De Winkelbel

2 oktober 2002

Op bezoek bij:

Ruitersport Centrum Hoogvliet 

 

Even schrikken was het wel toen we bij het Ruitersport Centrum Hoogvliet het terrein opliepen. Een heuse gans van het waakzame type verwelkomt alle nieuwe bezoekers met een luide aankondiging. Meteen voelt men het agrarische karakter over zich heen komen als men op de Herikweg 69 aankomt bij deze vrolijke en ongedwongen uitstalling voor paarden liefhebbers.
De eigenaar van dit bedrijf, Ben Looy, nam jaren geleden de manege over van zijn voorganger en liet voor een groot deel het reilen en zeilen over aan Viola Bontje. Viola doet dit met volle overgave, niet alleen omdat ze het leuk vindt om met paarden en pony’s om te gaan maar ook omdat ze het contact met mensen fijn vindt.
Viola: ‘Ja ik heb er veel zin in en doe van alles hier, maar dat vindt ik juist lekker. Omgaan met paarden en mensen en met name kinderen trekt me erg aan, het is gewoon leuk om te doen.’
Veel mogelijkheden
Op de manege staan veel stallen voor eigen en pension paarden, zo’n 70 totaal zijn er op dit moment aanwezig. Drie ‘bakken’, zeg maar de plaats waar de paarden met hun ruiters kunnen draven of stappen, zijn regelmatig bezet door talrijke ruiters, al of niet ervaren. Ruitersport Centrum Hoogvliet heeft maar liefst twee bakken van 20 bij 40 meter en ook nog een van maar liefst 20 bij 60 meter. Natuurlijk trekken de paarden de belangstelling van vooral de jongeren die er op willen leren rijden.
En dat kan heel goed en op verschillende manieren bij dit centrum. Er zijn elke dag groepslessen, maar voor wie er de voorkeur aan geeft, vooral voor de nieuwelingen, om privé lessen te volgen dan kan dat ook. De peuterlessen die er worden gegeven zijn er voor om het kind op jonge leeftijd vertrouwd te maken met het paard. Viola: ‘Vertrouwd met het paard zijn is heel belangrijk en daarom vinden wij het heel belangrijk dat reeds jong te leren. Naast deze lessen geven we hier ook springlessen, daarbij maken we gebruik van talrijke middelen, we hebben mogelijkheden te over.’
Vier maal per jaar organiseert de manege wedstrijden voor junioren en senioren. Daarbij kan het geleerde in de praktijk worden gebracht en natuurlijk zijn daar leuke prijsjes aan verbonden.
Geen poespas
Ruitersport Centrum Hoogvliet is een manege waar zonder poespas en voor elke liefhebber van de ruitersport een plaats is. Men houd rekening met elke portemonnee zodat iedereen kan genieten van deze fijne sport.
Natuurlijk kan men het zo duur maken als men zelf wil, want er zijn vele mogelijkheden. En voor degene die eerst een paar lesjes wil volgen om te kijken of het echt wat voor hem of haar is, is het niet nodig meteen al een uitgebreide outfit aan te schaffen. Deskundigheid staat centraal bij Ruitersport Centrum Hoogvliet, dus even op het paard zitten en maar wat laten aan hobbelen is er niet bij, men krijgt gedegen les in het goed berijden van paard of pony.
Clubgevoel
Naast het serieus omgaan met paarden organiseert Ruitersport Centrum Hoogvliet ook tal van andere leuke dingen om de band onderling te versterken, er heerst daarom ook een soort ‘clubgevoel’ bij de bezoekers. Naast de twee maal per jaar gehouden bingo is er ook elk jaar op Hemelsvaartdag een spelletjesdag die druk bezocht wordt. Ook een keertje lekker barbecuen is geen onbekend gebeuren voor de liefhebbers. Soms wordt het spel ook buiten de manege voorgezet, met letter speurtochten in het nabij gelegen park of bos.
Overigens kunnen de bezoekers en klanten van de manege ook even lekker ontspannen in de kantine waar echt van alles te koop is, van tosti tot boerenijsje en van cola tot koffie.
We zouden het bijna vergeten maar ook lekker vrij rijden in een van de bakken mag en kan ook, heerlijk even je eigen of andermans paard laten rennen is heerlijk voor de amazones of ruiters. Zelf een paard hebben is beslist niet nodig, de manege heeft diverse prachtige exemplaren op stal staan.
Locatie
Over de locatie is men redelijk tevreden, zo vlak naast de Spijkernisserbrug en nabij het Ruigeplaatbos is het goed toeven. Maar toch heeft men nog wat wensen, Viola: ‘Ja we zitten hier lang niet gek. Wel hadden we graag een overdekt gedeelte gehad, een binnenbak dus, maar dat zit er niet in omdat de buurt dat niet fijn vindt, wel jammer natuurlijk. En het rijden in het Ruigeplaatbos is ook niet echt meer helemaal zoals het was. Het aantal ruiterpaden is sterk terug gebracht en de toegankelijkheid is mede door de veeroosters niet echt meer goed te noemen, dat is wel erg spijtig want wat is er mooier dan in de natuur rijden?’
De manege is overigens oergezellig, met een terras van waar men de activiteiten van de ruiters goed kan gade slaan en waar men tevens kan genieten van een heerlijke consumptie.  Wilt u meer weten over het Ruitersport Centrum Hoogvliet aan de Herikweg dan kunt u ook bellen met telefoonnummer 010 438 80 60, of gewoon even lekker langskomen natuurlijk. Zelf heb ik er een goed gevoel over, zeker toen de erfhond me kwispelend uitliet en hoopte dat ik weer terug zou komen, nou dat doe ik, want ook gewoon kijken naar alle activiteiten is een waar genot.

Tot ziens!
Jan.