De Winkelbel

27 maart 2002

Op bezoek bij:

Erik van Riet - T.C.& C. Computers

Wellicht met het mooiste uitzicht op het winkelcentrum, zit hoog boven alles verheven de computerzaak T.C.& C. van Erik van Riet.
Hoewel je het even moet weten, want de ingang zit aan de Middenbaan Noord 40, dat is schuin tegenover de ingang van het postkantoor, heeft Erik over toeloop naar zijn bedrijf niet te klagen. Erik heeft al heel lang wat met computers, eerst vanwege zijn werkzaamheden bij een gemeentelijke organisatie en later, in 1981 begon hij min of meer voor zichzelf te werken. Formeel begon hij zijn zelfstandige periode in 1989 en door zijn gezonde kijk op de techniek die bij de sterk groeiende pc markt onontbeerlijk is, werd hij steeds gespecialiseerder op dit gebied. Toen hij in 1995 het huidige pand kon betrekken was hij inmiddels uitgegroeid tot een specialist in het samenstellen en repareren dan wel aanpassen van "op maat computers".
Nazorg en probleemoplosser
Niet alleen levering van nieuwe computers is voor Erik belangrijk, ook de nazorg en vooral adviezen en aanpassingen vindt hij behoren tot zijn taken. Als troubleshooter blijkt hij een doorbijter te zijn, want de sport het probleem te vinden zit hem in het bloed. Erik: 'Ik ga door tot ik het heb, het moet al raar lopen wil ik het uiteindelijk niet vinden. Ik roep niet zo snel dat het niet meer te repareren is, ik blijf testen tot ik de "bug" heb gevonden, ook al kost dat zeeën van tijd, die je vaak dan niet kunt doorberekenen. Als ik hier in de zaak een klant heb met een computer met kuren dan zie ik het als een uitdaging het ding weer aan de praat te krijgen. Vaak ben je dan even bezig maar de koffiepot is geduldig.'
Onderdelen in A klasse
Erik maakt het niet uit welk merk hij onder handen heeft, of dat nou een oude Escom is of een nieuwe Compaq, hij weet er mee om te gaan en indien mogelijk nieuwe onderdelen in te stoppen als dat nodig blijkt.
Erik gebruikt bij zijn reparaties, maar ook voor de samenstelling van een nieuwe pc zoveel mogelijk componenten uit de zogenaamde 'A merken'. Hij betrekt deze bij leveranciers uit de regio om zo gemakkelijker support te verkrijgen, want bij na- leveringen en reclames is het makkelijker zaken doen met bedrijven in de buurt dan in Japan.
Alle tijd voor de klant
Ondanks het gegeven dat een computer als een modern en snel medium mag worden gezien, is snel en zakelijk zeker niet terug te vinden in de omgang met de klanten. Erik: 'Nee, ik neem de tijd voor mijn klant, niks geen gejacht of vlug even tussendoor rommelen, het moet goed zijn en niet anders. De klant krijgt de aandacht die hij verdiend en raffelwerk hou ik niet van. We zijn hier heel gemoedelijk naar de cliëntèle en zo hoort het.
Ten tijde van het interview, door schrijver dezes, was Erik bezig met het proberen een onwillige pc weer met Windows te instaleren, de klant was er bij maar dat deerde hem niet, hij wisselde onverdroten tientallen printen (kaarten), om uiteindelijk na lang zoeken het euvel te vinden, al koste het dan wel een paar bakjes koffie.
Overigens is Erik geen man van negen tot vijf, als het in nood gevallen nodig is dan gaat hij door tot het bittere eind, want soms kunnen klanten echt niet zonder pc omdat ze die zakelijk nodig hebben.
Meer kleur in winkelcentrum
De locatie waar Erik en zijn T.C.& C. gevestigd zijn is een beetje bijzonder. Wie op het zogenaamde 'Fortis plein' even naar boven kijkt ziet zijn bedrijf reeds boven deze bank stralen. Erik: 'Ja het is een beetje apart, jammer van de beperkte mogelijkheden om hier uit te breiden, ik had er graag een beetje ruimte bij. Maar wie weet komt er toch nog eens een mogelijkheid. Ik kijk hier prachtig uit op het winkelcentrum, een fraai uitzicht op de mensen die daar lopen. Het winkelcentrum zelf vind ik niet echt aantrekkelijk, het is grauw en kleurloos. Ze zouden eens wat met kleuren moeten gaan doen, wat meer vrolijkheid, vlaggen, neon en gewoon wat meer opsmuk, nu is het saai en ongezellig.'
De zaak van T.C.& C. heeft ondanks de betrekkelijke kleine afmeting toch iets gezelligs. Een lange hoge toonbank markeert het geheel, maar een knus zithoekje voor de wachtenden, aan het eind nabij het raam dat zicht geeft op het Fortispleintje, maakt het weer meer dan goed. T.C.& C. levert computers zoals de klant dat wil, dus met de configuratie (samenstelling en indeling) zoals deze dat wenst. Reparaties aan alle merken is in principe mogelijk. Kortom u hoeft er de stad niet voor uit want ook de prijzen zijn zeker niet oninteressant.
Stap gerust eens binnen als u iets wilt weten of aanschaffen, Erik staat u graag ten dienste. Het telefoonnummer van T.C.& C. is 010 438 35 11.
Jan.