De Winkelbel

20 februari 2002

Op bezoek bij:

Jacques Roggeveen. Luxe huishoud en kadoschop.

Je kunt er haast niet voorbijlopen, de kadoschop van Roggeveen neemt wel een heel bijzonder plaatsje in op het Winkelcentrum Hoogvliet aan de Binnenban 28.
Roggeveen streek in 1994 neer in het winkelcentrum maar had daarvoor al een soortgelijke winkel in Rotterdam Charlois. Nadat hij daar 28 jaar had gezeten ging Roggeveen op zoek een andere locatie en vond deze in Hoogvliet. Hij was een fanatieke voetballer en combineerde dat in eerste instantie nog met zijn winkel.
Roggeveen: 'Voordat ik betaald voetballer werd had ik die winkel al. De winkel is altijd de rode draad gebleven die door mijn leven ging. Als voetballer verdiende je toen nog niet zoveel als tegenwoordig en dus moest je ook op andere manieren zorgen voor brood op de plank. Eerst voetbalde ik bij DHV en Holland sport in den Haag, en in 1965 of 66 ging ik naar betaald voetbal. Uiteindelijk kwam ik in 1972 naar Excelsior, waar ik nog acht seizoenen heb gevoetbald, ook internationaal. Maar je wordt voor de sport dan toch te oud maar in mijn geval kon ik terugvallen op mijn winkel.'
Blij met een kanttekening
Roggeveen was blij een winkel te kunnen openen in Hoogvliet, maar voegt er aan toe dat de huur relatief hoog is en dat de winkels in het centrum inmiddels toch veertig jaar oud zijn. Roggeveen: 'Men vraagt hier een A1 huur voor de winkels, maar door de leeftijd en de beperkte ruimte lijkt die huur niet altijd reëel. Voor deze veertig jaar oude pijpenla, want zo mag je de meeste zaken wel noemen, is een dergelijke huur niet echt meer op zijn plaats. Ik begrijp best dat je niet al la de minuut de winkels om kunt zetten in een andere stijl , maar soms is het wel een nadeel voor je bedrijf dat je niet meer kunt dan mogelijk is in de beperkte ruimte. De opslagmogelijkheden zijn bijzonder krap zodat je bijna geen magazijn kunt houden.

Maar ondanks deze beperkingen zijn we als winkeliers, en daar kan het publiek in meedelen, bijzonder blij dat we in dit centrum met zoveel verschillende zaken zitten. Door deze verscheidenheid aan winkels betekent dat toch ook wel een grote aantrekkingskracht naar het Winkelcentrum.
Als ik kijk naar het bezettingspatroon en het aantal mensen dat hier heen komt, dan scoren we zeker geen onvoldoende op deze locatie. Iedereen moet hier met zijn winkel toch scoren dus een winkelcentrum met wat fleur kan daar goed aan meehelpen.'
Exclusiviteit
Roggeveen heeft in zijn type winkel duidelijk te maken met een product waar hij de winst moet halen uit kwaliteit en exclusiviteit en niet uit grote omzetten. De artikelen die hij in zijn winkel heeft zijn duidelijk een niveau hoger dan in de gemiddelde zaak, van zijn soort. Het is een zaak waar je zoals gezegd graag even binnenloopt om al dan niet een impulsaankoop te doen, want ben je eenmaal binnen dan is het wel erg verleidelijk om iets aan te schaffen.
Roggeveen: 'Het stukje huishoud dat we vroeger veel grootser hadden, is drastisch geminiseerd, we spitsen ons nu meer toe op luxewoonaccessoires en dat soort zaken. We zijn het ideale adres voor exclusieve cadeaus die we graag voorzien van een leuke verpakking. We hebben enerzijds klassiek, soms met een knipoog, maar anderzijds ook trendy artikelen die passen in elk huishouden.'
Maar eigenlijk kun je de inventaris van Roggeveen's zaak niet echt beschrijven, er is een dermate grote hoeveelheid aan mooie artikelen aanwezig dat dit onmogelijk is.

Voer ieder portemonnee is er wet een cadeau te vinden in zijn zaak, van een leuk klein vaasje tot een enorm kunstig decoratief ornament. Ook kan men bij Roggeveen artikelen vinden die echt nergens anders te koop zijn. Roggeveen: 'Bijvoorbeeld producten van Zack een hoogwaardig roestvrij staal voor keuken en woonkamer. En ook zijn we weer begonnen met de verkoop van Sola cassettes. De producten van Zack zijn hoogwaardige producten, mat en voor de jongere generatie een geliefd artikel. Ik ben steeds op zoek naar nieuwe dingen, dat is nodig om dat je toch mee moet in de tijd he?'
Duiven en schoonhouden
Op de vraag wat Roggeveen van het winkelcentrum vindt gaf hij het volgende antwoord: 'Ik vindt het fietsen op het terrein een zeer storende aangelegenheid, ook de overlast van duiven en andere vogels is vervelend. En ook het schoonhouden van het winkelcentrum heeft bij mij een hoge prioriteit omdat het eerder vuil is dan je zou willen toegeven. Maar de grote plus zit hem toch wel in de grote verscheidenheid aan winkels. Daarnaast is het prachtig dat men bij regen droog kan lopen dankzij de luifels. Ook het Veilig op Straat team doet het hier goed, wel jammer dat het slechts voor een aantal uren is. Maar daarover zal nog veel gediscussieerd worden, zeker nu politici in gaan zien dat het gedogen van bepaalde zaken aan banden moet, hierin kan dit team een goede functie vervullen.
Al met al is het zeer zeker de moeite waard om eens een bezoekje te brengen aan de Luxe huishoud en kadoschop van Jacques Roggeveen, want wie wil er nu niet eens thuiskomen met iets exclusiefs? U vind de winkel aan de Binnenban 28 en het telefoonnummer is 010 416 68 89. Tot ziens bij Roggeveen!