vieren staan leuke dingen te gebeuren voor haar leerlingen, maar het moet nog een beetje een verrassing blijven. De moeder en schoonmoeder van Marleen doen heel actief mee in het gebeuren. De hand en spandiensten, vaak met naald en draad om een kostuum of decor aan te passen, van deze twee moeders zijn voor Marleen een geweldige steun.
Een leuk ‘bijverschijnsel’ is dat moeders van jonge kinderen die bij Jazzdansstudio Marleen les krijgen, vaak meekomen voor de gezelligheid. Marleen: ‘Ja ze kletsen dan even lekker bij en maken er gewoon een klein uitje van.’ Overigens zijn die leerlingen, jong of oud, niet alleen uit Hoogvliet maar vanuit alle uithoeken. Vanuit heel de regio weet men inmiddels Jazzdansstudio Marleen te vinden. De hedendaagse muziek klinkt altijd rijkelijk bij deze enorm gezellige dansstudio, want oubollig doen is taboe bij Marleen. Ook kan iedereen eerst een gratis proefles krijgen alvorens men besluit daadwerkelijk aan de slag te gaan, dus even langskomen en ongedwongen de kat uit de boom kijken is mogelijk.
Mocht u zin hebben in gezonde en waanzinnig plezierige bewegingen dan is het een goed idee eens langs te gaan bij Jazzdansstudio Marleen in de O.B.S. ’t Prisma aan de Nieuwe Wetering 251, u kunt natuurlijk ook eerst Marleen even bellen: 010 4722687 of 0650428444.  Ik ga snel weer eens een kijkje nemen, want goeie muziek en een lekker dansje trekken me wel.

Tot ziens!
Jan.